• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

    Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Vergi Matrahı tutarlarını değer olarak atama

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

Doruk Paşa

Bronz Üye
Katılım
3 Tem 2022
Mesajlar
337
Çözümler
3
Aldığı beğeni
37
Excel V
Office 2010 TR
Konu Sahibi
Merhaba Arkadaşlar

Ekli dosyada daha detaylı açıklamaya çalıştığım gibi ilgili aya ait Gelir vergisi Matrahını ilgili aylara değer olarak aktarılmasını istiyorum.

Veya şöyle düşünelim; Dosyada Her ayın Vergi Matrahları toplamını ilgili ayda Geçen Ay Vergi Matrahı toplamı olarak görmek için formül veya makro yazılımı yapabilir miyiz.

Dosyada yapmak istediğim bu yardımcı sütunlar ile yapmak veya üsteki paragrafta yazdığım gibi, hangisi olursa

Yardımlarınızı rica ederim.
 
Çözüm
En başta yapmanız gerekeni en sonda yaptığınız için cevap bulmanız da bu kadar uzun sürüyor. İster kodlama, ister planlama ne iş olursa olsun bu tip bir çalışma yapmak için önce ne yapmak istediğinizi, nerelerde hangi işlemleri yapacağınızı, nereye kaydedeceğinizi, hangi işlemlerin neye göre yapılacağını, ne olursa ne olacağını ve şayet olmaz ise ne olacağını kağıt üzerinde çalışır planlamanızı yaparak algoritmanızı belirlersiniz. Baştada belirttim analiz için gerekli bilgiyi vermezseniz yardımcı olmamız mümkün olmaz diyerek geçte olsa kısmen bilgi paylaşınca sonuca ulaşabilecek temel de oluşturulabiliyor. Ekli dosyayı inceleyin. Mevcut dosyanızda BORDRO sayfasına Kaydet butonu ve MAASODEMELERI adlı bir sayfa ekledim.
Kaydet butonu...
Konu Sahibi
Sayın atoykan

Evet öyle düşünmüştük. Yazılan formül ile Tüm aylara AI sütunundaki oluşan son Matrahın alındığını fark ettim ve AI sütunundaki Matrah, Her ay farklı Kazanç olduğunda değişebileceğini düşünürsek AU ve sonraki sütunlara farklı tutarlar gelmeli

Size daha iyi anlatabilmem için Ekli dosyada ki G2 hücresindeki tarihi 28.02.2025 yapalım ve AI sütunundaki tutarı değiştirelim Ocak ve Şubat Ayları (AT ve AU) sütunlarının aynı tutar olduğunu görebilirsiniz. AI sütunundaki her ay değişebilen tutar neyse AT ve sonraki sütunlarda farklı tutarlar olabilmeli
 
Açıkçası yapmak istediğinizin ne olduğunu zerre anlamadım. Formül ile belirlenen değerin hesaplamada kullandığı hücreyi değiştirdiğiniz takdirde hesaplama da değişir. Hadi kod yazalım değer olarak atayalım desem G2de tarih değiştirdiniz geiye dönük tarih girdiniz bu takdirde hücreleri temizledik sonra başka bir tarih giriniz silinmiş hücreleri neye göre geri yükleyelim vs.

Bir kodun geliştirilebilmesi için en önemli detay analizdir. Biz sizin işinizi ve kafanızdan geçenleri bilemeyiz. Daha detaylı olarak ne yapmak istediğinizi, işin mantığını ve matematiğini açıklar, bir iki örnek ile olması gerekenleri gösterdiğiniz bir çalışma eklerseniz inceleyelim. Şu hücrede şu veri olacak şunu değiştirdim mi şunu alacak gibi açıklamalar bu tip taleplerde pek bir anlam ifade etmiyor. Kodlamada da can alıcı detay 5N1K kuralının uygulanmasıdır. İşin mantığı olmadan kuralları neye göre belirleyeceğiz, matematiği neye göre oturtacağız soruları havada kalıyor. Şahsen bir soru ile ilgili bulmaca çözer gibi ilerlemeye çalışmak gerektiğini gördüğüm işlerden hoşlanmıyorum ve açıkçası bakmıyorum bile, diğer uzman arkadaşlarımın çoğu da zamanlarından feragat edip yardımcı olmaya çalışırlarken benzer hislere sahipler doğal olarak.
 
