• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Power Query ile Büyük Klasörlerden Veri Çekerken Eski Ayları Kilitleme ve Artımlı Yenileme (Incremental Refresh)

merveik

Yeni Üye
Aldığı beğeni
5
Katkı
%0.00
Excel V
Office 2013 TR
Konu Sahibi
Merhaba arkadaşlar, şirkette ortak bir klasörümüz var ve her ay buraya 500'er bin satırlık büyük satış dataları (CSV/Excel) ekleniyor. Ben bu klasörü Power Query ile tek bir tabloda birleştiriyorum. Şu an içeride 3 yıllık veri birikti. Sıkıntım şu: Her 'Verileri Yenile' dediğimde Excel geçmiş 3 yılın verisini klasörden baştan okuyor ve işlem bazen 20-25 dakika sürüyor, bilgisayar kilitleniyor.Geçmiş ayların verisi zaten değişmiyor, sabit. Power Query üzerinde (Power BI'daki gibi lisans bağımlı olmadan, düz Excel'de) eski aylara ait verileri hafızada kilitli tutacak, sadece klasöre yeni eklenen son ayı/dosyayı okuyup üzerine ekleyecek bir 'Artımlı Yenileme' (Incremental Refresh) kurgusunu M diliyle nasıl yapabiliriz? Örnek şablonumu ekte paylaşıyorum, Power Query uzmanı hocalarımın desteğini bekliyorum.

Ekli dosyalar

örnek bir csv verisi eklememişsiniz o nedenle genel bir yorum yapıyorum. Klasördeki dosyaları ekleyerek tek bir tablo haline mi getiriyorsunuz? Yoksa klasördeki her dosyayı ayrı birer tablo halinde tek dosyada mı topluyorsunuz ?
Son soru : sadece SON eklenen dosyayı PQ ya almak yerine NEDEN her defasında komple klasördeki dosyaları ekliyorsunuz ?

Konu Sahibi
Galapagos hocam yanıtınız için teşekkürler. Klasördeki tüm dosyaları tek bir ana tabloda birleştiriyorum. Geçmiş dataların kümülatif raporlaması ve yıllık karşılaştırmalar için tüm ayların tek bir havuzda kalması gerekiyor.
Sadece son eklenen dosyayı alırsam geçmiş raporlarımı kaybediyorum. İstediğim şey, Excel'in her yenilemede geçmiş 36 ayı baştan okumayıp hafızada tutması, sadece yeni ayı üzerine eklemesi. Power BI'daki artımlı yenileme (Incremental refresh) mantığını Excel'de kurgulamak mümkün müdür? Değerli yorumlarınızı bekliyorum

Power BI kullanmadım, bilmiyorum. PQ
Eski veri SİLİNMEDEN yeni verinin tabloya eklenmesi mümkün .
Sizin pq da oluşan sonuç tablosu kaç satır?

Konu Sahibi
Valla harika bir yöntemmiş hocam, Excel'de bunu yapabileceğimi hiç bilmiyordum. Şu an master tablomuz 750-800 bin satır civarında dönüyor, yani sınıra çok yaklaştık ve klasörü baştan taratınca bilgisayar kilitleniyor. Bu bahsettiğiniz eski veriyi silmeden yeni veriyi altına ekleme kurgusunu (sorgu adımlarını) nasıl kurabiliriz hocam? Yol gösterebilirseniz çok sevinirim.

Bahsettiğim durum webden veri alırken yapılan bir uygulama. Klasörden veri alarak nasıl olur? denerim.Sonuç alırsam paylaşırım.

Diğer paylaşımcılara da bilgi vermek amacıyla yazıyorum. Sizin de belirttiğiniz gibi BI da olan "Artımlı Yenileme" birebir PQ da yok. Webden veri alırken benzer bir durum en azından görsel olarak yaratılabiliniyor. ( döviz kurlarını alırken eski verilerin tabloda kalması gibi ). Ama klasörden alırken bu olmuyor en azında ben bulamadım, çözüm önerileri hep BI için.
Bu durum için önerilen yol bir master arşiv tablosu yapmak ,ve eklenen yeni dosyaları buna eklemek. Klasördeki tüm dosyaları tekrar tekrar okutmamak için. Ama sanırım zaten sizin de bildiğiniz ama istemediğiniz bir yol bu. Örneğin her ay yeni bir dosya eklendiğinde sadece bu dosyayı Arşiv Master dosyası ile birleştirmek gibi.

Power Query de bilgim yok ama pratik bir öneride bulunayım.
Son hali ile verilerinizi yeni bir Excel e aktarın
Yeni dosyalar gelince ADO ile yeni verileri bu dosyaya ekleyin.

Geri