• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru gecikme zammı

yesevi33

Yeni Üye
Aldığı beğeni
1
Excel V
Office 2010 TR
Konu Sahibi
Merhaba Sayın hocalarım

daha önce ekteki gecikme zammı tablosunu yapmıştınız güncel gecikme zammı değiştiğinde liste sayfasında ki oranları değiştirdiğinizde güncellenir demiştiniz ancak güncel faiz oranına göre güncelledim tabloda güncellemedi.
yanlış yaptığım bir yer varsa tarif ederseniz bundan sonra ben kendim yapayım.

yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Ben de formüllerle çözüm üretmeye çalıştım.
Formüllerde, ad tanımlamaları kullanıldı. (Bak. Formüller >>> Ad Yöneticisi)

Sonuçları deneyiniz. Ve geri dönüş yaparsınız, çünkü hesaplamalardaki yöntem, deneme-yanılma yoluyla belirlendi.

Dosyada 3 sayfa mevcut.

1. Sayfa : Tbl adlı sayfa. Bu sayfada 01.01.1990 dan itibaren günümüze kadar olan Gecikme Zammı Oranları ve Tarih dilimleri var. =BUGÜN() gibi formüle gerek yok, çünkü ad tanımlamalarında hem Tablo alanı, hem kolonlar ve hem de BUGÜN() yazılacak BOŞ hücre tanımlandı. Yeni bir Oran belirlendiğinde de en son dolu saatırdan sonraki ilk boş satıra Tarihi ve Oranı yazmak yetrli olacaktır. Yeni orandan bir önceki Bitiş tarihini yazmayı da unutmamak gerekli...

2. Sayfa : List adlı sayfa..
Bu sayfada, Vade Tarihi, Ödeme Tarihi ve Ana Para tutarı yazılacak.
Toplam Zam Oranı =Zam formülü ile hesaplanıyor.
Zam Miktarı için formül : =EĞERHATA(1/(1/(C2*D2));"")
Ödenecek Tutar için formül : =EĞERHATA(1/(1/TOPLA(C2;E2));"")
1764288082879.png

3. Sayfa : Hesap adlı sayfa..

Bu sayfada Gecikme Zammı Hesaplama yöntemi verilmeye çalışıldı. Formüllerle hesaplandı.
Vade Tarihi, Ödeme Tarihi ve Miktar değerlerini girdiğinizde, sonuçlar formüllerle otomatik oluşmaktadır.

Denemelerinizi bu sayfada da yapabilirsiniz. Sonuçları kontrol edip geri dönüş yaparsınız...

1764288792192.png

Dosya ektedir... İncelersiniz....

Ekli dosyalar

Sonuçları deneyiniz. Ve geri dönüş yaparsınız, çünkü hesaplamalardaki yöntem, deneme-yanılma yoluyla belirlendi.

Dosyada 3 sayfa mevcut.

1. Sayfa : Tbl adlı sayfa. Bu sayfada 01.01.1990 dan itibaren günümüze kadar olan Gecikme Zammı Oranları ve Tarih dilimleri var. =BUGÜN() gibi formüle gerek yok, çünkü ad tanımlamalarında hem Tablo alanı, hem kolonlar ve hem de BUGÜN() yazılacak BOŞ hücre tanımlandı. Yeni bir Oran belirlendiğinde de en son dolu saatırdan sonraki ilk boş satıra Tarihi ve Oranı yazmak yetrli olacaktır. Yeni orandan bir önceki Bitiş tarihini yazmayı da unutmamak gerekli...

Ekli dosyayı görüntüle 35253

Bu sayfada Gecikme Zammı Hesaplama yöntemi verilmeye çalışıldı. Formüllerle hesaplandı.
Vade Tarihi, Ödeme Tarihi ve Miktar değerlerini girdiğinizde, sonuçlar formüllerle otomatik oluşmaktadır.

Denemelerinizi bu sayfada da yapabilirsiniz. Sonuçları kontrol edip geri dönüş yaparsınız...

