• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü koşula göre hesaplama

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

makroeko

Yeni Üye
Aldığı beğeni
47
Excel V
Office 365 TR
Arkadaşlar,

Veri sayfasında,113-121 arasındaki BAKIR TEL ile 127-136 arasındaki BAKIR BAND sütunları birleşerek ortadaki KONSANTRİK sütunlarını oluşturmaktadır.

Amacım DJ sütunundaki Tel sayısını otomatik hesaplamak istiyorum.

DL,DX ve DZ sütunlarına veriler, elimizde var olan malzeme durumuna göre manuel olarak girilmektedir ve değişkenlik göstermektedir.

DS sütunundaki Konsantrik kesitini ve DV sütunundaki direnci olumlu yapmak için DJ sütunundaki Tel sayısını artırıp-azaltabiliyoruz.

Kısaca bu tel sayısını formülle hesaplayabilimiyiz.

Tecrübelerinizden faydalanmak dileğiyle.

Ekli dosyalar

öncelikle olayın nasıl gerçekleşeceğini hesaplamanın nasıl yapılacağını izah etmeniz gerekiyor

Örnek kablo resmi üzerinden anlatmak istiyorum.

Konsantrik denilen yapıyı, 4,5 nolu bölümdeki Bakır band ve hemen altındaki Bakır teller kısmı oluşturuyor.Veri sayfasında DI ile EF sütunları arası.Mavi renge boyadım.

Bu yapının kaçlık kesite karşılık gelmesi gerektiği G sütunundaki Konsantrik kesit sütunundadır.

Bu bakır Band ve Bakır tellerin ikisinin toplam kesiti G sütunundaki kesitin altına düşmemelidir.

Buna bağlı olarak elimizdeki bakır band ve bakır tel ölçülerine göre DR sütunundaki hesaplanan toplam kesit G sütunundaki kesitten büyük olunca olumlu, Küçük olunca olumsuz yazması gerekiyor.

Yine aynı şekilde bakır Band ve Bakır tellerin ikisinin DU sütunundaki hesaplanan toplam direnci DT sütunundaki max. Direnci geçmemeli.

Bu konsantrik yapının Hesaplanan direnci de olumlu olması gerekiyor.

Bu iki koşulun sağlanması için bakır band genişlik ve kalınlığını (DX,DZ) ve Bakır tel çapını (DL) manuel giriyoruz.

Biz normalde Kesit ve direnci tutturmak için yani olumlu yapmak için DJ sütunundaki tel sayısında artırma ya da azaltma yaparak sağlıyoruz.

Tel sayısında azaltma yaptığınızda, koşullu biçimlendirme uyguladığım DS ve DV sütunun olumsuz olabileceğini görebilirsiniz.

Amacım DJ sütunundaki bu tel sayısını manuel girmeden her iki koşulu da olumlu yapan en yakın tel sayısını hesaplatabilir miyiz.

Umarım anlatabildim.

Yardımlarınız için teşekkürler.

Ekli dosyalar

• NYCY.jpg
    NYCY.jpg
    18.9 KB · Gösterim: 2
  • 203_NYCY.xlsm
    203_NYCY.xlsm
    145.5 KB · Gösterim: 3
Dj Sütununa manuel kayıt yapmadan önceki manuel girdiğiniz son sütun DX sütunu mu?

128 inci sütuna değer yazıp çıkarsanız işleminizi gerçekleştirir

Ekli dosyalar

Dosyanızda bir değişiklik göremedim.
DJ sütununda herhangi bir formül yok.
Sırayla,DX,DZ ve DL sütunlarına veri giriyorum.
DL sütununa Tel çapını girdikten sonra kaç tane Tel kullanılması gerektiğini otomatik hesaplasın istiyorum.
Mesela örnek bir değer üzerinden anlatayım;
DJ11 hücresine tel sayısını 13 girersek DS11 ve DV11 değerlerinin ikisi de olumsuz oluyor.
DJ11 hücresine tel sayısını 14 girersek DS11 olumsuz , DV11 olumlu oluyor.
DJ11 hücresine tel sayısını 15 girersek DS11 ve DV11 ikisi de olumlu oluyor ve sonuç bu şekilde olmalı.
DJ11 hücresi 16 veya üzeri olursa bu sefer fazla bakır gideceği için zarar oluşur.
Yani ikisini de olumlu yapan en yakın tel sayısını bulsun.

Sanırım mesajımı okumadınız.
işlemi görebilmeniz için en alttaki 114 sutundaki 18 rakamını silin boş kalsın. Sonra
128 sutuna 20 değerini yada hangi değeri giriyorsanız onu girin ve o hücreden çıkın otomatik olarak değer yazılacaktır. o hücrede formul yok makro ile yaptım
veri sayfasındaki kod içerisinde aşağıdaki kodlar bulunmaktadır. 128 i 116 yaparasanız DL hücresi doldurulduğunda çalışacak hale gelir
If Target.Column = 128 Then
Satir = Target.Row
mdlOtomotikSayi.sayilar Satir
End If

Son düzenleme:
Çok güzel olmuş Adnan Bey, elinize sağlık.
Makro ile yapacağınız hiç aklıma gelmemişti doğrusu.
Yalnız dosyayı yüklerken kafanız karışmasın,üstelik şirket reklam ve amblemleri gözükmesin diyebir çok sayfayı silip yüklemiştim.
Yaptığınız kodları kod görüntüle kısmından kopyalayıp, nihai çalıştığım dosyaya yapıştırdım ama hata alıyorum.
Yani beceremedim kusura bakmayın lüten.
Nihai çalıştığım dosyayı yükledim.
Kodları buna yapıştırıp tekrar yüklemenizi rica ediyorum kusura bakmazsanız.

Ekli dosyalar

Dosyanız ekte ilk 50 kayıtta tam olarak çalışıyor. Ancak bulunacak rakam bazı satırlarda olmasa bile olumlu çıkıyor doğrumudur

Ekli dosyalar

Evet doğrudur.
Çünkü, bakır teli koymadan Bakır band kesit veya direnç koşulunu sağlamış olabiliyor.
O nedenle sorun değil.
Adnan bey,tam istediğim gibi olmuş ama asıl sorun şu;
116. DL sütunundaki tel çapını sildiğimde sonsuz döngüye giriyor ve Tel sayısı sınırsız bir şekilde artmaya devam ediyor.
Bunu da halledersek on numara olacak.

döngü çıkış

Ekli dosyalar

Çözüm
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri