• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Hicri ayların 1 gününü hesaplamak

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

Sebahattin

Yeni Üye
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
36
Excel V
Office 2013 TR
Konuyu Başlatan
Selamun aleykum sayın dostlar
ekte bulunan ekcel dosyamda3. Satırda bulunan hicri aylar in assagidakı bilgiler göre ilk 1 günlerini bulmak isiyorum.sene adedinden bir noksanı 4.367 ile carpılır.Bulunan sonucun tam sayısına aranan aya mahsus örnek olarak muharrem ayı için 2025-1=2024*4.367=8.838,808(tam sayı olacak) bulunan tam sayı muharrem ayı 8 oldugu için 8 ile toplanır ve 7 Bolünur kalan kısım kaç ise cumadan itibaren sayılarak muharrem ayının 1 günü tespit edilir hicri aylar 29 veya 30 ceker 28 ve 31 aylar çekmez
sorum ayrıntısı işe ekcel dosyasinin icinde vardır bu konuda yardım istıyoruz.

Ekli dosyalar

• hicrı takvım.xlsx
    14.6 KB · Gösterim: 5
Çözüm
Alternatif olarak,
Ümmül Kura Takvimine göre, Hicri Aylara denk gelen günleri hesaplarsak,
aşağıdaki resimdeki gibi olabilir.
1740187538242.png

Resme göre,
B3 hücresine YIL yazılıyor. (Örn. 2025)
E4 hücresine ise aşağıdaki DİZİ formül yazılıp Sağa ve Aşağıya doğru kopyalanıyor.
Kod:
Değerli Misafirimiz İçeriği Görebilmek İçin Üyemiz İseniz Giriş Yap'ın Ya da Üye Ol'un.
Not :
Excel Versiyonunuz 2013 olduğundan, klasik işlevlerle formüle edildi.
Ve Dizi Formüllerin hücreye girişleri sadece ENTER ile değil CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarının 3 üne aynı anda basılarak yapılır. Formül doğru şekilde girildiğinde, resimde de görüleceği üzere, formül, otomatik...
8 ile toplayıp 7'ye böldüğümde 9,14 çıkıyor. Anlatımlarından bundan sonraki hesaplamayı anlamadım. Örnek vererek biraz daha ayrıntıya girerm misin ?

Burada normal bölme işleminde kalan sayı örneğin 1 ise birinci gün cuma 2 ise cumartesi 3 ise pazar 4 ise pazartesi 5 ise salı 6 ise Çarşamba 7 ise persembe diye devam ediyor

9,14 rakamı doğru mu ? Kalan sayı derken (9,14'e göre konuşursak) hangisi ? Yani kalan sayıdan kastın ne ?

Bu işini görür mü ?
İllaki excel mi olacak ?

Valla işin doğrusu hesaplamayı tam anlamadım ben !
Benim yaptığım 9,14 yani 9 doğru mu ?

Ekli dosyalar

• hicrı takvım.xlsx
    14.7 KB · Gösterim: 4
A1 ve F1 hücrelerindeki tarih formatlarını yeni gördüm. Formül içerisindeki $A$2 adresi işlem tam olarak bittiğinde değiştirilebilir.

Değiştirilirse formül şöyle olur.
=(NSAT((YIL($A$1)-1)*4367/1000000))+(NSAT((YIL($A$1)-1)*4367/1000000))/7

Şuna bir gözat. Bu olur mu ?

Ekli dosyalar

• TAKVIM.xlsx
    302.6 KB · Gösterim: 5
Bu yıl Muharrem ayının başlangıcı 26 Haziran 2025 Perşembe günü olacak.

30 dakikalığına ayrılıyorum. Lütfen dönüş yapar mısın ?

Ve aynı zamanda 1 Muharrem yerine gün Perşembe ise persembe yazacak

Alternatif olarak,
Ümmül Kura Takvimine göre, Hicri Aylara denk gelen günleri hesaplarsak,
aşağıdaki resimdeki gibi olabilir.
1740187538242.png

Resme göre,
B3 hücresine YIL yazılıyor. (Örn. 2025)
E4 hücresine ise aşağıdaki DİZİ formül yazılıp Sağa ve Aşağıya doğru kopyalanıyor.
Kod:
Değerli Misafirimiz İçeriği Görebilmek İçin Üyemiz İseniz Giriş Yap'ın Ya da Üye Ol'un.
Not :
Excel Versiyonunuz 2013 olduğundan, klasik işlevlerle formüle edildi.
Ve Dizi Formüllerin hücreye girişleri sadece ENTER ile değil CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarının 3 üne aynı anda basılarak yapılır. Formül doğru şekilde girildiğinde, resimde de görüleceği üzere, formül, otomatik olarak { } parantezleri arasına alınır. Aksi halde bu parantezler bulunmaz.

Dosya ektedir... İncelersiniz...

Ekli dosyalar

• HicriTakvim.xlsx
    19.1 KB · Gösterim: 2
Çözüm
Tesekkur ederiz Hakınızı helal Ediniz ALLAH A emanet olunuz

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri