• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Hicri takvimi metneçevirmek

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

ASLAN7410

Bronz Üye
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
92
Excel V
Office 2021 TR
Konuyu Başlatan
Merhaba.

Ekte gönderdiğim excel dosyamda C ve D sütununda KTF formülü mevcut, ancak bazı aylar yanlış çıkıyor.
Sayfada aşağıya doğru indikçe yanlış olan ayları göreceksiniz. (Bazılarını sarı renge boyadım.)
Bende F sütununa A sütunundaki tarihe göre hücre biçimlendirme ile Arapça olarak belirledim.

Yapmak istediğim F sütunundaki Arapça olan tarihi G ve H sütununa
örneğin 08.06.1444 tarihini 08 CEMAZİYELAHİR 1444 ve 08 CEMAZİYELAHİR şeklinde yazmak istiyorum.

Yardımcı olur musunuz?

Ekli dosyalar

• Örnek1.xlsm
    65.4 KB · Gösterim: 9
Çözüm
Aslan arkadaş ben bu şekilde yaptım senin sonuçlarınla aynı çıktı. Sanırım hatalı
HATA nın kaynağı için Bir not...

METNEÇEVİR(A2-1;"B2gg.aa.yyyy") formülündeki "B2gg.aa.yyyy" biçimi ile A2 - 1 olan Miladi Tarih, Klasik Hicri Tarihe dönüştürülür. Ayrıca, Burada A2 - 1 yerine de direkt olarak A2 yazılmalıdır.

Ancak, uluslararası geçerliliği olan Hicri Takvim, Ummul Kura takvimidir. Ve bu takvim de, üniversite kurulunca periyodik olarak ayın hareketlerine göre güncellenmektedir.
Ummul Kura takvimindeki Hicri Tarihe dönüştürmek için de kullanılan biçim "[$-1170000]B2gg.aa.yyyy" şeklindedir.
Dolayısıyla, mevcut formülünüzdeki "B2gg.aa.yyyy" ibarelerini...
Formülle çözümdür. Makro ile çözüm isterseniz diğer üyeler yardımcı olabilirler...

Excel2021 kullanıcısı olduğunuzdan,
KTF ya da Makroya ihtiyaç olmadan, Excel2021 işlevleriyle Tek hücredeki formül ile komple dökülmeli olarak sonuçlar formülle elde edilebilir.

Çözüm resimdeki gibidir. Formül, sadece D4 hücresine yazılmıştır. Sonuçlar dökülmeli gelmektedir. Dosya ektedir.(dnm20.xlsx)

1718121107665.png

Ayrıca, aynı mantıkta hazırlanmış olan bir başka dosya ekliyorum. Bu dosyada ise, Önemli Dini Günler ve Hicri Ayların başlangıçları listelenmektedir. Çözüm yine Excel2021 işlevleri kullanılarak sağlanmıştır.
Resim olarak şöyle...
1718121395419.png

Ekli dosyalar

• dnm20.xlsx
    58.7 KB · Gösterim: 10
  • DiniGunler_Hicri_Ex2021.xlsx
    54.1 KB · Gösterim: 9
Aslan arkadaş ben bu şekilde yaptım senin sonuçlarınla aynı çıktı. Sanırım hatalı
SOLDAN(METNEÇEVİR(A2-1;"B2gg.aa.yyyy");2)&" "&ELEMAN(PARÇAAL(METNEÇEVİR(A2-1;"B2gg.aa.yyyy");4;2);"MUHARREM";"SAFER";"REBİÜLEVVEL";"REBİÜLAHİR";"CEMAZİYELEVVEL";"CEMAZİYELAHİR";"RECEP";"ŞABAN";"RAMAZAN";"ŞEVVAL";"ZİLKADE";"ZİLHİCCE")&" "&SAĞDAN(METNEÇEVİR(A2-1;"B2gg.aa.yyyy");4)

HATA nın kaynağı için Bir not...

METNEÇEVİR(A2-1;"B2gg.aa.yyyy") formülündeki "B2gg.aa.yyyy" biçimi ile A2 - 1 olan Miladi Tarih, Klasik Hicri Tarihe dönüştürülür. Ayrıca, Burada A2 - 1 yerine de direkt olarak A2 yazılmalıdır.

Ancak, uluslararası geçerliliği olan Hicri Takvim, Ummul Kura takvimidir. Ve bu takvim de, üniversite kurulunca periyodik olarak ayın hareketlerine göre güncellenmektedir.
Ummul Kura takvimindeki Hicri Tarihe dönüştürmek için de kullanılan biçim "[$-1170000]B2gg.aa.yyyy" şeklindedir.
Dolayısıyla, mevcut formülünüzdeki "B2gg.aa.yyyy" ibarelerini "[$-1170000]B2gg.aa.yyyy" ibaresi ile değiştirirseniz söz konusu hataların (Ummul Kura takvimindeki yapılan güncellemelerle) düzeltilmiş olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Zaten, dosyada F kolonundaki tarih biçimlendirmelerine bakarsanız Ümmül Kura Takvimi'ne göre biçimlendirildiğini de görebilirsiniz...

Yani, formülünüz şöyle olacaktır.
Rich (BB code):
Değerli Misafirimiz İçeriği Görebilmek İçin Üyemiz İseniz Giriş Yap'ın Ya da Üye Ol'un.

Çözüm
Cevap veren herkese çok teşekkür ediyorum. 4.mesajdaki formül tam istediğim gibi oldu, ellerinize sağlık.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri