Merhaba arkadaşlar.
Ekte yeni dizaynına başladığım bordro hesaplama programının ilk taslağını paylaşıyorum. Şimdilik benim istediğim şekilde çalışıyor.
Aylık ücreti Net Brüt Tanımlayabiliyorsunuz.
Ek kazançları da Net Brüt olarak tanımlaya biliyorsunuz.
Her bir kazancın SGK GV DV hesaplamalarını ayrı ayrı görebiliyorsunuz.
Şimdilik dizayn yaptığım için bordrodaki diğer veriler yok. Devreden SGK Matrahı, SGK tavanı, Asgari Ücret GV ve DV istisnaları vs. Bu kısım zaten kolay, formüle edilecek.
Kullanımı:
B1 Hücresinde Aylık Maaşı yazın. C1 Hücresinde Net mi Brüt mü olduğu seçin.
Normal Gün, Hafta Tatili, Genel Tatil, Ücretli İzin kısmında gün sayılarını yazın.
Fazla Mesai ve Tatil Mesaisi verilerini C Sütunundaki veri türüne göre girin ama sayı olarak.
Prim, İkramiye, Kent Kart, İhbar Tazminatı ve Kıdem Tazminatı tutarlarını yazıp Net mi Brüt mü olduklarını belirleyin.
HESAPLA Düğmesine basın.
VBA Makroları ayarlanarak istenilen kadar ek kazan. türü girilebilir. Tabi formüllerinin de ayarlanması gerekiyor.
Mevcut Formülleri aşağıya doğru kaydırıp hesaplanmayacak verinin bulunduğu formülün silinmesi yeterli olacaktır.
Örnek olarak silinen formüller Yeşil Zeminle belirtilmiştir.
Görüşlerinizi bekliyorum.
Ayrıca Sayın
yken belirttiğim gibi sadece ekleme olarak o hesaplamayı yaptım. Sayın
userx in düzeltmeleri yaparken dikkatini çeksin diye. Yoksa sizin hesaplamanız yanlış diye değil. Elbette net mesai alacağı anlaşması neyse o olacak.
Bordrodaki veriler, ücret ister Net belirlensin ister Brüt belirlensin BRÜT olarak gösterilmesi gerekiyor. Örneğin Net mesai alacağı 500 lira ise yasal bordroda bunu 500 olarak değil de 700 lira ( Varsayım olarak Brütünü attım.) olarak gösterirsiniz. Ayrıca istenirse Neti ni de belirtirsiniz. Genel Kabul Görmüş kural böyle.
5510 sayılı kanunun 3. maddesinde ise "Ücret; sigortalı sayılanlara saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak para ile ödenen ve süreklilik niteliği taşıyan brüt tutarı,’’ şeklinde tanımlanmıştır. Genel ve kısa tabiriyle bordro, "işveren tarafından her ay işçiye ödenmesi gereken ücretin ve ücret üzerinden yapılan yasal ve özel kesintilerin gösterildiği kıymetli bir evraktır."
Esenlikler dilerim. İyi çalışmalar.