• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Soru Kısmi eşleştrime ile İstenilen tam veriyi çekme işlemi

apeks64

Yeni Üye
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
10
Excel V
Office 2010 TR
Konuyu Başlatan
Slm arkadaşlar yine size işim düştü :giggle:
EK-2 BİLGİLER sayfasındaki A sütununda. Kullanıcıların formlarından gelen işyeri adları var. . Bu veriler kelime anlamında(yani LTD. Şti. gibi ifadeleri eşleştirmeyecek başka bir ifadeyle içinde . (nokta) olmayan kelimeleri) ''FLIST'' SAYFASINDA ''A'' SÜTUNUNDA YER ALAN FİRMA İSİMLERİ İLE KARŞILAŞTIRMA YAPIP (İÇİNDE NOKTA OLMAYAN KELİMELERİ) ŞAYET EŞLEŞİYORSA ;
FLIST SAYFASINDA A SÜTUNUNDAKİ VERİYİ AYNEN ALIP,EK-2 BİLGİLER SAYFASINDA ''B'' SÜTUNUNA İLGİLİ YERE YAZACAK.

ÖRNEĞİN : ''EK-2 BİLGİLER'' SAYFASINDA A2 TE ''ÇAKIROĞLU CAM'' İFADESİ GEÇİYOR, B2HÜCRESİNE ; FLIST SAYFASINDAKİ A34 TEKİ VERİYİ BULUP ''BG2'' YE YAZSIN.

İşin özeti; EK-2 BİLGİLER sayfasına veriler formlardan geliyor ben ise kişilerin buraya tek kelime ile yazdığı firma ismini, kendi listemdeki(FLIST) haliyle EK-2 BİLGİLER sayfasında B2 ye getirmek istiyorum. karşılaştırma yaparken de karışıklığa neden olabilecek ve nokta içeren ltd. şti. a.ş gibi ifadeleri almasın istiyorum. Makrosuz çözüm olabilirse daha iyi olur :giggle: teşekkürler.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Slm arkadaşlar yine size işim düştü :giggle:
EK-2 BİLGİLER sayfasındaki A sütununda. Kullanıcıların formlarından gelen işyeri adları var. . Bu veriler kelime anlamında(yani LTD. Şti. gibi ifadeleri eşleştirmeyecek başka bir ifadeyle içinde . (nokta) olmayan kelimeleri) ''FLIST'' SAYFASINDA ''A'' SÜTUNUNDA YER ALAN FİRMA İSİMLERİ İLE KARŞILAŞTIRMA YAPIP (İÇİNDE NOKTA OLMAYAN KELİMELERİ) ŞAYET EŞLEŞİYORSA ;
FLIST SAYFASINDA A SÜTUNUNDAKİ VERİYİ AYNEN ALIP,EK-2 BİLGİLER SAYFASINDA ''B'' SÜTUNUNA İLGİLİ YERE YAZACAK.

ÖRNEĞİN : ''EK-2 BİLGİLER'' SAYFASINDA A2 TE ''ÇAKIROĞLU CAM'' İFADESİ GEÇİYOR, B2HÜCRESİNE ; FLIST SAYFASINDAKİ A34 TEKİ VERİYİ BULUP ''BG2'' YE YAZSIN.

İşin özeti; EK-2 BİLGİLER sayfasına veriler formlardan geliyor ben ise kişilerin buraya tek kelime ile yazdığı firma ismini, kendi listemdeki(FLIST) haliyle EK-2 BİLGİLER sayfasında B2 ye getirmek istiyorum. karşılaştırma yaparken de karışıklığa neden olabilecek ve nokta içeren ltd. şti. a.ş gibi ifadeleri almasın istiyorum. Makrosuz çözüm olabilirse daha iyi olur :giggle: teşekkürler.
Sizin istediğiniz şey ben hücreye "LEB" yazayım excel bana "ÇORUM'un tarihini anlatsın" gibi olmuş formül ile olmaz makro ile de zor olur.

1) Bu cümlenizde hem B2 HÜCRESİNE demişsiniz, hem "BG2" YE YAZSIN demişsiniz. Hangisi ?
2) Bilgisayar diğer sayfada hangi kelimeyi (veya veriyi) biz vermedikçe nereden bilecek ? Onları sizin belirtmeniz gerekmez mi ?
ÇAKIROĞLU = Çakır gibi
3) Mesela Ltd.Şti. desen anlarım. Aratır içinde geçenleri buldurur yazdırırım. Ama iş kelimeye gelince bilgisayara onu göstermek lazım.
4) Mesela MEKPAR ismini buluyor. Niye ? Bir tarafta sadece MEKPAR yazıyor, diğer tarafta kelime gruplarının içinde geçiyor.
Kelime gruplarının içinde bunu buluyor. Tekrar söylüyorum ; isme gelince...

1) Bu cümlenizde hem B2 HÜCRESİNE demişsiniz, hem "BG2" YE YAZSIN demişsiniz. Hangisi ?
2) Bilgisayar diğer sayfada hangi kelimeyi (veya veriyi) biz vermedikçe nereden bilecek ? Onları sizin belirtmeniz gerekmez mi ?
ÇAKIROĞLU = Çakır gibi
3) Mesela Ltd.Şti. desen anlarım. Aratır içinde geçenleri buldurur yazdırırım. Ama iş kelimeye gelince bilgisayara onu göstermek lazım.
4) Mesela MEKPAR ismini buluyor. Niye ? Bir tarafta sadece MEKPAR yazıyor, diğer tarafta kelime gruplarının içinde geçiyor.
Kelime gruplarının içinde bunu buluyor. Tekrar söylüyorum ; isme gelince...
Evet istediğim şey Karmaşık olabilir, hatta imkansız da olabilir. B2 hücresine gelince; Orayı yanlış yazmışım, ikisi de BG 2 olacaktı. Ayrıca bu konuyu açmadan önce chat-gpt ye sordum bana bir formül verdi. Böyle bir şeyin imkansızlığından bahsetmedi. Fakat verdiği formül çalışmadı :giggle: bende uzman arkadaşlarıma bir sorayım dedim. Eğer böyle bir şey mümkünse çok işime yarayacaktı. Bir tarafta firmanın sadece bir kelimesinin yazıp, diğer tarafta firma ismininin tam yazmasının nedeni; formlardan gelen kullanıcıların doldurduğu verilerden kaynaklı. Mesela onlar firma ismine sadece kekpar yazıyor. Benim kayıtlarım da ise KEKPAR MÜH. İNŞ. TAAH. SAN. VE TİC. A.Ş. şeklinde yazıyor. Istediğim hücreye yani BG 2 hücresine firmanın tam ismini yazmasını istememin nedeni; Bu dosya üzerinden başka bilgisayarda kullandığım paket programa veri aktardığım için. Tam ismiyle yazdığımda hemen yan tarafındaki hücreye. düşeyara formülüyle bir sicil numarası getirmesini istiyorum. . F list sayfasında hemen karşısındaki sicilinde oraya getirmek istiyorum. Yani kullanıcıdan gelen veri içerisinde geçen firma isminin bir kelimesi, şayet FLIST sayfasında diğer firmalar içerisinde geçiyorsa ve. hangisinde yakalarsa orada geçen haliyle BG2 hücresine yazmasını istiyorum.
Chat- gpt nin formülü: şu şekildeydi belki katkısı olur:
=EĞERHATA(İNDİS('FLIST'!A:A;KAÇINCI(1;İNDİS('FLIST'!A:A;0;KAÇINCI("[I]" & 'EK-2 BİLGİLER'!A2 & "[/I]";'FLIST'!A:A;0))));"")

Özür dilerim, buraya düzenlenmiş dosyayı yüklediğim için mesajımda hücre adresleri arap saçı olmuş, BG2 diye bahsettiğim tüm hücreler B2 olacaktı.:(

Hangi sayfada, hangi sütunda, hangi hücrede, hangi kelime(ler) aratılacak ? Bu kelimeleri tek tek belirleyip bir yandaki sütuna yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım. Ha bir de bu bulunan kelimeler nereye yazılacak ? Onu da belirtin lütfen.
Örneğin ; EK-2 BİLGİLER sayfasında A sütununda ÇAKIROĞLU CAM ibaresinin içindeki ÇAKIR kelimesi FLIST sayfasında A sütununda aratılacak bulduğu cümle yazılacak. Böyle mi olacak ? Böyle mi olacak ? Eğer böyleyse EK-2 BİLGİLER sayfasında bunu bana tek tek bir yan sütuna veya en son sütuna belirlemelisiniz.

Kayıtlı firmalarını Veri doğrulamadan liste yap oradan seçsinler firmaları mümkünse

Hangi sayfada, hangi sütunda, hangi hücrede, hangi kelime(ler) aratılacak ? Bu kelimeleri tek tek belirleyip bir yandaki sütuna yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım. Ha bir de bu bulunan kelimeler nereye yazılacak ? Onu da belirtin lütfen.
Örneğin ; EK-2 BİLGİLER sayfasında A sütununda ÇAKIROĞLU CAM ibaresinin içindeki ÇAKIR kelimesi FLIST sayfasında A sütununda aratılacak bulduğu cümle yazılacak. Böyle mi olacak ? Böyle mi olacak ? Eğer böyleyse EK-2 BİLGİLER sayfasında bunu bana tek tek bir yan sütuna veya en son sütuna belirlemelisiniz.
FLIST sayfasında, A sütununda,
A1 ile A99 arasındaki hücrelerde,
EK-2 BİLGİLER sayfsında A1 ile A99 arasındaki satırlarda bulunan her hangi bir hücredeki kelimeyi(az önce söylediğim yerde yani FLIST sayfasında, A sütununda, A1 ile A99 arasındaki hücrelerde) bulduğu takdirde ;
''FLIST sayfasında A sütununda aratılacak bulduğu cümle yazılacak'' evet aynen öyle. Nereye yazılacak cevap ;
''EK-2 BİLGİLER sayfasında bunu bana tek tek bir yan sütuna veya en son sütuna belirlemelisiniz.'' en son sütuna ilgili satırın karşısına yazabilir.
Örnek;
EK-2 BİLGİLER A2 de ÇAKIROĞLU CAM ibaresinin içindeki ÇAKIR kelimesi FLIST sayfasında A sütununda aratılacak bulduğu cümle EK-2 BİLGİLER sayfasında ÇAKIROĞLU CAM ifadesinin yer aldığı satıra (en sütuna) yazılacak.
Tek sıkıntı şu ne araması gerektiğini kelime ile belirtemiyorum, sadece verininin ''FLIST sayfasında A sütununda benzersiz olması gerekiyor. Mesela FLIST in A sütunun başka hiç bir satırda ''ÇAKIR'' olmadığı için MEHMET ALİ ÇAKIR ifadesini yazması lazım.
, Umarım anlatabilmişimdir :giggle:

Sayın apeks64,
Ekte gönderdiğim dosyada küçük bir çalışma yaptım ama çözüm değil. Çözüme yönelik. Böyle birşey mi istiyorsun ? Eğer cevabın evetse işte benim yaptığım gibi kelimeleri tek tek belirlemen lazım.

Geri