• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Formülle alınan metnin bir kısmını farklı yazdırma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

teyadih

Bronz Üye
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
120
Excel V
Office 2016 EN
Konuyu Başlatan
Merhaba arkadaşlar.
C2 de geçici yazdığında B3 satırındaki TARİH yazan metinin yanına (İlk Başlama) yazdırıyorum
(İlk Başlama) yazan yeri DAMGA formülü veya başka bir şekilde Kalın - İtalık veya farklı renkte yazdırabilir miyiz?
Yani formül ile yazdırdığım bazı yerleri Kalın - İtalık veya farklı renkte yazdırabilir miyiz?
Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• Kitap1 (1).xlsx
    11 KB · Gösterim: 11
Çözüm
Excel'deki formülün sonucunu, hücredeki değeri değiştirmeden VBA ile metin biçimlendirmesini uygulamanın tek yolu, formülü sonlandırıp hücreye statik değer (yani, formülün sonucu) yerleştirerek işlem yapmaktır. Bununla birlikte, formülün sonucu hesaplandıktan sonra bu sonucu VBA kullanarak alıp biçimlendirme işlemi yapmak mümkündür.

Excel'de bir formül varsa, bu formülün sonucunu biçimlendirmek için doğrudan VBA kullanmak genellikle mümkün olmaz çünkü formülün sonucu dinamik olup, formatlamalar yalnızca sonuca uygulandığında etkin olur.

Bu çözümde, formülün sonucu sabitleniyor (statik hale geliyor). Bu, formülün hesaplanmasını sonlandırarak yalnızca o anki değeri almanızı sağlar.
İşleyiş...
Merhaba mana97. Sizin dediğiniz hücre bilinçlendirme ile hücredeki tüm metine işlem yapabiliyoruz. Benim talebim ise 2 farklı formül ile aldırdığım B3 satırındaki TARİH (İlk Başlama) metnindeki 2.formül ile aldırdığım (İlk Başlama) metninin koyu ve renkli yazdırması.
Bende sizin gibi formülcüyüm ve makroyu çok mecbur kalmadıkça kullanmıyorum.

Aslında 2.formülün başına DAMGA() formülü koyarak yapılabilir umudu taşıyordum ama DAMGA() formülünde renk ile koyu ve italık yazdırma yok sanırım.

DAMGA() formülüne renkler ile koyu ve italık yazdırma gibi şeyler eklenemez mi?

Üstatlar DAMGA ile renk-koyu-italık yazdırma işi üzerine eğilirseler aynı formül çubuğunda farklı renk ve tonları yazdırmak çok iyi olacaktır

Sayın atoykan ;
biz uzman falan değiliz,yönetici lütufta bulunmuş uzman gibi göstermiş sitede.Ben kıt bilgimle olmuyor diye biliyorum,eğer oluyorsa bundan çok mutlu olur ve bişet öğrenmiş olurum bu da benim adıma kardır.Ancak siz bu şekilde tepkiler vermeyin insanlar doğrularını savunmalıdır.Arkadaşların amacı sadece yardımcı olmak ve bunun için de teşekkürü hakediyorlar diye düşünüyorum.
Saygılar.

Sayın atoykan ;
biz uzman falan değiliz,yönetici lütufta bulunmuş uzman gibi göstermiş sitede.Ben kıt bilgimle olmuyor diye biliyorum,eğer oluyorsa bundan çok mutlu olur ve bişet öğrenmiş olurum bu da benim adıma kardır.Ancak siz bu şekilde tepkiler vermeyin insanlar doğrularını savunmalıdır.Arkadaşların amacı sadece yardımcı olmak ve bunun için de teşekkürü hakediyorlar diye düşünüyorum.
Saygılar.
KTF ile çözebilir miyiz diye bir kaç deneme yaptım ancak başarısız oldum bir üstadımız bu konuya KTF üretebilirse çok faydalı olabilir.

Sayın Ali ÖZ
Tevazu gösteriyor inceliğinizi ortaya koyuyorsunuz. Şahsen işin uzmanı mıyım diyecek olursanız, sektörde 30. yılıma giriyorum ve ülkemizdeki ve hatta yıllarca yurt dışında yaşamış birisi olarak neredeyse dünyadaki ilk MCP ve MCSE'lerdenim, yüzlerce öğrenci yetiştirdim, az çok bu işi biliyorum. Bir konuda uzman olmak demek illa herşeyi biliyor olmak demek değil elbetteki; bizlerde buralarda veya kariyerimizde karşılaştığımız sorunlara çözüm arar, mütalaa ederken yeni şeyler öğrenip mutlu oluyoruz. Yardımcı olmaya çalışan herkese iyi niyetleri, gayretleri, bildiklerini paylaşmaları noktasında son derece saygı duyuyor ve teşekkür ediyorum, ancak bu gayret ve iyi niyet bir yanlışı ısrarla doğru diye savunmalarını haklı çıkartmaz. Daha öncede uyardığım arkadaşlar var, iyi niyetlisiniz teşekkürler ancak bu bilginiz yanlış ve kesin bir dille doğru diye empoze etmeye çalışmayın diyerek. Açıkçası yanlışın doğru olarak savunulmasından, iki satır ai üretimlerini işin mantığını neden ve niçinlerini bilmeden çözüm diye paylaşıp ardından gelen bir iki soruda devamı getiremeyenlerden ve ister adminin lütufta bulunmuş olması -ki birşey görmüş ki buna gerek duymuş- ister kariyeri veya eğitimi ile işin uzmanlarının yol göstermeye çalıştığı noktada bu insanlar birşey söylüyorsa bir hikmeti vardır diye araştırılmak yerine yanlışta ısrar edilmesinden dolayısı ile de mesleğin erbablarına yeterli saygı gösterilmemesinden gına geldi. Elbetteki hepsine teşekkür ediyoruz katkılarından, anlık olarak gözümüzden kaçan birşeyi göstermelerinden veya belki bilmediğimiz belki unuttuğumuz birşeyi bizlere hatırlartıp öğretmeleri açısından takdir de ediyoruz, lakin yanlışı sorununa çözüm arayan bir insana inatla doğru diye lanse etmeye sessiz kalmam, kalamam. Belki bizler için çok önemli olmayabilir, ancak sorunun sahibi açısından belki hayat memat meselesi denecek kadar önemli bir çalışmada gereksiz, bilgiye dayalı olmayan inatlar sorunun sahibine haksızlık ve kanaatimce saygısızlık. O nedenle sessiz kalamam kusura bakmayın.

Sayın atoykan ;
Amacım eleştirmek değildi yanlış anlamayın.Sizi çok iyi anlıyorum emin olun :)
Gençlerin yolunu tıkamamak amacım ;)

