• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Excelde Bir Takım Verileri Dönüştürme

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

ekselmymind

Yeni Üye
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
10
Excel V
Office 365 TR
Konuyu Başlatan
Merhabalar,

1 - elimde şöyle veriler var,

Ekran görüntüsü 2025-01-25 211141.png

2- bu verileri ben autocad adlı programdan eklenti ile excele yazdıyorum.

bazen bu veriler şöyle oluyor , format ya üstteki gibi ya alttaki gibi

Ekran görüntüsü 2025-01-25 211326.png

3- bu verileri daha sonra metni sütunlara dönüştür ile şuna çeviriyorum

Ekran görüntüsü 2025-01-25 211641.png

ya da

Ekran görüntüsü 2025-01-25 211809.png

4- daha sonra en boy yazan (c ve d sütunları) (b ve c sütunlarını) sütunları 0,01 ile çarpıp metreye çeviriyorum.

5- metreye çevrilmiş hali

Ekran görüntüsü 2025-01-25 212013.png

6- daha sonra elimde şöyle bir şey oluyor,

Ekran görüntüsü 2025-01-25 212106.png
üstteki karışık veriler bu hale geliyor, alanı bulmak için en*boy yapıyorum

daha sonra bunu bir adım ileri götürüyorum

7- devamı linkteki pdf te çünkü 7 dosya sınırı var

pdf anlatım link : wetransfer :

dosyalar : wetrasnfer:

benim yaptırmak istediğim şu arkadaşlar ; PDFte anlattım,

rica etsem yardımcı olur musunuz.

teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-01-25 211326.png
    Ekran görüntüsü 2025-01-25 211326.png
    12 KB · Gösterim: 6
Çözüm
3- -
ham veriler kısmına temizle butonu yapıştır butonu ekleyebilme şansın var mı
değilse boşver

volki_112
son eklediğin 3 isteği ekledim dosyaya. Yapıştırma butonu yazmışsın ama o olmaz. sen başka excel dosyasından birim ağırlık verilerini seçip onları kopyalayıp yapıştıracaksın benim excele. diğer istediklerin oldu.

Dosyada makro olduğu için pc ye indirince açmadan sağ tıkla-özellikler menüsüne gir. Açılan pencerede altta Engellemeyi Kaldır yazısına tik koyup, uygula tamam a basıp çık. Özellikler menüsüne girince altta Engellemeyi Kaldır yazısı yoksa bu adımı atlayın.

Yukarıdaki işlemi yaptıktan sonra exceli açınca içeriği etkinleştir yazısı çıkarsa ona da tıklayınız.
ekselmymind bir de başta rakam olan durumlarda örneğin
2xQ.....
3:Q.....
2:TR...
3TR.... bu seçeneklerde sadece TR ifadesinde mi rakam ile harf arasında herhangi bir şey yok. SAdece Tr de mi rakam ve harf bitişik oluyor. 3Q.... olabilir mi ??? bunu niye soruyorum adet sayısı 9 u geçip 10 olduğunda işler değişiyor. rakam ve harfı ayırıcı bir şey lazım.

hocam 3 çeşit hasır tipi var, Q R TR

ben autocad programından excele yazdırırken artık oradaki adede göre sayıya göre yazdırıyorum, baştaki sayıların anlamı bu,

3Q OLABİLİR evet

x : işaretini ben koyduruyorum nedeni metni sütuna çevir yapabilmek için ve hızlı bir şekilde adet sayısını bulabilmek saydırmak için.

anlatamadığım bir şey olursa sorar mısın

hocam 3 çeşit hasır tipi var, Q R TR

ben autocad programından excele yazdırırken artık oradaki adede göre sayıya göre yazdırıyorum, baştaki sayıların anlamı bu,

3Q OLABİLİR evet

x : işaretini ben koyduruyorum nedeni metni sütuna çevir yapabilmek için ve hızlı bir şekilde adet sayısını bulabilmek saydırmak için.

anlatamadığım bir şey olursa sorar mısın
Hocam her ihtimalden ham verilerin yazili oldugu bir liste yapip paylasirsan sevinirim.

Hocam her ihtimalden ham verilerin yazili oldugu bir liste yapip paylasirsan sevinirim.
3TR295 110/90
10TR295 110/90
TR295 110/90
3:TR295 110/90
13:TR295 110/90
2xQ257 195/215
2xQ257/257 195/215
12xQ257/257 195/215
12xQ257 195/215
13:Q443/443 2,5/5
13:Q443 2,5/5
13:Q443/443 2,5/5
Q443/443 2,5/5
Q443 2,5/5
R257 110/90
2R257 110/90
2XR257 110/90
2:R257 110/90
11R257 110/90
12R257 110/90
12XR257 110/90
12:R257 110/90
1XQ443/443 2,5/5
12:Q443 2,5/5
12XQ443/443 2,5/5
12:Q443 2,5/5
3XTR295 110/90

volki_112 Hocam eve geçtim senden ricam bir dener misin
duruma göre hareket edelim son halini bulsun önce allahın izni sonra senin yardımınla

allah razı olsun

ekselmymind Her türlü ihtimali düşünerek yaptım. Bu sefer artık oldu 😊 diyebilirim.
AÇIKLAMALAR sayfasını da mutlaka okuyunuz. Kontrol edip dönüş yapınız. Hata varsa haber verin.

Ekli dosyalar

• VK Kesin Çözüm.xlsx
    314.2 KB · Gösterim: 2
bunun içinde sayma işlemi yapmadı hocam :

volki_112
bende çalıştı. Ham Veriler sayfasına veri yapıştırmadan önce ham verilerdeki verileri sil sayfa temiz olsun ondan sonra verilerini yapıştır. Paylaştığın verileri dosyada denedim hata yok. sen nerede hata gördün.

Ekli dosyalar

• VK DEneme Çözüm.xlsx
    306.6 KB · Gösterim: 1
bende çalıştı. Ham Veriler sayfasına veri yapıştırmadan önce ham verilerdeki verileri sil sayfa temiz olsun ondan sonra verilerini yapıştır. Paylaştığın verileri dosyada denedim hata yok. sen nerede hata gördün.
1737924732337.png

temizleyip yapıştırdım sayma yapmadı hala

Ekli dosyalar

• VK DEneme Çözüm.xlsx
    310.4 KB · Gösterim: 1
burdaki sorunu şimdi farkettim. düzeldim şimdi. rakamları sayı formatına dönüştürmeyi atlamışız. bu dosyayı deneyin
öncelikle allah razı olsun defalarca sonsuz defalarca...

emek ettiniz, başta size sonrada forum sahiplerine çok teşekkür ederim.. böylesi yardımlaşma ortamında bulunmak cok sevindirici..

tekrardan teşekkür..

------------------

son nihai halini aldı şu an yarın deneme yapacağım bakalım bir sorun gözükmüyor...

----

sadece bir soru var şu an çok yorgunum teyit edemiyorum düşünemiyorum

b sütunu ile n sütunu toplamları aynı olması gerekmiyor mu ? , ben evet diye biliyorum ama yorgum olduğumdan teyit edemiyorum,

1737925388848.png
burada c sütunu ile ilk sayfadaki b sütunu eşit olmalı onu biliyorum ama üstteki kafamı karıştırdı, eğer problemi anladıysanız bakabilir misiniz, ben yarın detaylı bakacağım

allah kat kat razı olsun

1737925462288.png

öncelikle allah razı olsun defalarca sonsuz defalarca...

emek ettiniz, başta size sonrada forum sahiplerine çok teşekkür ederim.. böylesi yardımlaşma ortamında bulunmak cok sevindirici..

tekrardan teşekkür..

------------------

son nihai halini aldı şu an yarın deneme yapacağım bakalım bir sorun gözükmüyor...

----

sadece bir soru var şu an çok yorgunum teyit edemiyorum düşünemiyorum

b sütunu ile n sütunu toplamları aynı olması gerekmiyor mu ? , ben evet diye biliyorum ama yorgum olduğumdan teyit edemiyorum,

Ekli dosyayı görüntüle 31876
burada c sütunu ile ilk sayfadaki b sütunu eşit olmalı onu biliyorum ama üstteki kafamı karıştırdı, eğer problemi anladıysanız bakabilir misiniz, ben yarın detaylı bakacağım

allah kat kat razı olsun

Ekli dosyayı görüntüle 31877
dosyada hata yok hocam. N sütunu benzersiz öğeleri saymak için kullanılan bir yöntem. O sütunda kaç tane 1 varsa o kadar benzersiz değer vardır. Yani yinelenenleri kaldırma işlemi gibi düşünün. Bu 1 leri de sayma işlemi sayfasına alıyoruz. SAyma işleminde yinenlenleri kaldırılmış benzersiz liste olulmuş oluyor. Artık benzersiz liste için adet toplamlarını alıyoruz.

sonuçlar sayfasında b sütunundaki veri sizin ham verinizin başındaki adet sayısını ifade eder. örneğin aşağıdaki değer için
3R257 285/215 b sütununda adet kısmına 3 yazılır. yani Sonuçlardaki B sütunu ile N sütununun eşit olmasına gerek yok. Kafanız karışacaksa sonuçlar sayfasındaki N sütununu gizleyin kafa karışıklığınız gitmiş olur.

Ekli dosyalar

• VK Çözümmmm.xlsx
    310.5 KB · Gösterim: 6
hocam N sütunu içeriğini kavramakta zorlanıyorsun. N sütununa bakma hiç o sütunu da gizle istersen. Senin kafanı karıştırıyor. Sen daha önceki yaptığın gibi kendi yönteminle verilerini analiz et daha sonra benim yöntemle analiz et aynı sonuçları görürsün.

alttaki dosyayı indirip kullan.
Sabah dönüş yapacağım

Allah razı olsun kandiliniz mübarek olsun
Hayırlı geceler

Hocam dosyayi kontrol ettin mi. Hata var mi. İşini gördü mu
hocam allah inandırsın daha bakamadım yoğunluktan, ama aklımdasın, sekme açık önümde daha bakamadım. sakin kafayla bakmam lazım

şimdi daha bilgisayarı açtım başka bir iş için ama eğer işim erken biterse 23 gibi bakıp dönüyüm sana

inan ki hem yoğunluk hem yorgunluktan bakamadım.

allah razı olsun.

hocam allah inandırsın daha bakamadım yoğunluktan, ama aklımdasın, sekme açık önümde daha bakamadım. sakin kafayla bakmam lazım

şimdi daha bilgisayarı açtım başka bir iş için ama eğer işim erken biterse 23 gibi bakıp dönüyüm sana

inan ki hem yoğunluk hem yorgunluktan bakamadım.

allah razı olsun.
sıkıntı değil hocam. istediğin zaman kontrol et.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri