• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru İki Tabloyu Birleştirip Pivot Tablo Yapmak

volki_112

Excel Dostu
Aldığı beğeni
481
Excel V
Office 2019 TR
Konu Sahibi
Arkadaşlar Soldaki ve sağdaki örnek tabloda tarihlere göre tutarlar var. Benim istediğim sarı renkli alana hangi yılda hangi ayda ne kadar toplam TL tutar olmuş onu bulmak. Yeşil alana da USD toplam tutarı bulmak. Soldaki tablo için bunları yapabiliyorum.

Benim istediğim soldaki ve sağdaki tabloyu birleştirip bir pivot tablo yapmak. Soldaki tabloda çıkan 2020 Ocak Ayı TL değeri 5000 olsun diyelim. Sağdaki tabloda da 2020 Ocak Ayı Tl 1000 olsun diyelim. Benim üstteki tabloma 5000-1000 işlemi yapılıp 2020 Ocak TL kısmında direkt 4000 yazsın. aynı şekilde ilgili yılın ilgili ayında USD değeri için de iki tablo arasındaki farkı bulmak istiyorum.

Bu işlemleri Pivot tablo ile yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim.
Excel versiyonum 2019.Screenshot_95.jpg

Ekli dosyalar

Deneyiniz.

Ekli dosyalar

Pratik bir yol öneriyim. -1 yazacağınız bir hücreyi kopyalayıp, sağdaki tablodaki parasal değer bulunan sütunlarda Özel Yapıştır>Çarp işlemi yapıp soldaki tablonun altına yapıştırın. Pivot tabloyu bu duruma göre oluşturun.

Konu Sahibi
Pratik bir yol öneriyim. -1 yazacağınız bir hücreyi kopyalayıp, sağdaki tablodaki parasal değer bulunan sütunlarda Özel Yapıştır>Çarp işlemi yapıp soldaki tablonun altına yapıştırın. Pivot tabloyu bu duruma göre oluşturun.
hocam bunlar örnek tablo gerçek tablomda -1 ile çarpma imkanım yok. Yapay zekaya Power Query kodu yazdırarak Ouery ile çözüm sağladım. Pivot ile de olabilir mi merak ediyorum.

Sonradan gördüm. PQ ile çözüm bulmuşsunuz. Kolay gelsin.

Konu Sahibi
Volki hocam lütfen denermisiniz sonuçlar pivotta doğrumu
hocam ilginiz işin teşekkür ederim verileri power query ile almışssınız işin içine görünce power query girince daha farklı tek tabloda çözüm olabiliyor (yapay zeka sayaesinde). power query kullanmadan pivot ile yapılabilir mi.

kullandığım power query kodu
HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

Sayın Volki kardeşim ;
power query ile işlem yapılmadan pivot olmaz çünki tablo yapınız böyle
Pivotta sıkıntı varmı işlemler ve sonuçlar istediğiniz şekilde doğrumu kontrol edemedim.

Konu Sahibi
Sayın Volki kardeşim ;
power query ile işlem yapılmadan pivot olmaz çünki tablo yapınız böyle
Pivotta sıkıntı varmı işlemler ve sonuçlar istediğiniz şekilde doğrumu kontrol edemedim.
hocam power query kullanmadan pivotta iki tablo birleştirilip (veri modeline eklenerek) tek pivot tablosu kullanılabiliyor.
Alttaki youtube videosunda örnekler var. bu şekil olabilir mi diye düşündüm

Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.

üstteki yöntemin çalışması isim sütunlarda benzersiz değerler olması gerekliymiş. benim tarih sütunu olduğu için aynı tarihten birden fazla olabildiği için bu yöntem işe yaramadı bende.

Örnek veri olduğu için sizin yaptığınız pivotta verilerin doğruluğunu kontrol etmedim.

Geri