• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Tek hücrede string (metin) parçalayarak dinamik bütçe dağıtımı - makrosuz nasıl yapılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

Levent_Y

Yeni Üye
Aldığı beğeni
3
Katkı
%9
Excel V
Office 2024 TR
Konu Sahibi
Selamlar arkadaşlar, yine formüllerin sınırını zorlayan bir senaryoda tıkandım. Bir bütçe tablom var. Tablonun bir sütununda yan yana virgülle ayrılmış departman isimleri (Örn: "Ar-Ge, BT, Operasyon"), diğer sütunda ise yine virgülle ayrılmış bu departmanların bütçe ağırlık oranları (Örn: "0.5, 0.3, 0.2") metin olarak duruyor.
Yapmak istediğim şey; VBA/Makro kullanmadan, sadece M365 dinamik dizi fonksiyonlarıyla (METİNBÖL, LET, DÜŞEYYIĞ vb.) bu metinleri satırlara parçalayıp, toplam bütçe ile çarparak alt alta dinamik bir matris listesi üretmek. Yani tek satırlık veri, formülün altında otomatik olarak 3 satıra dağılmalı ve karşılık gelen oranlarla bütçe hesaplanmalı. Satır sayısı sabit olmadığı için formülü dinamik aşağı kayacak şekilde nasıl kurgulayabilirim? İç içe döngü mantığını formülle kurabilen var mı? Örnek dosyamı ekledim.

Türkçe excel için:

HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

İngilizce yerel ayarları olan için:HTML:
Kod:

Konu Sahibi
askan hocam merhaba, elinize sağlık çok akıllıca bir mantık kurmuşsunuz. {1;2;3} dizi sabitiyle parçalama fikri gerçekten çok yaratıcı.
Yalnız formülü kendi orijinal dosyama uyguladığımda küçük bir problemle karşılaştım. Benim verilerimde bazı satırlarda yan yana 3 değil, 5 veya 6 departman (ve oran) olabiliyor. Sizin formüldeki {1;2;3} dizisi sabit olduğu için 3'ten fazla departman olan satırlarda sonraki verileri kuşa çeviriyor, yani hesaba katmıyor hoca'm.
Bu departman sayısı satırdan satıra değiştiği için, oradaki {1;2;3} sınırını statik değil de dinamik olarak o satırdaki virgül sayısına (departman sayısına) göre esnetmenin bir yolu var mıdır? Formülün her satırdaki maksimum eleman sayısını otomatik bulup ona göre dökülmesini nasıl sağlayabiliriz.

Formül içindeki virgülleri sayıp maksimum olana göre düzeltirsek:HTML:
Kod:

Çözüm
Konu Sahibi
Hocalarım hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. ExcelÇözüm harika bir yer gerçekten, bir probleme iki farklı muazzam bakış açısı geldi.
askan hocamın NORMİFADEDEĞİŞTİR mantığı da, yeni gelen bu çözüm de orijinal dosyamda tıkır tıkır çalıştı. Her iki formülü de arşivime ekliyorum, ufkumu açtınız valla. Elinize emeğinize sağlık.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri