• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Excel'de Dinamik Bağımlı Açılır Liste (Data Validation) Veri Kaynağını VBA ile Otomatik Güncelleme Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

Engin.Demir

Yeni Üye
Aldığı beğeni
2
Katkı
%0.00
Excel V
Office 2021 TR
Konu Sahibi
Selamlar hocalarım herkese, iyi çalışmalar dilerim.

Şirket bünyesinde kullandığımız geniş kapsamlı bir operasyon takip bütçe şablonu hazırlıyorum. Formdaki diğer konuları arattım, bağımlı açılır liste (il seçince ilçenin gelmesi gibi) örnekleri var fakat benim yaşadığım performans ve dinamik liste güncelleme problemine tam bir çözüm bulamadım.
Yapmak istediğim kurgu şu:
Bir DATA sayfam var. Burada A sütununda Ürün Kategorileri, B sütununda ise Ürün Adları yer alıyor. Kategoriler ve ürünler sürekli güncelleniyor, yeni satırlar ekleniyor veya siliniyor.
Raporlama yaptığım ana sayfada ise kullanıcı A sütunundan "Kategori" seçtiğinde, B sütunundaki hücrede Veri Doğrulama (Data Validation) - Liste yöntemiyle sadece o kategoriye ait ürünler listelensin istiyorum.
Yaşadığım Sorunlar ve Kısıtlar:
  1. DOLAYLI (INDIRECT) fonksiyonu ve ad tanımlama kombinasyonunu denedim fakat DATA sayfasına yeni bir ürün eklendiğinde liste dinamik olarak kendini güncellemiyor, alanın dışında kalıyor.
  2. KAYDIR (OFFSET) ve BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY formülüyle dinamik alan tanımlamayı denediğimde ise veri tabanı 15.000 satırı geçtiği için Excel inanılmaz derecede kasmaya ve donmaya başladı.
  3. Listelerin "Benzersiz" (Unique) olarak gelmesi ve alfabetik sıralı olması gerekiyor.
Formül performansı çok düştüğü için bu işi tamamen VBA (Makro) ile çözmek istiyorum. DATA sayfası değiştikçe ya da ana sayfada Kategori seçimi yapıldığında, Veri Doğrulama (Data Validation) kaynak listesini arka planda hızla güncelleyecek, Excel'i kilitlemeyecek bir makro koduna ihtiyacım var.
Konuyu daha net anlatabilmek adına hazırladığım taslak örnek dosyayı ekte paylaşıyorum. Yardımcı olabilecek veya alternatif bir mantık (örneğin Collection veya Dictionary nesnesi kullanarak) önerecek hocalara şimdiden çok teşekkür ederim.
Herkese iyi forumlar!

Google AI verdiği cevapla hazırlanmış dosya
RAPOR sayfasında A sütununda bir hücreyi seçince Benzersiz olarak Ürün Kategorisi Veri doğrulama listesi oluşturuyor, bu hücrede seçim yapılımca B sütununda bu katogoriye ait ürünlere ait Veri doğrulama listesi oluşturuyor

Selamlar hocalarım herkese, iyi çalışmalar dilerim.

Şirket bünyesinde kullandığımız geniş kapsamlı bir operasyon takip bütçe şablonu hazırlıyorum. Formdaki diğer konuları arattım, bağımlı açılır liste (il seçince ilçenin gelmesi gibi) örnekleri var fakat benim yaşadığım performans ve dinamik liste güncelleme problemine tam bir çözüm bulamadım.
Yapmak istediğim kurgu şu:
Bir DATA sayfam var. Burada A sütununda Ürün Kategorileri, B sütununda ise Ürün Adları yer alıyor. Kategoriler ve ürünler sürekli güncelleniyor, yeni satırlar ekleniyor veya siliniyor.
Raporlama yaptığım ana sayfada ise kullanıcı A sütunundan "Kategori" seçtiğinde, B sütunundaki hücrede Veri Doğrulama (Data Validation) - Liste yöntemiyle sadece o kategoriye ait ürünler listelensin istiyorum.
Yaşadığım Sorunlar ve Kısıtlar:
  1. DOLAYLI (INDIRECT) fonksiyonu ve ad tanımlama kombinasyonunu denedim fakat DATA sayfasına yeni bir ürün eklendiğinde liste dinamik olarak kendini güncellemiyor, alanın dışında kalıyor.
  2. KAYDIR (OFFSET) ve BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY formülüyle dinamik alan tanımlamayı denediğimde ise veri tabanı 15.000 satırı geçtiği için Excel inanılmaz derecede kasmaya ve donmaya başladı.
  3. Listelerin "Benzersiz" (Unique) olarak gelmesi ve alfabetik sıralı olması gerekiyor.
Formül performansı çok düştüğü için bu işi tamamen VBA (Makro) ile çözmek istiyorum. DATA sayfası değiştikçe ya da ana sayfada Kategori seçimi yapıldığında, Veri Doğrulama (Data Validation) kaynak listesini arka planda hızla güncelleyecek, Excel'i kilitlemeyecek bir makro koduna ihtiyacım var.
Konuyu daha net anlatabilmek adına hazırladığım taslak örnek dosyayı ekte paylaşıyorum. Yardımcı olabilecek veya alternatif bir mantık (örneğin Collection veya Dictionary nesnesi kullanarak) önerecek hocalara şimdiden çok teşekkür ederim.
Herkese iyi forumlar!
Deneyiniz

Ürünlerin de benzersiz olması için #2 deki dosyayı güncelledim

Not: makro ile Veri Doğrulama Kutuculuğuna yazdırılacak metnin (Gıda;Tekstil;Kozmetik;Teknoloji..................) uzunluğu 256 karakteri geçmemeli

Alternatif.
Hücreye tıklayınca veri doğrulama
sadece o hücre için dinamik çalışır.

Çözüm
Konu Sahibi
Hocalarım tekrar selamlar, elleriniz dert görmesin.
Yüklediğiniz makrolu dosyaları kendi ana datama uyguladım. Formüllerle dakikalarca dönen, Excel'i kilitleyen o 15.000 satırlık dosya şu an sayenizde inanılmaz akıcı çalışıyor. Hücreye tıkladığım an tık diye listeliyor ve ne bir kasma var ne bir donma.
Alicimri hocamın uyarısına dikkat ederek karakter sayılarını da kontrol ettim, şimdilik bir taşma yapmadı. Sorunum tamamen çözülmüştür, emeği geçen tüm hocalara çok teşekkür ederim.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri