• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Excel birden fazla kriterli benzersiz sıralama nasıl yapılır? vba kullanmadan çözemedim

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

excelciilyas

Yeni Üye
Aldığı beğeni
2
Katkı
%5
Konu Sahibi
Selamlar herkese, elimde büyük bir data var ve içinden çıkamadım. Yapmak istediğim şey aslında basit gibi duruyor ama formülle bir türlü oturtamadım. Bir sütundaki mükerrer yani tekrarlanan kayıtları teke düşürüp (UNIQUE/BENZERSİZ olacak), sonrasında bunları tek bir formülle aynı anda 2-3 farklı kritere göre büyükten küçüğe sıralatmak istiyorum.
Dinamik dizi formüllerinden LET ve SIRALAMAYÇOKLU fonksiyonunu denedim ama ikisini iç içe bağlayınca filtreleme kısmında çorba oluyor, formül hata veriyor. VBA/Makro kullanmak istemiyorum çünkü dosyayı çok kasıyor ve şirketteki diğer arkadaşlarda makro güvenliği kapalı. Excel dinamik dizi formülleri ile bu işi tek hücrede çözmenin kararlı bir yolu var mıdır?

Konu Sahibi
Hocam selamlar, ilginiz için çok teşekkür ederim.
Şöyle örneklendireyim: Gönderdiğim ekli dosyadaki ham veride aynı müşterinin (Örn: "Ahmet Yılmaz") farklı satırlarda "Marmara", "Ege" gibi bölge kayıtları, farklı "Satış Tutarları" ve "Adetleri" var.
Benim nihai olarak tek hücreye yazacağım formülle ulaşmak istediğim liste şu şekilde olmalı:
  1. Önce müşteri isimleri teke düşecek (BENZERSİZ olacak).
  2. Sonra bu benzersiz listedeki her müşterinin karşısına, ham tablodaki en yüksek (Maksimum) satış tutarı ve o satırdaki adet değeri gelecek. (Yani her benzersiz müşterinin en yüksek cirolu satırı yakalanacak).
  3. En son aşamada ise bu yeni oluşan dinamik tablo; 1. Kriter olarak Satış Tutarına göre (Büyükten Küçüğe), eğer tutarlar eşitse 2. Kriter olarak Adet değerine göre (Büyükten Küçüğe) otomatik sıralanacak.
BENZERSİZ ve ETOPLA (veya ÇOKETOPLA) ile benzersiz listeyi alıp yanına toplamları çekip sıralamak kolay hoca'm, onu yapabiliyorum. Ama ben her müşterinin toplamını değil, en yüksek cirolu tek satırdaki verilerini çekip, o matrisi kendi içinde 2 kritere göre (Önce Tutar, sonra Adet) SIRALAMAYÇOKLU ile tek hücrede aşağı doğru dökülmesini (Spill) sağlamak istiyorum.
İç içe LET, EĞER, MAK ve SIRALAMAYÇOKLU kombinasyonunu tek hücrede kurarken dizi boyutları uyuşmadığı için sürekli #DEĞER! hatası alıyorum. Mantığı bu şekilde hocam, umarım net anlatabilmişimdir.

Konu Sahibi
Hoca'm harikasınız, tek kelimeyle muazzam bir çözüm! GRUPLAÖLÇÜT fonksiyonunun bu kadar esnek kullanılabileceği ve sıralama parametresiyle matrisi tek seferde dökebileceği hiç aklıma gelmemişti.
Gönderdiğiniz =GRUPLAÖLÇÜT(A:B;C:D;MAK;3;0;-3) formülünü orijinal dosyama uyguladım, tam istediğim gibi en yüksek cirolu satırları bulup büyükten küçüğe kusursuz sıraladı. Sayenizde günlerdir içinden çıkamadığım devasa satırlı dosyayı tek hücrelik formülle hafifletmiş oldum, ellerinize sağlık.
Çok teşekkür ederim.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri