• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Tablodaki Sayıları Renklendirme

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

ArasKo

Yeni Üye
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
13
Excel V
Office 2016 TR
Konuyu Başlatan
Arkadaşlar merhaba. Eğer mümkünse bir tablo düzenlemesi için makro ricam olacaktı. Ekte üzerinde çalışılacak tabloyu ve makroda hangi kuralların işletileceğine dair bir metni iki ayrı dosya olarak paylaştım. Yapılacak iş kısaca şu: İki ayrı tablo var. Her bir satır için soldaki tablo referans alınacak. Soldaki satırda yer alan kırmızı renkli sayılar, aynı satırda sağdaki tabloda yer alan sayılar arasında bulunup kırmızıya boyanacak. Her satırdaki kırmızı rakam sayısının çift adet mi yoksa tek adet mi olacağı yanda belirtilmiş. Eğer soldan seçtiğimiz kırmızı sayı adediyle, olması gereken sayı adeti farklıysa -yani biri tek sayıda, öteki çift sayıda ise- eldeki sayılardan en büyük olanının rengini değiştirip eşitliği sağlarız. Bir de birden çok satırda yer alan sayıları renk değişiminde kullanmayacağız. Tüm iş bundan ibaret. Eğer yardımcı olabilecek arkadaşlar olursa çok makbule geçer, benden çok dua alır. Herkese hayırlı işler, hayırlı günler diliyorum..

Ekli dosyalar

• Örnek Tablo.xlsx
    10.1 KB · Gösterim: 13
  • Kurallar.docx
    14.1 KB · Gösterim: 10
Çözüm
1. madde için sorun düzeltildi.
2. maddede ise ;
"manuel olarak tablo 2' deki bazı rakamları kırmızıya boyayacaktım veya kırmızı bir sayıyı siyaha çevirecektim. Makro da bu manuel olarak yapılan renklendirmeleri algılayabilmeli ve oluşan yeni duruma göre butona tıkladıktan sonra kaldığı yerden hesaplamalara devam etmeliydi. Fakat benim manuel olarak yaptığım renklendirmeleri algılamadığını gördüm."
ancak;
kurallarda;
"tekrar hesaplama butonuna tıklayınca kod, kaldığı yerden hesaplamalara devam edecek" demişsiniz.
eğer kaldığı yerden öncesinde değişiklik yaparsanız,
kaldığı yerden devam edeceği için doğal olarak bu değişikliği görmeyecektir.
aynı durum 1. madde içinde geçerli.

burda bir çelişki var.

kaldığı...
Anladığım kadarı ile hali hazırdaki durumda, tek çift aşamasına kadar sadece soldaki tabloyu sağa geçirmek yetiyor.
Tek çift meselesini açıklamak için, olması gereken şekilde, 3. bir tablo eklerseniz.

Anladığım kadarı ile hali hazırdaki durumda, tek çift aşamasına kadar sadece soldaki tabloyu sağa geçirmek yetiyor.
Tek çift meselesini açıklamak için, olması gereken şekilde, 3. bir tablo eklerseniz.
Evet hocam dediğiniz şekilde. Ben uygulamaya ilişkin 3. bir tablo ve hesap adımlarını anlatan bir word metni paylaşıyorum, göz atabilirsiniz. Çok teşekkür ederim..

Ekli dosyalar

• Örnek Tablo.xlsx
    10.3 KB · Gösterim: 1
  • UYGULAMA.docx
    12.5 KB · Gösterim: 1
15. ve 23. Kümelerde durum nedir?
Hocam 15' te 391 ve 247 var iki adet kırmızı rakam ve de orası "çift". 23'te ise 431 ve 445 var. Normalde bunların ya ikisi birden kırmızı ya da hiç biri kırmızı olmamalı. Tabi buradaki rakamlar üstteki kümelerde de yer alıyor ve aşağı indikçe tablo kurallar nezaretinde tekrar tekrar şekillendiği için direkt hangileri kırmızı olacak veya olmayacak diyemiyorum.

Deneyiniz.
Kod:
Değerli Misafirimiz İçeriği Görebilmek İçin Üyemiz İseniz Giriş Yap'ın Ya da Üye Ol'un.

Ekli dosyalar

• Örnek Tablo.xlsm
    27.6 KB · Gösterim: 4
Deneyiniz.
Kod:
Değerli Misafirimiz İçeriği Görebilmek İçin Üyemiz İseniz Giriş Yap'ın Ya da Üye Ol'un.
Hocam mevcut dosya üzerinde makroyu çalıştırdım. Aksayan iki nokta var:
1- Mesela küme6' da olduğu gibi, sağ tarafta çift adet kırmızı varken, "tek" olması gerekiyorsa burayı "eşleniği bulunamadı" şeklinde algıyor. Halbuki kural gereği yapması gereken şey şu olmalıydı: Sağdaki küme6'nın elemanlarından aynı zamanda üstteki kümelerde yer almayan rakamları tesbit edip, bu rakamlardan en büyüğünün rengini değiştirmeliydi. Yani siyahsa kırmızı, kırmızı ise siyaha boyamalı.
2- Sorunlu yerlerde makro hesaplamaları durdurduğu için, manuel olarak tablo 2' deki bazı rakamları kırmızıya boyayacaktım veya kırmızı bir sayıyı siyaha çevirecektim. Makro da bu manuel olarak yapılan renklendirmeleri algılayabilmeli ve oluşan yeni duruma göre butona tıkladıktan sonra kaldığı yerden hesaplamalara devam etmeliydi. Fakat benim manuel olarak yaptığım renklendirmeleri algılamadığını gördüm.
Bu iki nokta harici herhangi bir sorun gözükmüyor. Eğer bu şekilde bir düzeltme imkanınız varsa çok sevinirim.

2. maddede ise ;
"manuel olarak tablo 2' deki bazı rakamları kırmızıya boyayacaktım veya kırmızı bir sayıyı siyaha çevirecektim. Makro da bu manuel olarak yapılan renklendirmeleri algılayabilmeli ve oluşan yeni duruma göre butona tıkladıktan sonra kaldığı yerden hesaplamalara devam etmeliydi. Fakat benim manuel olarak yaptığım renklendirmeleri algılamadığını gördüm."
ancak;
kurallarda;
"tekrar hesaplama butonuna tıklayınca kod, kaldığı yerden hesaplamalara devam edecek" demişsiniz.

burda bir çelişki var.

kaldığı yerden devam etme şartı olmaz ise
her seferinde baştan hesaplama yapar ve sorun çözülür bence.

Ekli dosyalar

• Örnek Tablo.xlsm
    27.6 KB · Gösterim: 3
Çözüm
2. maddede ise ;
ancak;
kurallarda;

burda bir çelişki var.

Hocam kesinlikle haklısınız, dediğiniz şekilde zaten istenilen sonucu veriyor. Çok çok teşekkür ederim emeğiniz, iyi niyetiniz ve yardımınız için. İnşallah sizin de karşınıza her daim iyi insanlar çıkar.. 🙏🙏

2. maddede ise ;
ancak;
kurallarda;

burda bir çelişki var.

Hocam kusura bakmayın sizi de tekrardan rahatsız etmek zorunda kaldım. Makro zaman zaman yanlış hesaplıyor ki ilk yaptığım testlerde herhangi bir sorun çıkmamıştı. Halbuki ilerleyen süreçte sürekli yanlış hesaplamalar yapmaya başladı. Bir örnek dosya paylaşıyorum. Bu dosyada göreceğinizi üzere bazı hatalar var. Mesela küme1 sağ tarafta "çift". Çift sayıda kırmızı rakam olması gerektiği halde tek sayıda -yani 3adet- kırmızı rakam var. Küme3' te 78'i kırmızıya boyamış fakat küme4'te boyamamış. Ve yine küme4' te tek sayıda rakam olması gerektiği halde çift sayıda var. Bu tür hatalar başka hesaplamalarda da sık sık görülüyor. Özellikle kume1'e ilişkin hesaplamalarda en çok hata görülüyor. Ben sağ tarafta uyumsuzluk olan yerlerde bazı rakamları manuel olarak renklerini değiştiriyorum, bazen de soldaki listeye aynı zamanda sağdaki kümede yer alan bir sayıyı kırmızı olarak dahil edilyorum ki makro da bu değişiklikleri okuyabilme özelliğine sahip. Sizden ricam, makroyu tekrardan gözden geçirip revize debilmeniz mümkün mü acaba? Biraz aciliyeti olduğu ve buna bağlı olarak işim aksadığı için tekrardan sizi rahatsız etmek zorunda kaldım, kusura bakmayın..

Ekli dosyalar

• Örnek Tablo.xlsm
    26.7 KB · Gösterim: 1
... küme1 sağ tarafta "çift". Çift sayıda kırmızı rakam olması gerektiği halde tek sayıda -yani 3adet- kırmızı rakam var. ....
Kurallarda:
"Uyumsuzluğu gidermek için, daha üstteki kümelerde yer almayıp sadece o kümede yer alan sayılardan en büyüğünü belirleyip, rengini değiştiririz. Yani siyahsa kırmızı; kırmızı ise siyah yaparız."
ifadesi yer almaktadır.
ilk satırdan daha üstte küme olmadığından düzeltme uygulanamamış.

....Küme3' te 78'i kırmızıya boyamış fakat küme4'te boyamamış. Ve yine küme4' te tek sayıda rakam olması gerektiği halde çift sayıda var......
sorun giderildi.

Ekli dosyalar

• Örnek Tablo (1).xlsm
    27.2 KB · Gösterim: 1
Hocam çok sağolun. Örnek bir uygulama paylaşmak istiyorum ekteki dosyada. kume1 sağ taraf çift olacak. Kural gereği makro 181'i kendiliğinden kırmızı yapmalıydı ki 70 ve 181 iki adet -yani çift sayıda- rakam olsun. Ben onu da manuel olarak yaptım fakat bir başka makronun hatasını farkettim ki kume3'teki 88 kırmızıyken, diğer aşağıdaki yer aldığı kümelerde siyah olarak yer alıyor. Ekteki dosyada siz de görebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Örnek Tablo (1).xlsm
    26.8 KB · Gösterim: 2
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri