• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Üretim Maliyet Hesabı

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

Furkan_cad

Yeni Üye
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
0
Excel V
Office 365 TR
Konuyu Başlatan
merhaba hocalarım
Su böreği ve baklava üretimi yapan bir firmada ön muhasebeci olarak çalışıyorum. Ham maliyetleri hesaplamakta sorun yaşamıyorum, ancak tam maliyeti belirlerken zorluk yaşıyorum. İmalathanemizde aylık olarak 3.600 tepsi su böreği ve 450 tepsi baklava üretiliyor. Maliyeti bu üretim miktarlarına göre mi paylaştırmak daha mantıklı olur? Yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

• MALİYET HESAPLAMA.xlsx
    21.9 KB · Gösterim: 22
Çözüm
Maliyet hesaplamaları ürün ağacı üzerinden yapılır. Ürün ağacı, bir ürünün/hizmetin üretiminde kullanılan doğrudan maliyet unsurlarını içerir ve bunlar malzemeler, işçilik ve enerji maliyetleridir ve buna ham maliyet denir. Bunun dışında yönetim, pazarlama, depolama ve nakliye maliyetleri gibi dolaylı maliyetler eklenerek ürün maliyeti hesaplanir ve buna üretim maliyeti denir. Ayrıca fire, zayiat, bakım onarım gibi ek maliyetler ile giydirilmiş maliyet denen maliyet hesabı yapılır ki en gerçekçi maliyet budur. Ancak hangisi hesaplanıyor olursa olsun birim bazında hesaplanır ve tümevarım ile total hesaplanır.
Maliyet hesaplamaları ürün ağacı üzerinden yapılır. Ürün ağacı, bir ürünün/hizmetin üretiminde kullanılan doğrudan maliyet unsurlarını içerir ve bunlar malzemeler, işçilik ve enerji maliyetleridir ve buna ham maliyet denir. Bunun dışında yönetim, pazarlama, depolama ve nakliye maliyetleri gibi dolaylı maliyetler eklenerek ürün maliyeti hesaplanir ve buna üretim maliyeti denir. Ayrıca fire, zayiat, bakım onarım gibi ek maliyetler ile giydirilmiş maliyet denen maliyet hesabı yapılır ki en gerçekçi maliyet budur. Ancak hangisi hesaplanıyor olursa olsun birim bazında hesaplanır ve tümevarım ile total hesaplanır.

Çözüm
merhaba hocalarım
Su böreği ve baklava üretimi yapan bir firmada ön muhasebeci olarak çalışıyorum. Ham maliyetleri hesaplamakta sorun yaşamıyorum, ancak tam maliyeti belirlerken zorluk yaşıyorum. İmalathanemizde aylık olarak 3.600 tepsi su böreği ve 450 tepsi baklava üretiliyor. Maliyeti bu üretim miktarlarına göre mi paylaştırmak daha mantıklı olur? Yardımcı olursanız sevinirim.
Hocam fikir oluşması için satın alımlara bakmanız lazım 0,6 kg un satın almıyorsunuz örnek veriyorum 10 kilo un torbası alınıyor alınan bu 1 torba 10 tane tepsi için kullanıyor. Yani Satın alımlar üzerinden maliyet hesabı yaparsan daha uygun olur patronlar virgülü sevmez 1 tepsi 500 diyicen kafasının karışmasını istemez

mana97 maliyet hesabı dediğiniz şekilde ancak bakkalda yapılır ki orada bile doğru bir yaklaşım değildir. Satın alma üzerinden ürün maliyeti hesaplanmaz.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri