• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Excel dosya boyutu çok büyük ve çok yavaş açılıyor, formülleri bozmadan nasıl küçültebilirim

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

kadirakin

Yeni Üye
Aldığı beğeni
2
Katkı
%0.00
Excel V
Office 2024 TR
Konu Sahibi
İyi forumlar herkese, Şirkette üzerinde çalıştığım satış raporu dosyası son zamanlarda inanılmaz derecede ağırlaştı ve kasmaya başladı. İçerisinde sadece formüller ve birkaç yüz satırlık veri var ancak dosya boyutu megabaytlarca şişmiş durumda. Dosyayı her açtığımda Excel kilitleniyor, sol altta "Hesaplanıyor... %30" uyarısı vererek dakikalarca bilgisayarı donduruyor. Dosyanın içindeki formülleri silmeden, mevcut verileri veya biçimlendirmeleri kaybetmeden bu dosya boyutunu düşürmenin pratik bir yolu var mıdır? Sitedeki hocalarımızdan ve tecrübeli üyelerden bu dosyayı nasıl hafifletebileceğime dair nokta atışı öneriler bekliyorum.
Taslak dosyayı ekte paylaştım, şimdiden teşekkürler.

Çözüm
Az önce paylaşılmış bi konu...

Merhaba,

Dosyanızın bir kopyasını oluşturduktan sonra kopya dosyayı açıp farklı kaydet diyerek dosya uzantısının XLSB olacak şekilde kaydediniz.

Sonra bu dosyayı kapatıp tekrar açmayı deneyiniz. Denemeler yapınız. Sonrasında performans farklarını forumda paylaşırsanız sevinirim.

Konu Sahibi
Merhaba,

Dosyanızın bir kopyasını oluşturduktan sonra kopya dosyayı açıp farklı kaydet diyerek dosya uzantısının XLSB olacak şekilde kaydediniz.

Sonra bu dosyayı kapatıp tekrar açmayı deneyiniz. Denemeler yapınız. Sonrasında performans farklarını forumda paylaşırsanız sevinirim.
Korhan hocam harikasınız, çok teşekkür ederim
Dediğiniz gibi dosyanın bir kopyasını alıp farklı kaydet yöntemiyle uzantısını .xlsb (Excel İkili Çalışma Kitabı) olarak değiştirdim. Sonuç gerçekten inanılmaz! Dosya boyutu neredeyse yarı yarıya düştü ve en önemlisi o her açılışta bilgisayarı kilitleyen "Hesaplanıyor..." donma uyarısı tamamen ortadan kalktı. Dosya artık saniyeler içinde açılıyor ve formüllerin hiçbiri de bozulmadı.
Peki hocam bu dosya boyutunu daha da aşağı çekmek için yapabileceğimiz başka bir temizlik var mıdır? İnternette bazı hücrelerin görünürde boş olsa bile arka planda Excel'i kastığını, bunları F5 kısayolu ile topluca silmek gerektiğini okumuştum. Bu tarz dosyayı ekstra hafifletecek gizli biçimlendirme veya hayalet hücre temizleme taktikleri var mıdır, yoksa .xlsb yöntemi bizim için son sınır mıdır?
Tekrar emeğinize sağlık hocam, çok teşekkürler.

Az önce paylaşılmış bi konu...

Çözüm
Konu Sahibi
Korhan AYHAN hocam yönlendirmeniz için çok teşekkür ederim. İnanın konuyu açmadan önce forumda detaylıca arama yapmıştım ama muhtemelen etiketlerden ya da arama kelimemden dolayı bu başlığı gözden kaçırdım veya ben konuyu açtıktan hemen sonra denk gelip eklenmiş de olabilir, kusura bakmayın mükerrer konu olduysa.
Gösterdiğiniz konuyu baştan sona inceledim. Orada eski nesil karmaşık SOLDAN, SAĞDAN, BUL ve UZUNLUK formül kombinasyonlarıyla bir çözüm yapılmış. Kodlar çok uzun ve iç içe olduğu için kendi büyük tabloma uyarlarken açıkçası biraz zorlandım.
Ben sorumda belirttiğim gibi Office 365 versiyonunu kullanıyorum. Yeni versiyonlarda bu uzun formüller yerine bu işi çok daha kısa ve dinamik yapan =METİNÖNCESİ() veya =METİNSONRASI() gibi yeni fonksiyonlar olduğunu duymuştum.
Eğer sizin için de uygunsa, bu iki isimli kişileri ayırma işlemini Office 365'in bu yeni ve güncel metin formülleriyle nasıl yapabileceğimizi bu konunun altında kısaca paylaşabilir misiniz? Hem eski konudan farklı bir modern çözüm alternatifi olur hem de benim gibi güncel versiyon kullanan diğer üyelere harika bir rehber kalır.
Şimdiden emeğinize sağlık hocam.

Konu Sahibi
Son mesajınızın bu konuyla alakası nedir anlamadım?
Kusura bakmayın Korhan hocam, çok özür dilerim

Yönlendirdiğiniz makaledeki adımları dosyama uyguladım, dosyam harika şekilde hafifledi. İlginiz, emeğiniz ve sabrınız için çok teşekkür ederim hocam. Bu konuyu daha fazla meşgul etmeyeyim, hakkınızı helal edin

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri