İşletim Sistemi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

ExcelCozum

Moderatör
Kullanıcı Bilgileri
Katılım
27 Eki 2021
Mesajlar
13
Aldığı beğeni
74
Konuyu Başlatan
Yeni bir bilgisayar alacak olanların öncelikle bilgisayarda hangi işletim sisteminin kurulu olduğunu incelemesi gerekir. Bilgisayarda kurulu olan işletim sistemi, donamın ve yazılım sistemi ile uyumlu şekilde çalışmasını sağlar. Cihazınızda kullanmış olduğunuz programlar da işletim sisteminin özelliklerine göre çalışır.

Günümüzün gelişen teknolojik şartlarında ortaya çıkmış birçok işletim sistemi vardır. Bu sistemlerin önemli artıları olduğu gibi bazı sistemlerin eksileri de söz konusudur. Bilgisayar satın alırken işletim sisteminin beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza cevap verip vermediğini araştırmanız gerekir. İşletim sistemleri, içinde bulundurduğu özellikleri nedeniyle insanların hayatını kolaylaştırır. İşletim sistemleri, bilgisayarda yer alan donanım kaynaklarının yönetilmesini sağlar. Bunun yanında çeşitli uygulama yazılımlarının servislerini sağlayan yazılımlar da işletim sistemi sayesinde fonksiyonellik kazanır.

Günümüzde işletim sistemi bulunan mekanizmalar sadece bilgisayarlarla sınırlı değildir. Tablet ya da akıllı telefonlarda da bu üst teknoloji sisteminin kullanıldığı görülür. İşletim sistemi, bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon üretildikten sonra yüklenir ve kullanıcının kişisel tercihine göre silinip tekrar yüklenebilir ya da değiştirilebilir.


İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?

Bilgisayarın açılış tuşuna bastığınız anda işletim sistemi çalışmaya başlar. Bilgisayarın açılmasını müteakip içerisinde yüklü olan uygulama ve programlar ekrana yansıtılır. İşletim sistemi kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar;

Kapalı kaynak kodu ile faaliyet gösteren işletim sistemleri

Açık kaynak kodu ile faaliyet gösteren işletim sistemleridir.


İşletim Sistemi Çeşitleri Hangileridir?

Yukarıda da değindiğimiz gibi günümüzde kullanılan birçok işletim sistemi vardır. Kullanılan işletim sistemleri bilgisayar yazılımlarına göre farklılık gösterir. Günümüzde en çok tercih edilen ve kullanılan işletim sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Windows

MacOS ya da Apple OSX

Linux

UNIX

Android

Pardus

IOS

Dilerseniz şimdi bu işletim sistemi çeşitlerinin özelliklerine kısaca değinelim.

Windows İşletim Sistemi

Günümüzde bilgisayar sistemleri tarafından en çok tercih edilen işletim sistemi Windows'tur. Microsoft firması tarafından geliştirilen sistem, ilk olarak Mc-Dos adıyla piyasaya çıkmıştır. Kullanıcının çok kolay bir şekilde öğrenebileceği işletim sistemi, pratik kullanımı ile de ön plana çıkar. Bu pratiklik sebebiyle kullanıcının en çok tercih ettiği işletim sistemi olmayı başarmıştır.

MacOS İşletim Sistemi

Apple tarafından üretilmiş olan işletim sistemi, ilk olarak macintosh olarak anılmıştır. 1984 yılında piyasaya çıkmış olan sistem, farklı sürümlerle kendini geliştirerek günümüzde halen yaygın olarak kullanılmaktadır.

UNIX İşletim Sistemi

Brain Kernighan tarafından 1960'ların sonlarında geliştirilmiş olan bu işletim sistemi genellikle komut satırları olarak yazılır. Söz konusu işletim sistemi C yazılım dili ile oluşturulmuştur. Bu nedenle kullanım açısından kolay bir mekanizmadır.


Linux İşletim Sistemi

1991 yılında Linus Torvalds tarafından geliştirilen sistem kısa sürede birçok kişi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Söz konusu sistem birçok açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin de temelini oluşturmuştur. Linux'un bu denli yaygın olarak kullanılmasının en önemli nedeni, virüs bulaşma ihtimali en düşük olan işletim sistemi olmasıdır.


Pardus İşletim Sistemi

Linux işletim sistemi temel alınarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemi, geliştirilmeye müsait olan yerli bir sistemdir. Hızlı kurulmasının yanı sıra pratik kullanımı ile de ön plana çıkan sistem, çok dil özelliği ile de kullanıcıya büyük avantaj sağlar. Pardus'un bugüne kadar yayınlanmış 5 farklı ana sürümü ve 9 adet de ara sürümü vardır. Bunun yanında 2 farklı kurumsal sürümü de bulunur. Yerli olması ve kullanım kolaylığı nedeniyle yaygın olarak tercih edilen bir sistemdir.


Android İşletim Sistemi

Android işletim sistemi, Linux tabanlı işletim sistemi baz alınarak, mobil işletim sistemlerine yönelik olarak hazırlanmış bir mekanizmadır. Söz konusu işletim sistemi açık kaynak kodlu olup mobil cihaz ve cep telefonlarına yönelik geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan cep telefonlarının çok büyük bir kısmında bu işletim sistemi kullanılmaktadır. Bu işletim sistemini kullanan cep telefonlarının önemli mobil mağazalarından olan Google Play Store ön plana çıkar. Söz konusu sanal mağaza, Google tarafından kurulmuş olup profesyonel bir sistemle faaliyetini gösteren bir sistem olarak karşınıza çıkar. Günümüzün en çok kullanılan ve tercih edilen mobil işletim sistemi android işletim sistemidir. Her geçen gün yeni sürümlerle kullanıcının karşısına çıkan sistem ihtiyaçlara tam anlamıyla cevap vermektedir.

IOS İşletim Sistemi

Apple tarafından geliştirilen Mac OS işletim sistemi baz alınarak geliştirilen IOS işletim sistemi, yine Apple tarafından geliştirilen cihazların işletim sistemi ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Linux tabanlı bir işletim sistemi olarak da bilinen IOS işletim sistemi günümüzde üretilen tüm Apple ürünlerinde kullanılan bir sistemdir. IOS işletim sistemi de diğer işletim sistemleri gibi kendini sürekli geliştiren ve kullanıcının ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışan bir sistemdir.
 

Konuyu okuyanlar

Üst