• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru İçinde Formül Olan ve #YOK / 0 Dönen Hücreleri Koşullu Biçimlendirme ile Otomatik Gizleme veya Renklendirme

omerakc

Yeni Üye
Aldığı beğeni
0
Katkı
%0.00
Excel V
Office 365 TR
Konu Sahibi
Hayırlı forumlar hocalarım, hazırladığım yönetim raporunda bazı hücrelerde formüller var (EĞER ve DÜŞEYARA ağırlıklı). Veri çekilemeyen yerlerde #YOK hatası veya veri gelmeyen yerlerde 0 yazıyor. Raporun estetik görünmesi için bu #YOK ve 0 olan satırların tamamını koşullu biçimlendirme ile gri tonlama yapmak veya hücreyi tamamen boş göstermek istiyorum. EĞERHATA kullandığımda tablonun yapısı bozuluyor. Formülü elleşmeden sadece Koşullu Biçimlendirme formülü kullanarak bu hatalı ve sıfır değer içeren satırları nasıl yönetebilirim?

Ekli dosyalar

Konu Sahibi
Hocam değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Haklısınız, genelde herkes formülün başına EĞERHATA eklemeyi öneriyor ama ben formül yapıları çok uzun olduğu için tablonun orijinaline hiç dokunmak istemiyordum.
Biraz araştırınca formülleri hiç 'elleşmeden' 😀 şöyle pratik bir kurnazlık yaptım ve tam istediğim gibi oldu hocam:
  1. Formüllü hücrelerin olduğu alanı komple seçtim.
  2. Koşullu Biçimlendirme > Yeni Kural > Formül Kullan seçeneğine girdim.
  3. Formül kısmına (verilerin A2den başladığını varsayarsak) şu formülü yazdım:
    HTML:
    Kod:
    İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

4. Biçimlendirme ayarlarından da Yazı Rengini Beyaz (arka plan rengiyle aynı) yaptım.
Böylece Excel hücrede #YOK hatası veya 0 gördüğü an yazıyı beyaz yapıyor ve göz önünden tamamen gizliyor. Formüllere hiç dokunmak zorunda kalmadım, tablo da tertemiz göründü.
Sizce bu yöntem veri tabanını yorar mı ya da ileride başka bir yerde patlar mı hocam, ne dersiniz?

Evet, yaptığınız yöntem gayet geçerli. Hatta raporun hesaplama mantığını değiştirmeden yalnızca sunum katmanında problemi çözmek istediğiniz durumda, EĞERHATA ile bütün formülleri değiştirmekten daha temiz bir yaklaşım.

=YADA(EĞERYOK(A2);A2=0) kuralınız iki durumu yakalıyor: hücre #YOK ise veya sonuç gerçekten 0 ise biçimlendirmeyi uyguluyor. Formül hücrenin içinde değil, koşullu biçimlendirme motorunda çalıştığı için mevcut DÜŞEYARA/EĞER zincirlerinize dokunmuyor.

Veri tabanını yorar mı? Normal ölçekli bir yönetim raporunda pratik olarak hayır. Koşullu biçimlendirme yeniden hesaplama/ekran yenileme sırasında ek değerlendirme yaptırır ama sizin kullandığınız EĞERYOK(A2) ve A2=0 kontrolleri son derece basit. 500, 5.000 hatta makul ölçülerde on binlerce hücrede genellikle asıl yük bunlar değil; DÜŞEYARA'lar, büyük veri aralıkları, volatil fonksiyonlar ve gereksiz yere tüm sütunlara uygulanmış kurallar daha önemli olur.

Ancak burada küçük bir iyileştirme yapardım. Eğer amacınız hücreyi değil, o hücreye bağlı bütün satırı gri yapmaksa, örneğin kontrol ettiğiniz sonuç E sütunundaysa ve tablo A2:J500 arasındaysa, tüm tabloyu seçip şu kuralı kullanabilirsiniz:

=YADA(EĞERYOK($E2);$E2=0)

Buradaki $E, Excel'e "hangi hücreyi biçimlendirirsen biçimlendir, karar verirken E sütununa bak" demiş oluyor. 2 sabitlenmediği için de her satır kendi E hücresine göre değerlendirilir. Böylece E27 #YOK olduğunda örneğin A27:J27 satırının tamamını gri yapabilirsiniz.

Sizin beyaz yazı yönteminizin tek ciddi dezavantajı, verinin gerçekte kaybolmaması. Kullanıcı hücreyi seçerse formül çubuğunda #YOK veya 0 görünür; ayrıca beyaz arka plan sonradan başka renge dönerse değer yeniden görünür. Bu aslında çoğu yönetim raporunda avantajdır: veriyi değiştirmiyorsunuz, sadece görsel olarak bastırıyorsunuz.

Bir de önemli ayrım var: A2=0 yalnızca "veri gelmedi" anlamına gelmiyorsa dikkat edin. Örneğin satış adedi gerçekten 0 olabilecek bir KPI ise, gerçek sıfırları da gizlersiniz. #YOK kesinlikle hata göstergesi olabilir ama 0 bazen geçerli bir iş sonucudur.

Dolayısıyla yaklaşımınızı şöyle değerlendiririm:
Kaynak formül → aynen kalıyor → koşullu biçimlendirme sonucu değerlendiriyor → rapor görünümü temizleniyor.
Bu, özellikle formülleri uzun ve oturmuş bir yönetim raporunda oldukça mantıklı. Yalnız koşullu biçimlendirmeyi A:A gibi komple sütunlara değil, gerçek rapor aralığına (A2:J1000 gibi) uygulayın ve aynı işi yapan onlarca ayrı kural oluşturmak yerine mümkün olduğunca tek kural + geniş "Uygulandığı Yer" aralığı kullanın. Performans açısından asıl dikkat edeceğim nokta bu olur.

Bir başka seçenek de yazıyı beyaza boyamak yerine özel sayı biçimiyle görünümü gizlemek; fakat #YOK gibi hata değerlerinde sizin koşullu biçimlendirme yaklaşımınız daha kontrollü. Yani mevcut çözümünüzü sırf "ileride patlar" korkusuyla değiştirmenize gerek yok.

Geri