Konu Sahibi
Sayın atoykan

Ekli dosyada renklendirme ile örneklemeye çalıştım. Bazen yazı ile ifade edilirken karışıklık olabiliyor.

Aynı dolgu ile belirtilen Ay Tarihi, Matrah ve Aylara dağılımını ifade etmeye çalıştım. Umarım anlatabilmişimdir.
 
hücrede şu veri olacak şunu değiştirdim mi şunu alacak gibi açıklamalar bu tip taleplerde pek bir anlam ifade etmiyor.
Diye açıkça belirttim işin mantığını analiz edebileceğimiz bilgiyi paylaşın diyerek ama hala aynı şekilde örneğiniz. bu veriler nereden alınacak, nerede saklanacak vs bilgi yok. Tarih değiştimi şu bilgi şu olsun tamam da eski veya yeni bilgiyi nereden izleyip bilgisini işleyeceğiz. Kod veri üzerinden işler, vahiyle değil. Sizin bileceğiniz iş; konu sizin, sorun sizin. Bu verilerle benim yardımcı olmam mümkün değil, başka arkadaşlar yardımcı olabiliyorlar ise ne ala.
 
Yarım yamalak anladığım kadarıyla...
 
Konu Sahibi
Sayın kralım Merhaba

Ekli dosyada detaylı olarak yaptıklarımı anlattım.

Şimdi ilk aşamada adım adım gidersek yapacaklarımızı planlamış oluruz sanırım.

ve ilk önce EĞER(AY(AT$3)<=AY($G$2);EĞER(YADA($L4="N";$L4="E";$L4="H");$AI4;0);0) formülünü AT hücresi için fonksiyon kodu olarak yazılımını yapalım diye düşünüyorum. ne dersiniz.
 
Sayın Doruk Paşa,
BORDRO sayfasında 4 madde halinde anlattıklarınızdan anladığım kadarıyle (tabir yerindeyse) bir ring hattı oluşturuyorsunuz. Bir nevi kısır döngü gibi yani...
Bunu böyle yapacağımıza ilgili verileri ilgili yer(ler)e girdikten sonra bütün işi bilgisayara yaptırsak olmaz mı ?
Yani ; yeni bir sayfa açsak, bu sayfaya (mesela B sütununa) 1 nci ayın 1 inden, 12 nci ayın 31 ine kadar bir takvim oluştursak, 1 nci ayın 1 nci gününün başladığı ilk günün olduğu satırdan bir üst satıra (yani 1 nci satıra) C sütunundan başlayarak BORDRO sayfasındaki sarı bölgeli BORDRO HESAPLAMA alanının altındaki ana başlıkları sırasıyla girsek, bu yeni açtığımız sayfayı sanki bir havuz gibi kullanarak buradaki bütün verileri ilgili sayfa(lar)da ilgili yerlerden çekip alsak, verilerimizi sadece bir tek sayfadan ilgili sayfa ve yerlere göndermeyi planlasak diyorum. Böylelikle yıllık arşiv tutmuş olursun. Geriye dönük x ay'ının bordrosuna da bakma imkanın olur. Biraz uzun oldu ama...
 
Son düzenleme:
Konu Sahibi
Sayın kralım

Benim için fark etmez yeter ki bordroyu doğru hesaplasın

O zaman ben size Dosyanın orijinalini göndereyim. Orijinali üzerinde yaparsak sonra uğraşmayız.

Sizde bana tasarımı atarsanız bir göreyim Anlattıklarınızdan tam olarak bir şablon oluşturamadım
 
Tam çalışmaya başlayacaktım ki misafir geldi. Size şunu belirtmeliyim. Siz orjinal dosya gönderdiniz. İçinde gerçek veriler olduğunu söyliyorsunuz. Bu sorumluluk isteyen bir paylaşım oldu. Elbette bu foruma güvenebilirsin. Ama paylaşılan dosyayı herkes görebiliyor. Yine bir üyemiz de böyle sizin gibi orjinal dosya paylaşmıştı. Sorunu çözüme kavuştuktan sonra orjinal dosyanın silinmesini istedi. Yönetim de mecburen o konuyu SİLDİ. Böyle olunca da o dosya üzerinde yapılan tüm emekler (paylaşımda kalmadığından) boşa gidiyor. Çünkü biz sizlere yardımcı olurken belirsiz süre ve emek sarfediyoruz. Paylaşımda kalmasının sebebi benzer problemle karşılaşan üyelerimeze örnek olması. Yani velhasıl örjinal dosyayı paylaşıp paylaşmama konusunda tercihinizi düşünerek yapın.
Devam derseniz yarın birlikte çalışmaya başlarız. İyi geceler.
Lütfen dönüş yapınız.
 
Konu Sahibi
Sayın kralım

Dosyada hiçbir özel bilgi yok. Kadro adları var onlarda her işyerinde farklı veya aynı olabilir. Onun dışında Sayfalardaki benim amatörce yazığım formüller ve destek aldığım formüller var Ücretler ise aşağı yukarı aynı ve hesaplamalar için belirlenmiş tutarlar. Kişi adları da yok Olsa da Türkiye de aynı ad soyadı ile o kadar çok insan var ki Şirket adı soyadı da yok. Dolayısıyla sorun yok bence sizin şuradaki bilgi özel olabilir dediğiniz kayıt var mı? bilgi verirseniz dosyada güncelleme yaparak tekrar gönderirim.
İyi Akşamlar
 
Dosyayı inceledim. Çok komplike bir dosya. Ayrıntı çok fazla. Tabi neyin nereden geldiğini, nereye ne yazıldığı veya yazılması gerektiğini, hesaplamanın nasıl yapıldığını v.s. hepsini siz biliyorsunuz. Eğer siz yönlendirirseniz yardımcı olmaya çalışacağım. Ne nereden geliyor ? Nerede hesaplama yapılıyor ? Nereye ne yazılması gerekiyor ? v.s. gibi...
 
Konu Sahibi
Sayın kralım

9 no'lu mesajda ki dosyada anlattıklarım gibi olacak. İşimiz Bordro sayfasında olacak

Siz farklı yeni bir sayfa açacağım demiştiniz. O şablonu görürsem ne anlatacağımı ve nereden başlayacağımı daha net anlatırım diye düşünüyorum.
 
Konu Sahibi
Sayın kralım

Ben size bir şey söyleyeyim mi Bence EĞER(AY(AT$3)<=AY($G$2);EĞER(YADA($L4="N";$L4="E";$L4="H");$AI4;0);0) formülün Fonksiyon kodu yazılımı yaparsanız işimiz daha kolay olacak gibi geliyor bana

Şöyleki: Bu formülün Fonksiyon Kod yazılımı ile Bordro sayfası AI sütunundaki tutarı AT den BE kadar yazdırmış olacaksınız diye düşünüyorum. Ne dersiniz çok mu attım yoksa, Yoksa bir deneyelim mi
 
Konu Sahibi
Ben pek anlamam ancak tahminim otomatik hesaplama galiba
Kod yazılımında otomatik hesaplamalarda kullanıldığını gördüm eğer yanlış anlamadıysam
Butonla hesaplanmayan yazılım değil mi
 
Makrodan bahsediyorsun. Ben makro bilmem. Fonksiyonları kullanırım. Makro bilen arkadaşlar size yardımcı olacaktır. Ama ne yapmak istediğinizi anlayabilseydim yinede yardımcı olmak isterdim. Örnekle anlatamaz mısınız ?
 
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri
Üst