Sayın Ali ÖZ
Tevazu gösteriyor inceliğinizi ortaya koyuyorsunuz. Şahsen işin uzmanı mıyım diyecek olursanız sektörde 30. yılıma giriyorum ve ülkemizdeki ve hatta yıllarca yurt dışında yaşamış birisi olarak neredeyse dünyadaki ilk MCP ve MCSE'lerdenim, yüzlerce öğrenci yetiştirdim az çok bu işi biliyorum. Bir konuda uzman olmak demek illa herşeyi biliyor olmak demek değil elbetteki bizlerde buralarda veya kariyerimizde karşılaştığımız sorunlara çözüm arar mütalaa ederken yeni şeyler öğrenip mutlu oluyoruz. Yardımcı olmaya çalışan herkese iyi niyetleri gayretleri bildiklerini paylaşmaları noktasında son derece saygı duyuyor ve teşekkür ediyorum ancak bu gayret ve iyi niyet bir yanlışı ısrarla doğru diye savunmalarını haklı çıkartmaz. Daha öncede uyardığım arkadaşlar var iyi niyetlisiniz teşekkürler ancak bu bilginiz yanlış ve kesin bir dille doğru diye empoze etmeye çalışmayın diyerek. Açıkçası yanlışın doğru olarak savunulmasından, iki satır ai üretimlerini işin mantığını neden ve niçinlerini bilmeden çözüm diye paylaşıp ardından gelen bir iki soruda devamı getiremeyenlerden ve ister adminin lütufta bulunmuş olması -ki birşey görmüş ki buna gerek duymuş- ister kariyeri veya eğitimi ile işin uzmanlarının yol göstermeye çalıştığı noktada bu insanlar birşey söylüyorsa bir hikmeti vardır diye araştırılmak yerine yanlışta ısrar edilmesinden dolayısı ile de mesleğin erbablarına yeterli saygı gösterilmemesinden gına geldi. Elbetteki hepsine teşekkür ediyoruz katkılarından, anlık olarak gözümüzden kaçan birşeyi göstermelerinden veya belki bilmediğimiz belki unuttuğumuz birşeyi bizlere hatırlartıp öğretmeleri açısından takdir de ediyoruz lakin yanlışı sorununa çözüm arayan bir insana inatla doğru diye lanse etmeye sessiz kalmam kalamam. Belki bizler için çok önemli olmayabilir, ancak sorunun sahibi açısından belki hayat memat meselesi denecek kadar önemli bir çalışmada gereksiz bilgiye dayalı olmayan inatlar sorunun sahibine haksızlık ve kanaatimce saygısızlık. O nedenle sessiz kalamam kusura bakmayın.

Sayın @ataykan
İyi niyetli olduğunuzu görüyorum bu sebeple size saygı duyuyorum ancak sizin konuya yaklaşımınızın uygun olmadığını söyleyip sizi eleştiriyorum. Önceki yapmış olduğum yorumuda silmenizi uygun bulmuyorum. Sektörde 30 yılıma giriyorum dediniz burdan anlıyorum ki yaşınız benden büyük ama Siz bir önceki yapmış olduğum yoruma karşılık bir yorum yaparken o an nasıl bir duygu içerisindeydiniz bunu ben bilemem dediğim gibi sektörde 30 yılını aşmış belli bir tecrübe ve birikime ulaşmış birisi olarak makronun CTRL+Z yi iptal ettiğini tabiki çok iyi biliyorsunuz. Aynı sektörde sizinkinin yarısı kadar bir tecrübe sahibi olarak ben kendi yorumumu yaptım. Bu sitenin amacı excelde sorun yaşayan veya merak edilen konuların insanlar ile paylaşıldığı ve insanların fikirlerini çözüm önerilerini sunduğu bir platform olarak biliyorum. Bu benim bilgidiğim kadarıyla böyle ancak site kurallarını çok detaylı okumadım konu sahibine çözüm olarak sunmak istediğim yorumum site kurallarına aykırı ise haklı olursunuz ama diğer türlü benim için bu konuda haklı değilsiniz. Yorumlarımıda silmemeniz rica ediyorum bu yetkiyi almış olmanız istediğiniz gibi kullanma hakkı size vermemeli Saygılarımla.

Önceki yapmış olduğum yorumuda silmenizi uygun bulmuyorum. Yorumlarımıda silmemeniz rica ediyorum bu yetkiyi almış olmanız istediğiniz gibi kullanma hakkı size vermemeli Saygılarımla.
Sayın mana97 ne burada ne diğer forumlarda bana yazılan hiçbir eleştiriyi veya cevabı silmem, silmedim. Bir diğer moderatör arkadaşın inisiyatifidir, o konuda ben birşey söyleyemem. Site adminine de bu hususta daha önce belirttim, "ben eğitim nosyonu ile haylaz öğrenciye de, laf sokmaya çalışanlara da alışığım ve saygı gösteririm, anlık bir şey der geçerim. Lütfen içerikler silinmesin" diyerek hiç bir içeriğin silinmemesini de rica etmiş biriyim. Müsterih olunuz, illegal veya herhangi bir diğer kullanıcıyı rencide etmeye yönelik ağır paylaşımınız olmadığı sürece ben herhangi bir içeriğe müdahalede bulunmam.

Ctrl + Z'nin makroda devre dışı kalması noktasında bir eleştirim veya bunun yanlış olduğu yönünde de bir itirazım yok. Sayın teyadih 'in sorusunun Koşullu Biçimlendirme ile çözülemeyeceği belirtilmiş olmasına karşılık, bununla çözülür denmeye devam edilmesi akabinde bende rica ettim, madem bu şekilde çözüm geliştirilebiliyor lütfen paylaşın, bizde görelim öğrenelim diyerek. Belki siz tam olarak ifade etmek istediğiniz şekilde yazamadınız anlam karmaşası oldu, makro yerine koşullu biçimlendirmenin imkanları ile devam etmek daha doğru şeklinde ifade etmeye çalıştınız, bunda da sorun yok. Belirttiğim üzere yanlış bilgide ısrar edilmesi sorun şahsınız ile ilgili bir durumda değil.

Sayın teyadih 'in soruna gelecek olursak lütfen ekli dosyayı inceleyin. Dosya module1'de biçimlendirmeye yönelik kodlar mevcut. Sayfa2 C2'de değişiklik yaparsanız istediğiniz doğrultuda formüllerinize göre biçimlendirme yapmakta aksi takdirde standart biçimlendirme ile devam etmekte. En azından fikir olarak nasıl olduğunu görmeniz açısından paylaşıyorum. Çalışmanıza uyarlar takıldığınız noktalarda sorarsınız.

Ekli dosyalar

• format_editedatoykan.zip
    17.7 KB · Gösterim: 6
Teşekkür ederim arkadaşlar makroları uygulayıp dönüş yapacağım

İlk başta, parantezler arasındaki metinler tespit edilip, hem kırmızı renkle hem de kalın yazılıyor.Sonrasında sayı kalın olmaktadır
Merhaba sayın berhudarolemi kodu sayfa2 ile çalışma kitabına ve modül sayfalarına ekleyerek ve düğmeye tanıtarak denedim ama çalıştıramadım. Nerede hata yapıyorum acaba? Size zahmet bakabilir misiniz?

Ekli dosyalar

• Kitap1 (berhudarolemi).xlsm
    21.4 KB · Gösterim: 1
Alternatif olsun.
Sadece seçilen hücre içindir.
Kod:
Değerli Misafirimiz İçeriği Görebilmek İçin Üyemiz İseniz Giriş Yap'ın Ya da Üye Ol'un.
Merhaba Ali bey sizin kodu ekledim çalışmadı. Dosyayı kapatıp açtığımda ise kodu göremedim. Bir kaç defa ekleyip denedim ama kodu göremedim. Nerede hata yapıyorum acaba? Rica etsem örnek dosyaya ekleme yapabilir misiniz?

Sayın @teyadih 'in soruna gelecek olursak lütfen ekli dosyayı inceleyin. Dosya module1'de biçimlendirmeye yönelik kodlar mevcut. Sayfa2 C2'de değişiklik yaparsanız istediğiniz doğrultuda formüllerinize göre biçimlendirme yapmakta aksi takdirde standart biçimlendirme ile devam etmekte. En azından fikir olarak nasıl olduğunu görmeniz açısından paylaşıyorum. Çalışmanıza uyarlar takıldığınız noktalarda sorarsınız.
Merhaba sayın ataykan. Örnek dosyanızı inceledim. C2 ye geçici yazdığımda B3 e 09.12.2024 (İlk Başlama) şeklinde yazıp tarihi kırmızı renk yapıyor. Geçici yerine başka kelime yazdığımda ise sadece bugünün tarihini yazıyor.
Örnek dosyamda B3 de TARİH yazıyor. C2 ye geçici yazdığımda ise B3 deki TARİH kelimesinin yanına (İlk Başlama) yazıyor.
Benim talebim iki parantez arasındaki kelimeyi parantezler dahil koyu ve kırmızı renkte yazdırması.

Excel'deki formülün sonucunu, hücredeki değeri değiştirmeden VBA ile metin biçimlendirmesini uygulamanın tek yolu, formülü sonlandırıp hücreye statik değer (yani, formülün sonucu) yerleştirerek işlem yapmaktır. Bununla birlikte, formülün sonucu hesaplandıktan sonra bu sonucu VBA kullanarak alıp biçimlendirme işlemi yapmak mümkündür.

Excel'de bir formül varsa, bu formülün sonucunu biçimlendirmek için doğrudan VBA kullanmak genellikle mümkün olmaz çünkü formülün sonucu dinamik olup, formatlamalar yalnızca sonuca uygulandığında etkin olur.

Bu çözümde, formülün sonucu sabitleniyor (statik hale geliyor). Bu, formülün hesaplanmasını sonlandırarak yalnızca o anki değeri almanızı sağlar.
İşleyiş şu şekilde olacak : formüllü hücreyi seçip makroyu çalıştırınca istediğiniz olacak.Formül yerine formül sonucu yazarak bu işlem gerçekleşecektir

Ekli dosyalar

• Kitap1 (berhudarolemi) (1).xlsm
    21.7 KB · Gösterim: 4
Çözüm
Teşekkür ederim sayın berhudarolemi elinize sağlık

Merhaba sayın ataykan. Örnek dosyanızı inceledim. C2 ye geçici yazdığımda B3 e 09.12.2024 (İlk Başlama) şeklinde yazıp tarihi kırmızı renk yapıyor. Geçici yerine başka kelime yazdığımda ise sadece bugünün tarihini yazıyor.
Örnek dosyamda B3 de TARİH yazıyor. C2 ye geçici yazdığımda ise B3 deki TARİH kelimesinin yanına (İlk Başlama) yazıyor.
Benim talebim iki parantez arasındaki kelimeyi parantezler dahil koyu ve kırmızı renkte yazdırması.
Sevgili teyadih
Kodu incelerseniz
Kod:
Değerli Misafirimiz İçeriği Görebilmek İçin Üyemiz İseniz Giriş Yap'ın Ya da Üye Ol'un.
ile tarihi de, İlk başlamayı da formül ile otomatik oluşturduğunu görürsünüz. Burada B3'e girmek istediğiniz tarihi nasıl belirlemek istediğinizi kurgulayabilirsiniz, ilk başlama tarihi de sizin formülünüze göre belirleniyor ve StrFormatTxt ile bu iki metin birleştiriliyor.
Kod:
kısmı ile de eğer txt2 ilk başlama olarak atanmış ise formatlama işlemi yapıyor, nasıl yapıldığını anlamanız için tarihi kırmızı (vbRed) ve Kalın (Bold), "(ilk başlama)" renklendirilmeden italic (Italic) yapıyor. Verdiğim örnek hem dinamik yapıda hem de formatlamayı nasıl yapacağınızı gösteriyor ve "fikir olarak nasıl olduğunu görmeniz açısından paylaşıyorum. Çalışmanıza uyarlar takıldığınız noktalarda sorarsınız" diye belirtmiştim. Ancak kodu inceleyip anlamaya gayret göstermek ve asıl çalışmanıza uyarlamaya çalışmak yerine doğrudan sonuç almaya çalışınca -prensip olarak da, bu tavırda olan kimse için bir daha yardımcı olmuyorum- çözüm değil diyorsunuz doğal olarak. Size kolaylıklar diliyorum.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri