• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Power Query Klasörden Dosya Birleştirirken Sütun Başlığı Değişince Hata Veriyor (Expression.Error)

Levent_Y

Yeni Üye
Aldığı beğeni
3
Katkı
%0.00
Excel V
Office 2024 TR
Konu Sahibi
Selamlar herkese, iyi forumlar.
Şirkette her ay gelen 12 farklı bölge raporunu tek bir tabloda birleştirmek için Power Query kullanıyorum. "Klasörden Veri Al" diyerek dinamik bir yapı kurmuştum.
Ancak bu ay gelen dosyalardan birinde, bir bölge sorumlusu sütun başlığını yanlışlıkla "Satış Tutarı" yerine "S. Tutarı" yapmış. Başka bir dosyada da "Ürün Adı" yerine "Ürünler" yazılmış. Klasörü yenile (Refresh) dediğimde şu meşhur hatayı alıyorum ve sorgu tamamen duruyor:
Expression.Error: Tablonun 'Satış Tutarı' sütunu bulunamadı.
Her ay onlarca dosyayı tek tek açıp sütun başlıklarını kontrol etmek istemiyorum. Power Query'de sütun isimleri değişse veya kaydırılsa bile, hata vermeden, başlıkları sütun sırasına (indeksine) göre esnek bir şekilde eşleştirip birleştirmenin bir yolu var mıdır? Desteklerinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

Selamlar herkese, iyi forumlar.
Şirkette her ay gelen 12 farklı bölge raporunu tek bir tabloda birleştirmek için Power Query kullanıyorum. "Klasörden Veri Al" diyerek dinamik bir yapı kurmuştum.
Ancak bu ay gelen dosyalardan birinde, bir bölge sorumlusu sütun başlığını yanlışlıkla "Satış Tutarı" yerine "S. Tutarı" yapmış. Başka bir dosyada da "Ürün Adı" yerine "Ürünler" yazılmış. Klasörü yenile (Refresh) dediğimde şu meşhur hatayı alıyorum ve sorgu tamamen duruyor:
Expression.Error: Tablonun 'Satış Tutarı' sütunu bulunamadı.
Her ay onlarca dosyayı tek tek açıp sütun başlıklarını kontrol etmek istemiyorum. Power Query'de sütun isimleri değişse veya kaydırılsa bile, hata vermeden, başlıkları sütun sırasına (indeksine) göre esnek bir şekilde eşleştirip birleştirmenin bir yolu var mıdır? Desteklerinizi bekliyorum.
Power Query dosyalardaki başlık isimlerine takılıp hata vermesin diye, Örnek Dosyayı Dönüştür kısmında otomatik başlıkları siliyoruz. İlk satırı atıyoruz. Sonra Column1, Column2, Column3'ü kendi standart isimlerimizle yeniden adlandırıyoruz. Böylece Power Query artık ‘Tarih diye sütun var mı?’ diye bakmıyor; ‘1. sütun, 2. sütun, 3. sütun’ diye bakıyor.

Örnek Dosyayı Dönüştür'e gir yükseltilen Başlıklar + Değiştirilen Tür'ü sil

İlk satırı kaldır → Column1 / Column2 / Column3 oluştur,

Bunları standart isimlerle yeniden adlandır → ana sorguda yeniden Genişlet,

Böylece dosyaların sütun isimleri değişse bile, sütun sırası aynı kaldığı sürece klasör birleştirme işlemi çok daha dayanıklı olur.

Sütun sırasına göre PQ ile bir tablo oluşturabilmek için tüm tablolarda AYNI sütun başlıkları olmalı. Hem sütun başlıkları farklı hem de sıralaması farklı olursa PQ bunu anlamaz. Bunun yapılabilmesi için bir referans tablosu oluşturulmalı ve PQ da yerleşik komutların dışında ayrıca bir kod yazılmalıdır.
Buradaki mantık olması gereken / farklı yazılan şeklinde 2 sütunlu bir tablo oluşturulması şeklindedir. Buradaki zayıf nokta her farklı yazılan sütun başlığının fark edilip bu tabloya eklenmesi gerekmesidir. Aksi durumda sonuç tablosu hatalı veri içerir.

SADECE sütun başlıkları farklı ama sıralama aynı ise : PQ da tabloları birleştirmeden önce sütun başlıklarını kaldırarak birleştirme yapar, başlıkları en son adım olarak düzenlersiniz.

Son düzenleme:
Geri