• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Eğitim İleri Düzey ListBox Yönetimi: TextBox ile Arama Yaparken ListBox'ı Canlı Filtreleme (Live Search)

ExcelCozum

Moderatör
Aldığı beğeni
251
Konu Sahibi
Windows 10 Google Chrome 152
Değerli ExcelCozum ailesi,UserForm projelerinde en çok kullanılan üçlü hiç şüphesiz TextBox (Veri Girişi), ListBox (Veri Listeleme) ve Label (Açıklama/Başlık) nesneleridir. Bu üç nesneyi birbirine entegre ederek, kullanıcının arama kutusuna (TextBox) harf yazdığı an aşağıdaki listenin (ListBox) anlık olarak filtrelendiği modern arayüzler tasarlayabilirsiniz.Kod bankamızın bu makalesinde, sayfadaki verileri şişirmeden, tamamen bellek üzerinden (Array mantığıyla) çalışan Canlı Arama (Live Search) otomasyonunu paylaşıyoruz.
🛠️ Adım 1: Form İlk Açıldığında ListBox'ı Doldurma
Sayfa1'deki A2:C100 aralığındaki müşteri verilerini form açılır açılmaz çoklu sütun (Multi-Column) olarak ListBox'a yüklüyoruz:

HTML:
C#:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

🔍 Adım 2: TextBox'a Yazıldıkça ListBox'ı Filtreleme Kodu
Kullanıcı TextBox1 içine veri girdikçe harf harf arama yapacak ve sadece eşleşen satırları ListBox'a dökecek olan o efsane TextBox_Change kodu:

HTML:
C#:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

📌 Bu Kodun Avantajları:
  • InStr Arama Esnekliği: Kelimenin sadece baş harfine bakmaz; aranan metin hücrenin neresinde geçerse geçsin (içerir mantığıyla) nokta atışı bulur.
  • Canlı Label Sayacı: Label1.Caption bağı sayesinde kullanıcı kaç kayıt arasından kaç adet filtreleme yaptığını anlık olarak takip edebilir.
Bu gelişmiş altyapıyı CRM veya Stok takip formlarınızda güvenle kullanabilir, yaşadığınız nesne uyuşmazlığı hatalarını konu altından bizlere sorabilirsiniz. Keyifli kodlamalar!

Geri