Merhaba Excelcozum.com üyeleri ,
Günümüzde artık uzun uzun VBA kodları ezberlemek ya da saatlerce forumlarda hata aramak zorunda değiliz. Yapay zekâ araçları (özellikle ChatGPT ve Claude), saniyeler içinde karmaşık Excel makroları yazabiliyor. Ancak yapay zekadan tam olarak çalışan, hatasız bir kod almak bir sanattır. Birçok kullanıcı yapay zekaya yanlış veya eksik sorular sorduğu için sürekli hata veren kodlarla karşılaşıyor.
Bu rehberimizde, yapay zekayı bir Excel uzmanı gibi çalıştıracak en etkili VBA prompt (komut) tekniklerini ve asla hata almayacağınız örnek taslakları paylaşıyoruz.
---
## Yapay Zekaya Excel Makrosu Yazdırırken Yapılan En Büyük 3 Hata
Google'da en çok aranan makro hatalarının arkasında genellikle yapay zekaya eksik bilgi vermek yatar. Yapay zekadan kod isterken şu hatalardan kaçınmalısınız:
1. Sayfa ve Hücre İsimlerini Belirtmemek: Yapay zekaya sadece "Verileri kopyala" derseniz, kodun içine rastgele
2. Hata Kontrolü İstemediniz: Yapay zekadan özellikle
3. Office Sürümünü Belirtmemek: Excel 2016 ile Office 365'in bazı kütüphaneleri farklı çalışır. Yapay zekaya kullandığınız sürümü mutlaka söylemelisiniz.
---
## Adım Adım En Etkili Excel VBA Prompt Formülü
Yapay zekanın size tek seferde kusursuz kod yazması için şu şablonu kopyalayıp kendinize göre doldurarak ChatGPT veya Claude'a gönderin:
---
## Örnek Uygulama: Hücre Değerine Göre Dinamik Mail Gönderme Makrosu
Yukarıdaki prompt formülü ile ChatGPT'den aldığımız, iş hayatında en çok kullanılan hatasız çalışan dinamik döngülü mail kodu şu şekildedir. Bu kodu doğrudan Excel kütüphanenize ekleyip deneyebilirsiniz:
HTML:
## Yapay Zeka Kodu Hata Verirse Ne Yapmalısınız?
Eğer yapay zekanın verdiği kod Excel'de
Excel'in hata verdiği satırı sarı boyalı haliyle kopyalayın. Yapay zekaya doğrudan şu mesajı atın: "Verdiğin kod şu satırda *[Hata Kodunu Yazın, örn: Run-time error 13 - Type Mismatch]** hatası verdi. Bu satırı düzelterek kodu revize et."* Claude veya ChatGPT hatayı anında anlayıp size temizlenmiş kodu sunacaktır.
Siz de yapay zekaya yazdırdığınız ama içinden çıkamadığınız hatalı VBA kodlarınızı bu konunun altında paylaşabilir, forumdaki MVP hocalarımızdan saniyeler içinde destek alabilirsiniz.
Günümüzde artık uzun uzun VBA kodları ezberlemek ya da saatlerce forumlarda hata aramak zorunda değiliz. Yapay zekâ araçları (özellikle ChatGPT ve Claude), saniyeler içinde karmaşık Excel makroları yazabiliyor. Ancak yapay zekadan tam olarak çalışan, hatasız bir kod almak bir sanattır. Birçok kullanıcı yapay zekaya yanlış veya eksik sorular sorduğu için sürekli hata veren kodlarla karşılaşıyor.
Bu rehberimizde, yapay zekayı bir Excel uzmanı gibi çalıştıracak en etkili VBA prompt (komut) tekniklerini ve asla hata almayacağınız örnek taslakları paylaşıyoruz.
---
## Yapay Zekaya Excel Makrosu Yazdırırken Yapılan En Büyük 3 Hata
Google'da en çok aranan makro hatalarının arkasında genellikle yapay zekaya eksik bilgi vermek yatar. Yapay zekadan kod isterken şu hatalardan kaçınmalısınız:
1. Sayfa ve Hücre İsimlerini Belirtmemek: Yapay zekaya sadece "Verileri kopyala" derseniz, kodun içine rastgele
Sheet1 veya A1 yazar. Sizin tablonuzun yapısı farklı olduğu için kod ilk saniyede çöker.2. Hata Kontrolü İstemediniz: Yapay zekadan özellikle
On Error satırları istemezseniz, Excel en ufak boş hücrede donabilir.3. Office Sürümünü Belirtmemek: Excel 2016 ile Office 365'in bazı kütüphaneleri farklı çalışır. Yapay zekaya kullandığınız sürümü mutlaka söylemelisiniz.
---
## Adım Adım En Etkili Excel VBA Prompt Formülü
Yapay zekanın size tek seferde kusursuz kod yazması için şu şablonu kopyalayıp kendinize göre doldurarak ChatGPT veya Claude'a gönderin:
Altın Prompt Şablonu:
"Sen dünyanın en iyi Excel VBA ve Makro uzmanısın. Benim için [Office Sürümünüz, örn: Office 365 TR] sürümünde çalışacak bir makro kodu yazmanı istiyorum.
Yapılacak İşlem: [Ne yapılacağını detaylıca yazın, örn: A sütunundaki e-posta adreslerine otomatik mail göndermek istiyorum]
Tablo Yapım: Verilerim [Sayfa Adı, örn: Sayfa1] isimli sayfadadır. Veriler 2. satırdan başlıyor. A sütununda İsimler, B sütununda E-postalar var.
Kurallar:
1. Kodda dinamik son satır bulma mantığı (End(xlUp)) kullanılsın.
2. Kodun başına ve sonuna ekran güncellemelerini kapatan hızlandırma kodlarını ekle.
3. Olası hatalara karşıOn Errorhata yönetimi blokları ekle.
4. Kodun içine ne işe yaradığını açıklayan Türkçe yorum satırları (') ekle."
---
## Örnek Uygulama: Hücre Değerine Göre Dinamik Mail Gönderme Makrosu
Yukarıdaki prompt formülü ile ChatGPT'den aldığımız, iş hayatında en çok kullanılan hatasız çalışan dinamik döngülü mail kodu şu şekildedir. Bu kodu doğrudan Excel kütüphanenize ekleyip deneyebilirsiniz:
HTML:
## Yapay Zeka Kodu Hata Verirse Ne Yapmalısınız?
Eğer yapay zekanın verdiği kod Excel'de
Run-time error hatası verirse panik yapmayın. Hatayı çözmek için izleyeceğiniz en hızlı SEO uyumlu taktik şudur:Excel'in hata verdiği satırı sarı boyalı haliyle kopyalayın. Yapay zekaya doğrudan şu mesajı atın: "Verdiğin kod şu satırda *[Hata Kodunu Yazın, örn: Run-time error 13 - Type Mismatch]** hatası verdi. Bu satırı düzelterek kodu revize et."* Claude veya ChatGPT hatayı anında anlayıp size temizlenmiş kodu sunacaktır.
Siz de yapay zekaya yazdırdığınız ama içinden çıkamadığınız hatalı VBA kodlarınızı bu konunun altında paylaşabilir, forumdaki MVP hocalarımızdan saniyeler içinde destek alabilirsiniz.