Ekli dosyayı görüntüle 35254

Hocam hesapladığımız sonuçları gib den test ettim. Sarı renkliler tutmuyor. Ama hesap sayfasında ki dosyanız 5.10.2010 vadeli hesabınız için ayrıca baktım, 1 kuruş farkla tutuyor. O da önemli değil. Ama list sayfasında fark çok

Ekli dosyalar

Derlediğim kısa notlar

GECİKME ZAMMI
-Aylık Esasa Göre (Tam aylar için):
Aylık esasa göre gecikme zammının hesaplanacağı bir aylık süre içindeki bir tarihte oran değişikliği yapılırsa, bu bir aylık sürenin tamamına eski oran tatbik edilecektir.
Gecikme zammı tutarı = Aylık gecikme zammı oranı x ay sayısı x gecikme zammı uygulanacak tutar
Günlük Esasa Göre (Ay kesirleri için) : Ay kesirleri için gecikme zammının hesaplanması günlük esasa göre yapıldığından, Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girdiği gün dahil olmak üzere daha sonraki günler için yeni oran, yürürlük tarihinden önceki günler için ise eski oran tatbik edilecektir.
Gecikme zammı tutarı = Günlük gecikme zammı oranı x gün sayısı x gecikme zammı uygulanacak tutar

Günlük gecikme zammı oranının belirlenmesi: Günlük esasa göre gecikme zammı oranının belirlenmesinde aşağıdaki hususlara uyulacaktır.

• 1 ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır.
  • Günlük gecikme zammı oranı (Geçerli Aylık Oran/30) formülüyle bulunacaktır.
  • Bulunan bu katsayının virgülden sonraki ilk 6 hanesi hesaplamalarda kullanılacaktır.
- Katsayının virgülden sonraki 7. veya devam eden hanelerinde bir sayı bulunması halinde 6. hane bir üst sayıya tamamlanacaktır.
- Katsayının virgülden sonraki 7. veya devam eden hanelerinde bir sayı yok ise altıncı hane değiştirilmeyecektir.

Örnek 1- Aylık gecikme zammı oranı %4 olduğunda, yukarıdaki formüle göre günlük gecikme zammı oranı [(4/100)/30 =] 0,001333 3 333 olarak bulunmaktadır.
Ancak bu örnekte, virgülden sonraki yedinci hanede bir sayı (3 sayısı) bulunduğundan, altıncı hanedeki (3) sayısı (4) sayısına tamamlanarak günlük gecikme zammı oranı 0,001334 olarak dikkate alınacaktır.
5035 sayılı Kanunla 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin değiştirilmesiyle ay kesirlerine isabet eden gecikme zammının günlük olarak hesaplanacağı hüküm altına alınmış ve uygulamaya ilişkin açıklamalar 430 Seri No’lu Tahsilat Genel Tebliği ile yapılmıştır. Anılan Tebliğde, gecikme zammı hesaplamalarının tam aylar için aylık esasa, ay kesirleri için ise günlük esasa göre yapılacağı belirtilmiştir.
Sonuç olarak,
Excel hesabı yaparken tam aylar için aylık, ay kesirleri için de günlük hesaplama yapılmalı, günlük faiz oranında da Tahsilat Genel Tebliğin de belirtilen 7. hane durumu dikkate alınmalı, oran değişikliği olan aylarda tam ay için eski, kesir ay için o tarihe kadar eski o tarihten sonra yeni oran kullanılarak hesaplama yapılması halinde G.İ.B deki hesaplama ile eşit olabilir.

GECİKME FAİZİ FORMÜLÜ

Gecikme faizi aşağıdaki formülle hesaplanmaktadır:
Gecikme faizi tutarı = Gecikme zammı oranı x ay sayısı x gecikme faizi uygulanacak tutar
Gecikme Faizi hesaplamalarında, Gecikme Zammı Hesaplama Yönteminin aynısı kullanılmıştır. Sadece, Vergi Usul Kanunu 112. Maddesi gereği, ay kesirleri atılmıştır. (Ay kesirleri dikkate alınmamakta)

Aşağıdaki linklerden hesaplama yapabilirsiniz. ( Mevzuat.net de hesaplama mantığını da gösteriyor)

Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.

Dosyada 3 sayfa mevcut.

Ekli dosyayı görüntüle 35253

Ekli dosyayı görüntüle 35254

52779 hocam hesap sayfanızı 5 farklı vade için hesapladım sadece 1 kuruş eksik hesaplıyor. Öteki sayfayı da düzeltirseniz, dosya sorunsuz çalışır.

Geri