• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Windows 11 Hızlandırma ve Gereksiz Arka Plan Servislerini Kapatma Rehberi (Giriş Seviyesi/Gelişmiş)

ExcelCozum

Moderatör
Aldığı beğeni
251
Konu Sahibi
Merhaba değerli Excel Çözüm Forumu üyeleri ve bilişim meraklıları,
Bilişim teknolojileri kategorimizin bu ilk rehberinde, hemen hemen hepimizin günlük iş hayatında veya kişisel bilgisayarında yaşadığı ortak bir soruna odaklanıyoruz: Windows 11 performans kayıpları ve kasma sorunları.

Windows 11, görsel olarak ne kadar modern dursa da arka planda çalışan onlarca gereksiz servis, telemetri (veri toplama) hizmetleri ve animasyonlar yüzünden özellikle RAM ve işlemciyi ciddi oranda tüketebiliyor. Bilgisayarınızı yormadan, tamamen güvenli adımlarla Windows 11'i nasıl uçurabileceğinizi adım adım inceliyoruz.

1. Animasyonları ve Görsel Efektleri Kapatma (Anında Tepki Süresi)
Windows 11'in pencereleri açıp kapatırken uyguladığı yumuşatma efektleri işlemciye yük bindirir ve bilgisayarı hantal hissettirir.
  • Adım: Başlat menüsüne Gelişmiş sistem ayarları yazın ve açın.
  • Adım: Gelişmiş sekmesindeki Performans bölümünün altından Ayarlar butonuna tıklayın.
  • Adım: Açılan ekranda "En iyi performans için ayarla" seçeneğini seçin.
  • (Öneri: Yazı tiplerinin kötü görünmemesi için sadece alttaki "Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt" seçeneğini işaretli bırakabilirsiniz).

2. Arka Plan Uygulamalarını ve Telemetriyi Sınırlama
Windows'un Microsoft'a sürekli veri gönderen gizli servisleri (Telemetri) arka planda disk ve internet kullanımını sömürür.
  • Adım: Ayarlar (Win + I) > Gizlilik ve Güvenlik > Teşhis ve Geri Besleme yolunu izleyin.
  • Adım: "İsteğe bağlı teşhis verilerini gönder" seçeneğini Kapatın.
  • Adım: Ayarlar > Uygulamalar > Başlangıç sekmesine gidin. Bilgisayar açılır açılmaz arka planda çalışmaya başlayan Spotify, Cortana, Teams gibi ihtiyacınız olmayan tüm uygulamaları Devre Dışı Bırakın.

3. Komut İstemi (CMD) ile Sistem Temizliği ve Onarım
Zamanla biriken sistem önbelleği ve hatalı Windows dosyaları bilgisayarı yavaşlatır. Üçüncü parti temizlik programları (CCleaner vb.) kullanmak yerine Windows'un kendi araçlarını kullanmak en sağlıklısıdır.
Başlat menüsüne CMD yazıp Yönetici Olarak Çalıştır deyin ve aşağıdaki komutları sırasıyla yazıp Enter'a basın:

HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

(Bu komut, bozulan Windows imaj dosyalarını Microsoft sunucularından çekerek internet üzerinden onarır).

HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

(Bu komut ise sistem dosyalarınızı tarar ve hatalı olanları otomatik olarak düzeltir).

⚠️ Kritik Uyarı (Hizmetler Alanı)
İnternette dolaşan "Şu servisleri kapatırsanız bilgisayarınız uçuşa geçer" videolarına inanıp services.msc (Hizmetler) altındaki Windows Update, SysMain veya Windows Search gibi kritik servisleri tamamen kapatmayın. Bu servislerin kalıcı olarak kapatılması, sistem kararsızlıklarına ve güvenlik açıklarına neden olur. Yukarıdaki 3 temel adım, sistem stabilitesini bozmadan alabileceğiniz en yüksek performansı sağlayacaktır.
Sizin Windows 11'de yaşadığınız yavaşlama veya donma sorunları var mı? Bilgisayarınızın özelliklerini (RAM, İşlemci) konunun altına yazın, sisteminize özel optimizasyon tüyolarını birlikte geliştirelim!
İyi forumlar dilerim.

Ekli dosyalar

Geri