Yeni bir bilgisayar alacak olanların öncelikle bilgisayarda hangi işletim sisteminin kurulu olduğunu incelemesi gerekir. Bilgisayarda kurulu olan işletim sistemi, donamın ve yazılım sistemi ile uyumlu şekilde çalışmasını sağlar. Cihazınızda kullanmış olduğunuz programlar da işletim sisteminin özelliklerine göre çalışır.
Günümüzün gelişen teknolojik şartlarında ortaya çıkmış birçok işletim sistemi vardır. Bu sistemlerin önemli artıları olduğu gibi bazı sistemlerin eksileri de söz konusudur. Bilgisayar satın alırken işletim sisteminin beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza cevap verip vermediğini araştırmanız gerekir. İşletim sistemleri, içinde bulundurduğu özellikleri nedeniyle insanların hayatını kolaylaştırır. İşletim sistemleri, bilgisayarda yer alan donanım kaynaklarının yönetilmesini sağlar. Bunun yanında çeşitli uygulama yazılımlarının servislerini sağlayan yazılımlar da işletim sistemi sayesinde fonksiyonellik kazanır.
Günümüzde işletim sistemi bulunan mekanizmalar sadece bilgisayarlarla sınırlı değildir. Tablet ya da akıllı telefonlarda da bu üst teknoloji sisteminin kullanıldığı görülür. İşletim sistemi, bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon üretildikten sonra yüklenir ve kullanıcının kişisel tercihine göre silinip tekrar yüklenebilir ya da değiştirilebilir.
Kapalı kaynak kodu ile faaliyet gösteren işletim sistemleri
Açık kaynak kodu ile faaliyet gösteren işletim sistemleridir.
Windows
MacOS ya da Apple OSX
Linux
UNIX
Android
Pardus
IOS
Dilerseniz şimdi bu işletim sistemi çeşitlerinin özelliklerine kısaca değinelim.
Günümüzün gelişen teknolojik şartlarında ortaya çıkmış birçok işletim sistemi vardır. Bu sistemlerin önemli artıları olduğu gibi bazı sistemlerin eksileri de söz konusudur. Bilgisayar satın alırken işletim sisteminin beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza cevap verip vermediğini araştırmanız gerekir. İşletim sistemleri, içinde bulundurduğu özellikleri nedeniyle insanların hayatını kolaylaştırır. İşletim sistemleri, bilgisayarda yer alan donanım kaynaklarının yönetilmesini sağlar. Bunun yanında çeşitli uygulama yazılımlarının servislerini sağlayan yazılımlar da işletim sistemi sayesinde fonksiyonellik kazanır.
Günümüzde işletim sistemi bulunan mekanizmalar sadece bilgisayarlarla sınırlı değildir. Tablet ya da akıllı telefonlarda da bu üst teknoloji sisteminin kullanıldığı görülür. İşletim sistemi, bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon üretildikten sonra yüklenir ve kullanıcının kişisel tercihine göre silinip tekrar yüklenebilir ya da değiştirilebilir.
İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?
Bilgisayarın açılış tuşuna bastığınız anda işletim sistemi çalışmaya başlar. Bilgisayarın açılmasını müteakip içerisinde yüklü olan uygulama ve programlar ekrana yansıtılır. İşletim sistemi kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar;Kapalı kaynak kodu ile faaliyet gösteren işletim sistemleri
Açık kaynak kodu ile faaliyet gösteren işletim sistemleridir.
İşletim Sistemi Çeşitleri Hangileridir?
Yukarıda da değindiğimiz gibi günümüzde kullanılan birçok işletim sistemi vardır. Kullanılan işletim sistemleri bilgisayar yazılımlarına göre farklılık gösterir. Günümüzde en çok tercih edilen ve kullanılan işletim sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:Windows
MacOS ya da Apple OSX
Linux
UNIX
Android
Pardus
IOS
Dilerseniz şimdi bu işletim sistemi çeşitlerinin özelliklerine kısaca değinelim.