• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Tahminleme ve Planlama

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

mertkaan95

Yeni Üye
Aldığı beğeni
0
Excel V
Office 365 TR
Konu Sahibi
Merhaba,
Çağrı merkezi sektöründe çalışıyorum ve aşağıdaki linkte 26 temmuzdan sonra gelen çağrı adetlerimiz mevcut. Amacım geleceğe yönelik tahminleme yapmak. tahmin.ets formülünü kullanıyorum ama verilerde şaşma sapma çok fazla olur. Tahmin ve gerçekleşen olarak ayırdım. amacım en doğru en yakın sonuca ulaşmak.
yoğunluğumuzu şöyle özetleyebilirim. Ptesi ve salı günleri çarşamba perşembe ve cumaya oranlar daha fazla çağrı geliyor. ayın 15 ve 16 sı diğer tüm günlere oranla daha fazla çağrı geliyor. ayın 15 i ptesi ye ya da pazara geliyorsa ilk ptesi günü çok fazla çağrı geliyor gibi gibi kural setleri hazırlamam gerekli. bu konuda daha önce bir tecrübe ettiğiniz bir husus var mıdır? yardımınızı bekliyorum.

Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.

Çözüm
İstediğinizi yapabilmek için uzun yıllara ait veriler bulunması lazım.
Elinizdeki 9 aylık veri ile yapılamaz.
Ayrıca uzun yıllar verisi olsa bile bu verilerin iklim, medya, haber, teknolojik gelişmeler, siyasi ve ekonomik politika vs.
nedeniyle oluşan anormal değişimleri çeşitli istatistiki analizlere tabi tutarak bertaraf edilmesi ve tahmin edilmesi gerekir.
Uzun ve zahmetli bir iş yani.
Dosyada yazdığım yorumdan öteye gidemeyeceğim malesef.
Kolay gelsin.
Örnek bir dosya hazırladım.
Umarım işinize yarar.

Konu Sahibi
Örnek bir dosya hazırladım.
Umarım işinize yarar.
Merhaba,
Öncelikle emeğiniz için çok çok teşekkür ederim. Bu hazırladığınız tabloya göre 8 inden itibaren bu hafta ve bir sonraki haftayı tahminleyebilir misiniz? 8 - 11 -12 -13 -14 -15 günleri de olabilir. gerçekleşen hedefler üzerinden kontrol sağlamış oluruz.

Ayrıca uzun yıllar verisi olsa bile bu verilerin iklim, medya, haber, teknolojik gelişmeler, siyasi ve ekonomik politika vs.
nedeniyle oluşan anormal değişimleri çeşitli istatistiki analizlere tabi tutarak bertaraf edilmesi ve tahmin edilmesi gerekir.
Kolay gelsin.

Çözüm
Konu Sahibi
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim. Benim için önemli olan kısımda tam olarak bu. Tahmin.ets formülünü kullanıyorum ancak bazı yerlerde hatalı sonuç veriyor ve yapılan tüm emek boşa gidiyor.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri