• DİKKAT !

    Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü ADO VE DAO kullanımı.

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

erdem dağ

Yeni Üye
Katılım
25 Mar 2023
Mesajlar
134
Çözümler
1
Aldığı beğeni
27
Excel V
Office 2007 TR
Konu Sahibi
Değerli abilerim, üstatlarım herkese merhaba.
Accesse excel vba ile DOA ile veri ekliyorum, güncelliyorum hiç sorun yok buraya kadar herşey çok güzel; tabi sizlerin sayesinde :)

Excel vba ile accesden ADO İLE ve DOA ile benzersiz liste çekiyorum liste istediğim gibi üretiliyor ancak DOA çok kasıyor ADO ise saniyede elde ediyor 5000 küsür ader bezersiz satırı.

Kafama takılan değerli abilerim: DOA ile accese excel ile veri eklemeye devam edip ADO ile yine aynı excel kitabında olan makro ile yine aynı acces veri tabanından veri alsam sorun çıkramı ? Bağışlayın acemiyim; ADO roket gibi 5000 küsür adet benzersiz satırı istediğim listeyi sunarken ADO ise biraz kasıyor ama yapıyor.

Özetle hem ADO hem DOA aynı excelde aynı accesde kullanmak devam etsem olur mu, aynı excel kitabı ve acces veri tabanında ?

Acemiliği bağışlayın soru garip ve saçma olmuş ise :)

Excel vba ve accese veri ekleme sorgulama ile yaptığım formlarla çalıştığım yerde kağıt kalem defter işi ile yapılan işleri bilgisayara taşıdım diye işten adam çıkartma oldu, beni excel ve sizlerin vermiş olduğu destek sayesinde işten çıkarmadılar ve ekmek yiyorum tabi siz değerli ustalarımın sayesinde, siz destek olmasaydınız bugün ben bunları yapamaz ve işimden olurdum. Allah sizlerden razı olsun.

Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyor, şükranlarımı sunuyorum değerli üstatlarım abilerim :)

örnek acces ve excelimide ekledim abilerim.
 
Bence DAO yu Ado ya uyarlayıp kodları silin.Zaten aynı yapı gibi birşey zor değil bence.Access tede Ado kullanabilirsiniz.Ben dao kullanmadım ama bir ara accesse merak sarıp orda görmüştüm ve araştırınca ado olmadan çıkmış.Ado çıkıncada gereksiz bence.
 
Konu Sahibi
Refaz bey abi merhaba abi son bir soru abim: Abi acces sorgulamayı ADO yapıp, kayıt eklemeyide DOA ile yaparak devam ederek kullansam olur mu abi ? Çünkü sorgulama dışındaki diğer kayıt ekle, düzenle makrolarım hep DAO ile düzenledimde abi. Sorgulama dışı makroları ADO ya çevirmek beni uğraştırır abi ondan sordum, içimede kurt düştü kafam karıştı abi :)
 
Merhaba üstad.Zaten veri çekmede yavaşlama olursa olur aralarındaki fark dediğiniz gibiyse.Bence veri ekleme,silme,güncelleme olaylarında farketmez hangisini kullanırsanızda.Ama dediğim gibi zor değil zaten dao yu Ado ya çevirmek.Bildiğim Daoyu access için özel yapmışlardı zamanında.Tabii bu konuda bu forumda birkaç uzman üstad var onlarda beşki farlarını yazarlar.
 
Kullandığınız yöntemi değiştirmekte sorun olacağını sanmıyorum, her iki yöntem de kullanılabilir aynı anda.

Ayrıca ekstra bilgi vereyim;
Bir veritabanındaki select sorgularında hızlı sonuç elde etmek için yerinde ve doğru kullanılan İndexler çok işinize yarayacaktır.

Örnek olarak; bir iş yerinde çalışıyorsunuz ve personellerinizin kayıtlarını tutuyorsunuz diyelim. Personeller tablonuzda ID, AdiSoyadi, DogumTarihi, IseGirisTarihi, Maasi, Departmani vb. alanlar olduğunu varsayalım.
Select sorgusunda en çok hangi alanda where şartı uyguluyorsanız o alanda index (sıralı) uygulamanız performans açısından çok daha fazla işinize yarayacaktır. Burada genellikle AdiSoyadi kısmı genelde aramalarda daha sık kullanıldığı için o alana index (sıralı) uygulanabilir. Sık tekrar etme olasılığı olan alanlar sorgularda sık sık kullanılıyor bile olsa indexleme önerilmez. Buna Departman, Maasi gibi alanlar örnek gösterilebilir.

Ben aramalarımda duruma göre her alanı kullanıyorum o zaman her alanda index (sıralı) uygulayayım demek de çok yanlış bir tercih olur. Çünkü indexler tablolarınızın bir kopyasını fiziki olarak harddiskinizde tutar ve dosyanın şişmesine sebebiyet verir, aynı zamanda yazma hızınızı da düşürebilir.
 
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri
Üst