• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Birden Çok Kritere Göre Filtreleme

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

Osman Gazi

Yeni Üye
Aldığı beğeni
15
Excel V
Office 2021 TR
Konu Sahibi
Merhaba arkadaşlar
Daha önce aynı konu başlığı ile bir konu açmıştım ve SNNAY hocamın yardımlarıyla çözüm bulmuştuk.
Aynı konu ile ilgili hatta aynı tablonun bir kısmı ile ilgili sıkıntı oldu ve forumu çok meşgul etmemek adına SNNAY hocama özelden yazdım. Konu biraz uzayınca mesajlarım silinmiş ve tekrar konu açmam gerektiği yazılmış, bu nedenle tekrar konu açtım.
Konu ile ilgili bilgi vereyim.
Paylaştığım dosyada iki sayfam var. Genel Analiz sayfasındaki verileri kullanarak Filtreleme sayfasındaki açılır listede yer alan kriterlere göre filtreleme yapmak istiyorum. Filtreleme yapmak istediğim 7 kriter var ve paylaştığım Filtreleme isimli dosyada 5 kriter aktif olarak çalışıyor.
Sağ taraftaki son iki kriter ilk 5 kriterden en az biri seçiliyken çalışıyor, diğer kriterler ise hem sadece birini seçince çalışıyor hem de birbiri ile bağlantılı olarak çalışıyor. Sadece PD/DD Oranı ve F/K Oranı kriterleri çalışmıyor. Aslında sıkıntı da burası.
Sektör, Piyasa Değeri ve Sermaye kriterleri tam istediğim gibi çalışıyor ama PD/DD Oranı ve F/K Oranı kriterleri çalışmıyor. Bu hafta hep bununla uğraştım ama sebebini bulamadım. SNNAY hocam da çok uğraştı, kendisine de teşekkür etmek istiyorum. Aslında benzer bir dosyada çalıştı ama benim kullandığım tabloda çalışmadı. Çalışan dosyayı da paylaşayım belki ikisi arasındaki farkı bulup çalışmayan dosyadaki sorunu da çözen bir arkadaşımız olur.
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Kolay gelsin.

Çalışan Dosya: Çok Adımlı Filtreleme
Sıkıntı Olan Dosya: Filtreleme

anlattığınız konu anlaşılmıyor.(açıkçası ben anlamadığım için yazıyorum:))
çalışmanın nasıl işlediğini bir örnek ile adım adım anlatırsanız ve çalışmayan(hatalı) hücrenin, nasıl hesaplaması ve sonuncunun nasıl olacağını detaylı anlatırsanız sanırım çözülebilir.

Konu Sahibi
çalışmanın nasıl işlediğini bir örnek ile adım adım anlatırsanız ve çalışmayan(hatalı) hücrenin, nasıl hesaplaması ve sonuncunun nasıl olacağını detaylı anlatırsanız sanırım çözülebilir.
Biraz karışık olmuş olabilir hocam kusura bakmayın
Tekrar anlatmaya çalışayım
Ekteki "Filtreleme" isimli dosyada GENEL ANALİZ ve FİLTRELEME isimli iki sayfam var.
GENEL ANALİZ sayfasındaki verilere göre FİLTRELEME sayfasında Sektör, Sermaye, Piyasa Değeri, PD/DD Oranı, F/K Oranı kriterlerine göre filtreleme yapıyoruz. BIST Durumu ve Günlük Değişim kriterlerini dahil etmeyelim şimdilik çünkü onları dahil edince konu karışıyor biraz, hatta onları silebiliriz çünkü sıkıntı olan kısım onlarla ilgili değil.
Sektör, Sermaye ve Piyasa Değerine göre açılır listeden kriterleri seçince GENEL ANALİZ sayfasından veriler istediğimiz şekilde geliyor ama PD/DD Oranı ve F/K Oranına göre filtreleme yapılmıyor. Takıldığım kısım burası aslında. Yani belirttiğim 5 kritere göre de filtreleme yapmak istiyorum ama iki kriterde sıkıntı oluyor.
İnşallah bu sefer daha açıklayıcı olmuştur arkadaşlar
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Bir haftadır uğraşıyorum olmuyor, halledebilirsek çok sevinirim.

Konu Sahibi
Ekteki Çok Adımlı Filtreleme isimli dosyada belirttiğim 5 kriter istediğim şekilde çalışıyor ama Filtreleme isimli dosyada çalışmıyor. Filtreleme isimli dosyada çalışmamasının sebebini bulmak istiyorum aslında.
Orijinal dosyamda 15-20 sayfa var ve karışıklık olmasın diye filtreleme ile ilgili olmayan sayfaları silip öyle paylaştım.
5 kriterinde çalıştığı "Çok Adımlı Filtreleme" dosyası ise sonradan oluşturulduğu için orijinal dosyama uygun değil, onun için onu direkt alıp kullanamıyorum. Eğer çalışan dosya varsa niye sorduğumu düşünen arkadaşlar olabilir diye bu açıklamayı da yapmak istedim.

Konu Sahibi
Filtreleme sayfasındaki ilk iki satırdaki kriterlere göre G5 hücresine yazılacak formül lazım hocam

Filtreleme sayfasındaki ilk iki satırdaki kriterlere göre G5 hücresine yazılacak formül lazım hocam
excel 365 e göre yapılmış. excel 365 kullanmıyorum. bu sebeple yapamadım. 365 den anlayan var ise buyursunlar.
"filtreleme" sayfasındaki çalışma mantığını anlatırsanız makro veya kodsuz yapılabilir.

Çözüme bir katkısı olması amacıyla bir ekleme yapayım :

Kriter olarak eklenmek istenen FK oranı ve PD/DD oranı için kullanılan referans tablosundaki değerler SAYISAL. Oysa Ana tablodaki ilgili sütunlar METİN biçiminde. Bu sütunları SAYI biçimine çevirmek mümkün değil çünkü sütunlarda "A/D" olan METİN biçiminde veri var. Öncelikle bunun çözülmesi gerekir.
Sorgulama ( powerquery) de A/D değeri sayısal bir değer ile değiştirilebilir. Bir alternatif.
Kolay gelsin,

Konu Sahibi
Çözüme bir katkısı olması amacıyla bir ekleme yapayım :

Kriter olarak eklenmek istenen FK oranı ve PD/DD oranı için kullanılan referans tablosundaki değerler SAYISAL. Oysa Ana tablodaki ilgili sütunlar METİN biçiminde. Bu sütunları SAYI biçimine çevirmek mümkün değil çünkü sütunlarda "A/D" olan METİN biçiminde veri var. Öncelikle bunun çözülmesi gerekir.
Sorgulama ( powerquery) de A/D değeri sayısal bir değer ile değiştirilebilir. Bir alternatif.
Kolay gelsin,
Aslında sorunu buldum ama çözümü bulamadım hocam.
Genel Analiz tablosundaki veriler başka bir tablodan geliyor. Genel Analiz tablosundaki PD/DD Oranı ve F/K Oranı sütunundaki verileri el ile yazınca filtre çalışıyor ama başka bir tablodan geldiği için filtre çalışmıyor. Asıl sorun burada bence hocam. Yani el ile yazınca verilerin sayısal veya metin olması fark etmeksizin çalışıyor ama başka bir tablodan gelince çalışmıyor. Sebebini anlamadım.
Sektör, sermaye ve piyasa değeri kriterleri de başka bir tablodan geliyor ama onlarda sıkıntı yok. Sadece PD/DD Oranı ve F/K Oranı kriterleri çalışmıyor. Burada da sizin söylediğiniz sayısal veya metin olmasından dolayı olabilir ama el ile yazınca çalışan filtre, formülle veri alınca niye çalışmıyor bilmiyorum. El ile yazınca sayısal veya metin olması önemli değilken formülle yazınca önemli olması gibi bir durum var mı onu da bilmiyorum.

Konu Sahibi
excel 365 e göre yapılmış. excel 365 kullanmıyorum. bu sebeple yapamadım. 365 den anlayan var ise buyursunlar.
"filtreleme" sayfasındaki çalışma mantığını anlatırsanız makro veya kodsuz yapılabilir.
Office 2021 kullanıyorum hocam.
Sorunu da buldum ama çözümü bulamadım
Dosya üzerinden olmasa da fikir olarak önerileriniz varsa size zahmet söyleyin deneyip dönüş yapayım.
İki haftadır aynı şeyle uğraşıyorum, çözemedim bir türlü.
Filtreleme mantığını da pazartesi günü 11.15 te yazdığım mesajda anlatmaya çalışmıştım hocam anlaşılmayan yer varsa tekrar açıklamaya çalışırım.

O 2 sütunun olduğu veriyi powerquery ile alıyorsunuz. PQ ya girip o sütunların biçimini ONDALIK SAYI yapınca sayıya dönüyor ancak A/D satırlarına doğal olarak hata veriyor. konu bu.
Eğer A/D değerinin bir önemi YOK ise, powerquery de A/D değerini 0 ( sıfır) ile değiştirin, her 2 sütunu ONDALIK SAYI haline getirin.
Sonra formül kurgulamasını yaparsınız.

Son düzenleme:
Deneyin,

Çözüm
Konu Sahibi
O 2 sütunun olduğu veriyi powerquery ile alıyorsunuz. PQ ya girip o sütunların biçimini ONDALIK SAYI yapınca sayıya dönüyor ancak A/D satırlarına doğal olarak hata veriyor. konu bu.
Eğer A/D değerinin bir önemi YOK ise, powerquery de A/D değerini 0 ( sıfır) ile değiştirin, her 2 sütunu ONDALIK SAYI haline getirin.
Sonra formül kurgulamasını yaparsınız.
A/D değerinin üzerinde durmamın sebebi önemsiz olmasının aksine 40 ve üzeri değerleri ifade etmesi hocam yani diğer değerlerden çok daha büyük olduğunu göstermek için. Sıfır yazarsak diğerlerinden küçükmüş gibi bir sonuç ortaya çıkar.

Konu Sahibi
Denedim çalışıyor hocam ellerinize sağlık çok teşekkür ederim
Rica etsem nasıl yaptığınızı da açıklayabilir misiniz, bu dosyayı örnek olarak paylaşmıştım ve karışıklık olmasın diye dosyanın filtreleme ile ilgili sayfaları haricindeki sayfalarını silmiştim. Bu formülü dosyanın aslına uygulamam lazım. Anladığım kadarıyla sütun biçimini ile ilgili bir düzenleme yaptınız hocam ama size zahmet açıklayabilirseniz memnun olurum

2 yöntem var :

1- ( benim kullandığım ) Gizlediğiniz sayfada power query ile aldığınız bir tablo var. Aynı tablonun yanında formülle bir tablo daha oluşturdum ve problemli 2 sütunun verisini formülle diğer tablodan aldım. Rapor tablosunda siziz DÜŞEYARA ile aldığınız veriyi de bu yeni tablodan aldım.

2 EĞER "A/D" sizin için önemsiz ise : yukarıdaki yönteme HİÇ gerek yok. Powerquery sorgu ekranında bu 2 sütunu ONDALIK SAYI biçimine çevirin. SAYISAL değerler olması gerektiği gibi yansıyacak A/D yazan hücreler ise tabloya BOŞ gelecek.
Seçim sizin.

Kolay gelsin.

Konu Sahibi
2 yöntem var :

1- ( benim kullandığım ) Gizlediğiniz sayfada power query ile aldığınız bir tablo var. Aynı tablonun yanında formülle bir tablo daha oluşturdum ve problemli 2 sütunun verisini formülle diğer tablodan aldım. Rapor tablosunda siziz DÜŞEYARA ile aldığınız veriyi de bu yeni tablodan aldım.

2 EĞER "A/D" sizin için önemsiz ise : yukarıdaki yönteme HİÇ gerek yok. Powerquery sorgu ekranında bu 2 sütunu ONDALIK SAYI biçimine çevirin. SAYISAL değerler olması gerektiği gibi yansıyacak A/D yazan hücreler ise tabloya BOŞ gelecek.
Seçim sizin.

Kolay gelsin.
A/D değeri önemli hocam onun için tablo oluşturarak yapayım.
Çok teşekkür ederim.

O zaman direk PowerQuery içinden yapın. En temizi o olur.
Kolay gelsin.
--- PowerQuery de bunu yapabilirsiniz değil mi ?

Son düzenleme:
A/D değeri önemsiz ise PowerQuery den yapmak daha uygun demiştiniz sanki hocam
Evet PQ içinden yapmak daha temiz olur.
Bunu yapabilir misiniz? biliyor musunuz? diye sormak istedim.
İyi günler.

Konu Sahibi
O zaman direk PowerQuery içinden yapın. En temizi o olur.
Kolay gelsin.
--- PowerQuery de bunu yapabilirsiniz değil mi ?
İlk yöntemdeki gibi tablonun yanına yeni tablo oluşturarak verileri oradan aldım çalıştı hocam
PowerQuery den yapabilirim, asıl dosyamda çok fazla PowerQuery ile oluşturulmuş tablo var ama niye PowerQuery den yapacağımızı anlamadım hocam
PowerQuery den yapınca tekrar tablo oluşturmaya gerek kalmaz ama A/D değerinin boş veya sıfır görünmesi yanlış sonuç vermesine sebep oluyor.

Sonuç aldıysanız tamamdır.
Kolay gelsin.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri