• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Power Query ile Webden veya CSV'den Veri Çekerken Türkçe Karakter Sorunu ve Sütun Kayması

00avci

Yeni Üye
Aldığı beğeni
1
Excel V
Office 2016 TR
Konu Sahibi
Windows 10 Google Chrome 152
Merhaba arkadaşlar, şirket için her gün indirip raporladığım bir CSV verisi var. Bunu her seferinde manuel kopyalamamak için Excel'in Veri sekmesindeki Power Query (Verileri Al ve Dönüştür) özelliğini kullanmaya başladım. Ancak verileri içeri aktardığımda "ı, ş, ğ, ç" gibi Türkçe karakterlerin hepsi bozuk ve anlamsız simgeler olarak görünüyor. Ayrıca bazı satırlarda sütunlar tamamen kaymış durumda. Power Query içindeki gelişmiş editörden mi yoksa veri kaynağı ayarlarından mı bir şeyi değiştirmem gerekiyor? Bu dönüşümü kalıcı olarak nasıl düzeltebilirim? Destekleriniz için teşekkürler.

Ekli dosyalar

Merhaba.

Dosyanızı indirdim ancak herhangi bir veri göremedim. Açılan ekran ekteki gibi. Aktarmak istediğiniz dosyayı da yüklerseniz ( Kişisel ve Özel verileri silmeyi unutmayın. Aktarımda hata aldığınız birkaç satır kalsın.) daha fazla yardımcı olabiliriz.

Bu tarz sorunlar genelde CSV nin farklı formatlarından ve kodlamalarından kaynaklanıyor. Bazı programlar ; bazıları , olarak ayraç kullanıyor.
CSV de bazan ayraç olarak / yada - gibi işaretler kullanıldığında kaymalar olabilir. CSV UTF-8 formatında olmaya biliyor.

Bir örnek vermek gerekirse Ali;Müdür;500 şeklinde bir veriniz varsa ve Power Query ayraç olarak , kullanıyorsa faklı bir sonuç alırsınız. yada veriniz Ali,Soyad;Pazarlama,Uzman;600 gibi bir veriniz varsa yine farklı sonuçlar çıkabilir. Kaymalar olabilir.

Yani sorun CSV dosyasının formatından, Ayarlamalardan yada verinin içeriğinden kaynaklana bilir. Bu nedenle aktarım yapacağınız CSV dosyasını da paylaşırsanız ayrıca işlem yaptığınız dosyayı daha net bir çözüm üretilebilir.

İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

• CSV_AktarımSorun.png
    CSV_AktarımSorun.png
    10.9 KB · Gösterim: 0
Konu Sahibi
KarıncaZ hocam selamlar, haklısınız çok özür dilerim. Aceleyle dosyaları karıştırıp yanlış taslak yüklemişim.
Gerçek verilerimi temizleyerek, Power Query'ye aktarırken hata aldığım ham CSV veri yapısını aşağıda paylaşıyorum. Not defterinde açtığımda veriler tam olarak şu şekilde noktalı virgülle ayrılmış olarak geliyor.

Verileri Excel'e içeri alırken bu kodlama (Origin) sorununu ve sütun kaymalarını kalıcı olarak nasıl düzeltebilirim? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Ekli dosyalar

Ekran Görüntüsü
KarıncaZ hocam selamlar, haklısınız çok özür dilerim. Aceleyle dosyaları karıştırıp yanlış taslak yüklemişim.
Gerçek verilerimi temizleyerek, Power Query'ye aktarırken hata aldığım ham CSV veri yapısını aşağıda paylaşıyorum. Not defterinde açtığımda veriler tam olarak şu şekilde noktalı virgülle ayrılmış olarak geliyor.

Verileri Excel'e içeri alırken bu kodlama (Origin) sorununu ve sütun kaymalarını kalıcı olarak nasıl düzeltebilirim? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
CSV dosyasını da gönderirsen ilgileneyim. Orjinalini gönder ama. dosyanın hangi formatta olduğunu görmemiz gerekiyor

Konu Sahibi
KarıncaZ hocam, haklısınız. Sistemden kaynaktan ilk indiği haliyle, üzerinde hiçbir oynama yapmadığım (Excel ile açıp kaydetmediğim) ham .csv dosyasını bu mesajın ekine yüklüyorum.Dosyayı direkt bir metin editörüyle (Not Defteri vb.) açtığınızda kodlama yapısının ve ayracın durumunu daha net görebilirsiniz. Sizi de uğraştırıyorum, desteğiniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

Geri