• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Eğitim Sqlite VBA Database Connector

Zeki Gürsoy

Excel Dostu
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
27
Excel V
Office 365 TR
Konuyu Başlatan
Bu uygulama, UTF8 kodlamasından kaynaklanan Türkçe harf sorunları için alternatif olarak hazırlanmıştır. Ayrıca şifreleme de destekler.

Gelişmiş kullanım/yardım konuları daha sonra eklenecektir.

Örnek dosyayı çalıştırmadan önce "Release" klaösrü içindeki "Install.vbs" dosyasını çalıştırarak DLL'i sisteme kurun. Kaldırmak için "Uninstall.vbs" dosyasını çalıştırın.

Database'lerin açaılış parolası "chacha20" algoritması ve "12345" dir.

1730799387498.png

Ekli dosyalar

• SqliteVBA.7z
    2.7 MB · Gösterim: 6
Son düzenleme:
Hocam UTF8_CS ve UTF8_CI olarak çalışınca ben fark göremedim Desc olanı test etmedim.
Kodlar çalışınca sayfa silme kodları eklerseniz bence daha iyi olur çünkü test ederken karışabiliyor veriler.
Birde Update olayını anlamadım.
Birde benzersiz olayı vs... ekleseniz.

CS = Case Sensitive (büyük/küçük harf duyarlı)
CI = Case Insensitive (büyük/küçük harf duyarsız)

UTF8_CS ve UTF8_CI, örneğin artan sıralama söz konusu olduğunda fark yok gibi görünse de, aslında fark vardır. Türkçe harfler de dikkate alınarak yine A-Z olarak sıralanır fakat, "A", "a" dan önce gelir (UTF8_CI için)

Update olayında collate kullanılmadığında ve "Like" operatörü kullanıldığında "ı" ve "İ" birlikte update olur. Bu bir faciadır. Bu nedenle collate kullanıyoruz. Bu durum UTF8 den kaynaklı sanıyorum, çünkü diğer sistemlerde de UTF8 kodlama bu şeklide çalışır.
UTF8_CI kullanıldığında "ı" ve "I", UTF_CS kullanıldığında ise sadece "ı" güncellenir. Elbette bu karışıklık durumu Like operatörü kullanıldığındadır.

Distinct konusu, standart sql konusu olduğundan benim örneklendirmeme gerek olmasa da, aşağıya örnek satır bırakıyorum.
select distinct harf from harfler

Azalan sıralamalar aşağıdaki gibi kullanılır:
order by harf collate utf8_cs_desc veya,
order by harf collate utf8_ci_desc

Her sistemde olduğu gibi, Sqlite'ın da kendine has bazı yapısı olduğundan her şeyi örneklendirmem mümkün değil. Bu nedenle Sql syntax için kendi sayfasındaki belgeleri okumanız gereklidir.

.

Son düzenleme:
Tamam hocam sağolun.SQL sorguları biliyorum belki sizi yaptığınız dll den dolayı farklı olmuştur diye düşünmüştüm :)

Geri