• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Eğitim Adım Adım ÇAPRAZARA (XLOOKUP) Fonksiyonu: DÜŞEYARA (VLOOKUP) Neden Tarih Oldu?

ExcelCozum

Moderatör
Aldığı beğeni
236
Konu Sahibi
Windows 10 Google Chrome 151
Merhaba değerli forum üyeleri,

Yıllarca Excel'in amiral gemisi olan DÜŞEYARA (VLOOKUP) fonksiyonu, Microsoft'un modern Excel versiyonlarına eklediği ÇAPRAZARA (XLOOKUP) ile birlikte tahtını kaybetti. Bu eğitim yazımızda, ÇAPRAZARA'nın neden bu kadar güçlü olduğunu ve iş hayatınızı nasıl kolaylaştıracağını örneklerle inceleyeceğiz.

Neden DÜŞEYARA Yerine ÇAPRAZARA Kullanmalıyız?
  1. Sola Doğru Arama Yapabilme: DÜŞEYARA sadece sağa doğru arama yapabilir. Aradığınız anahtar sütunun solunda kalan bir veriyi getiremezsiniz (İNDİS/KAÇINCI kombinasyonu gerekir). ÇAPRAZARA ise sağa, sola, yukarıya veya aşağıya her yöne arama yapabilir.
  2. Sütun İndis Sayısı Derdi Yok: DÜŞEYARA'da 4 veya 5 gibi sabit sütun sayıları yazarız. Araya yeni bir sütun eklendiğinde formül bozulur ve #REF! hatası verir. ÇAPRAZARA'da sütun seçildiği için araya sütun eklense bile formül asla bozulmaz.
  3. EĞERHATA Kendiliğinden İçinde: DÜŞEYARA'da aranan değer bulunamadığında #N/A hatasını gizlemek için formülü dıştan EĞERHATA içine alırdık. ÇAPRAZARA'nın kendi parametrelerinde "Bulunamıyorsa Ne Yazılsın?" alanı mevcuttur.

ÇAPRAZARA Fonksiyonunun Sözdizimi (Sırrı)
=ÇAPRAZARA(aranan_değer; arama_dizisi; döndürülen_dizi; [bulunamıyorsa_eşleşme_modu])
  • Aranan_Değer: Neyi arıyorsunuz? (Örn: Personel ID)
  • Arama_Dizisi: Bu değer hangi sütunda aranacak? (Örn: Veri sayfasındaki A sütunu)
  • Döndürülen_Dizi: Eşleşme bulununca hangi sütundaki veri getirilecek? (Örn: Veri sayfasındaki C sütunundaki Personel Adı)

Pratik Bir Örnek:
Aşağıdaki formül, A2 hücrelerindeki ürün kodunu "Stok" sayfasının B sütununda arar ve karşılık gelen fiyatı F sütunundan getirir. Eğer ürün kodunu bulamazsa ekrana "Ürün Kayıtlı Değil" yazar:
HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

Gördüğünüz gibi ne araya eklenen sütunlar formülü bozabilir ne de harici bir EĞERHATA formülüne ihtiyaç kalır.
Siz şirketinizde veya kişisel projelerinizde ÇAPRAZARA fonksiyonuna geçiş yaptınız mı? Yaşadığınız deneyimleri veya takıldığınız formül varyasyonlarını konunun altında paylaşabilirsiniz!

Bol Excel'li günler dilerim.

Ekli dosyalar

Geri