• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü excelde kdv hesaplarken kuruş farkı çıkıyor toplama uymuyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

bilge

Yeni Üye
Aldığı beğeni
0
Katkı
%0
Excel V
Office 2003 TR
Konu Sahibi
Arkadaşlar kolay gelsin. Fatura listesi hazırlıyorum. Matrah ile 0.20'yi çarpıp KDV buluyorum. Sonra bunları alt alta topladığımda genel toplam ile fatura programındaki toplam arasında 1-2 kuruş fark çıkıyor. Hücre biçimlendirmeden virgülden sonrasını 2 hane yaptım ama arka planda hala küsuratları aldığı için toplamı bozuyor. Fatura keserken çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Excel'in bu arka plandaki gizli küsuratları görmesini nasıl engellerim

KDV hesapladığınız hücrede formülü şöyle değiştirin:

HTML:
CoffeeScript:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

Çözüm
Merhaba.

Karşılaştığınız sorun genelde hep olan ancak belirli bir varsayımla çözülebilen bir hesaplama.
Örnek: 100,00 Lirayı %18 KDV dahil olarak hesaplamaya çalışırken,
1-) Her hesaplamayı yuvarla formülü ile yaparsak
=YUVARLA((TOPLAM/(1+%KDVORAN));2) , Matrah 84,75 çıkar.
bu rakamın % 18 ini hesaplarsak =YUVARLA((MATRAH*%KDVORAN);2), Kdv tutarı 15,26 çıkar.
Matrahla KDV yi toplayınca sonuç 100,01 çıkar.

2-) Aynı hesaplamaları YUVARLA formülü olmadan yaparsanız Matrahı 84,75 KDV yi 15,25 ikisinin toplamını da 100,00 olarak bulursunuz.

Muhasebe programları hesaplamayı yapınca matrahı 84,75 KDV yi de 15,25 bulurlar. KDV yi hesaplama şekli de =TOPLAM-MATRAH şeklindedir.

Yani genel bir varsayımı kabul etmeniz gerekiyor, Sizin için önemli olan Matrah mı KDV mi ve YUVARLAMA işlemini hangisinde yapacaksınız. Bu sorunun cevabını verdikten sonra sayın arzuhalci nin yazmış olduğu formülü ona uygulayacaksınız.

Bu gibi hesaplamalardan kaynaklı Kuruş farklılıkları hep olacaktır, o nedenle belirli bir varsayım üzerinden ilerlemek zorundasınız.

İyi çalışmalar.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri