• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Excelde bir hücredeki seçime göre diğer hücrede açılır liste getirme

nasr

Yeni Üye
Aldığı beğeni
0
Katkı
%0
Excel V
Office 2021 EN
Konu Sahibi
Herkese iyi forumlar, bir form hazırlıyorum. A sütununda "Marmara", "Ege" gibi Bölge isimleri açılır liste (Veri Doğrulama) ile seçilecek. İstiyorum ki B sütununa gelindiğinde, eğer A'da Marmara seçildiyse sadece Marmara'nın illeri (İstanbul, Bursa vb.) açılır listede gelsin. Ege seçildiyse sadece İzmir, Aydın listelensin. Bunu makrosuz, normal veri doğrulama formülüyle yapabilir miyiz? Yardımlarınızı bekliyorum

Ekli dosyalar

Herkese iyi forumlar, bir form hazırlıyorum. A sütununda "Marmara", "Ege" gibi Bölge isimleri açılır liste (Veri Doğrulama) ile seçilecek. İstiyorum ki B sütununa gelindiğinde, eğer A'da Marmara seçildiyse sadece Marmara'nın illeri (İstanbul, Bursa vb.) açılır listede gelsin. Ege seçildiyse sadece İzmir, Aydın listelensin. Bunu makrosuz, normal veri doğrulama formülüyle yapabilir miyiz? Yardımlarınızı bekliyorum
Dosyanızdaki "Form Sayfası" ve "Kaynak Veriler" sekmelerine birebir uyumlu olacak şekilde, makro kullanmadan bu bağımlı açılır listeyi doğrudan uygulayabilirsiniz.

"Kaynak Veriler" sayfanızda sütun başlıkları olarak Marmara, Ege ve İç Anadolu yer aldığı için adlandırma işlemini buna göre yapmamız gerekir.

İşte dosyanıza özel adım adım uygulama rehberi:

Adım 1: Kaynak Verileri Adlandırma (İsim Yöneticisi)​

"Kaynak Veriler" sayfasındaki başlıkları ve altındaki illeri Excel'in otomatik tanıyabilmesi için adlandırmamız gerekiyor:

1. Excel'in üst menüsünden Formüller sekmesine gidin ve Ad Yöneticisi'ne (Name Manager) tıklayın (alternatif olarak adlandırmak istediğiniz sütunları seçip sol üstteki İsim Kutusunu da kullanabilirsiniz).
  2. Yeni butonuna basarak şu tanımlamaları yapın:
    • Bölgeler Listesi İçin:
      • Ad: Bolgeler
      • Başvuru Yeri: ='Kaynak Veriler'!$A$1:$C$1 (Marmara, Ege ve İç Anadolu başlıklarını kapsayan aralık).
    • Marmara İlleri İçin:
      • Ad: Marmara
      • Başvuru Yeri: ='Kaynak Veriler'!$A$2:$A$6
    • Ege İlleri İçin:
      • Ad: Ege
      • Başvuru Yeri: ='Kaynak Veriler'!$B$2:$B$6
    • İç Anadolu İlleri İçin:
      • Ad: İç_Anadolu (Not: Kaynak Veriler sayfanızda "İç Anadolu" şeklinde boşluklu yazıldığı için Excel aralık adına boşluk kabul etmez, ya alt çizgi İç_Anadolu yapmalısınız ya da başlığı Kaynak Veriler sayfasında boşluksuz İçAnadolu olarak değiştirmelisiniz).
      • Başvuru Yeri: ='Kaynak Veriler'!$C$2:$C$6

Adım 2: "Form Sayfası" Veri Doğrulamalarını Ayarlama​

Dosyanızdaki Form Sayfası sekmesine dönün:

1. A Sütunu İçin (Bölge Seçimi):
    • A sütunundaki veri girilecek hücreleri seçin (Örn: A2:A10 veya mevcut satırlar).
    • Veri > Veri Doğrulama sekmesine gidin.
    • İzin Ver: Liste
    • Kaynak: =Bolgeler yazıp Tamam'a basın.
  2. B Sütununda İl Seçimi İçin:
    • B sütunundaki veri girilecek hücreleri seçin (Örn: B2:B10).
    • Veri > Veri Doğrulama sekmesine gidin.
    • İzin Ver: Liste
    • Kaynak kutucuğuna şu formülü yazın:=DOLAYLI(A2)(Formüldeki A2 hücresi, ilgili satırda hangi bölgenin seçildiğine bakar. Excel bunu satır kaydıkça otomatik uyarlayacaktır).
    • Tamam'ı tıklayın.
Bu yapılandırmadan sonra Form Sayfası'nda A sütunundan hangi bölgeyi seçerseniz, B sütunundaki açılır listede yalnızca o bölgeye ait iller listelenecektir.

Ekli dosyalar

Kaynak tabloyu nasıl kullandığınıza göre çözümler de ona göre olabilir. Sürümünüze uygun işlevler kullanılarak farklı yöntemler kullanılır. Örnekte verdiğiniz gibi il sayıları eşitse sadece ÇAPRAZARA işlevi dahi işinizi görecektir.

1. Kaynak Veriler sayfanızı A sütununda şehirler, B sütununda Bölgeler şeklinde düzenleyin.
2. Form Sayfanızda Tablo dışında örneğin Z1 hücresine aşağıdaki formülü yazın.
HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.
3. Form Sayfanızda B2 Hücresini seçip, Veri Doğrulama'da Listeyi seçin, Kaynak olarak aşğıdaki formülü yazın.HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.
Not: A2 hücresinde yeni bir bölge seçtiğinizde B2 hücresinde liste değişir ancak daha önce seçilmiş şehir değişmez dikkat edin.

Son düzenleme:
Geri