• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Excel Aylık Gecikme Faizi Hesaplama

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

burakcc

Yeni Üye
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
0
Excel V
Office 2024 TR
Konuyu Başlatan
Merhaba, elimde şöyle bir tablo var. Örnek bir tablo her ay sonunda gecikme faizini hesaplamayı hedefliyorum. Bir sonraki ay içinse, faizsiz borçtan yine gecikme varsa gecikme faizi hesaplamak istiyorum ama mantığını bir türlü yapamadım. Yardımcı olabilecek birileri var mı?
1734812842519.png

Ekli dosyalar

• Kitap1.xlsx
    10 KB · Gösterim: 4
Çözüm
İnceledim, emeğiniz için teşekkür ederim, sormak istediğim soru şu. Bir uygulama buldum demo sürümü, burada örnek bir hesaplama yaptırdım ama sizin dediğiniz gibi olmadı. Burada her ay sonu kalan ana paraya %5 uyguluyor. Bir sonraki aya geçtiğindeyse yine o ayın borcunu ve geçen aydan kalan faizsiz borcu toplayıp onun %5'ini alıyor. Ben bunu yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim? Bir önceki aydan faizi çıkartıp bir sonraki aya hesaplamaya eklemeyi ve hangi sütunda gecikme faizi alacağını nasıl hesaplatabilirim? Bu kısmı anlayamıyorum. Atıyorum ocak ayı için burada 4 işlem yapılmış ama 6-7 işlemde yapılabilirdi, bu bağlamda formülüze nasıl edebilirim?Ekli dosyayı görüntüle 31151
Deneyiniz; Sn. VetExc hocamızın formülü ile düzenlendi.
Merhaba Sayın burakcc. Öncelikle hem sizin hem Sayın Alicimri Hocamızın faiz hesaplaması yanlış. Faiz hesabı Anapara * Faiz % * Gün /365 veya Anapara * Faiz * Gün / 36500 formülü ile yasal faiz hesaplamaları ise 360 veya 36000 ile yapılır. Örneğin 1000 lira için %5 faiz oranı ile 30 gün için faiz hesabı
ya 1000 * 5% * 30 / 365 şeklinde ya da 1000 * 5 * 30 / 36500 şeklinde yapılır.
Ayrıca bir yekün üzerinden faiz hesabı yapılırken arada ödemeler var ise ödeme gününe kadar yekün üzerinden, ödeme gününden itibaren bakiye üzerinden hesaplama yapılır.
Örneğin 01.01.2024 tarihinde ödenmesi gereken 1000 lira ödenmedi ve faiz işleyecek, 15.01.2024 tarihinde de 250 lira ödendi ise 31.01.2024 tarihi için faiz hesaplaması yaparken 01.01.2024 - 15.01.2024 arası 1000 lira, 15.01.2024 - 31.01.2024 arası ise 750 lira üzerinden faiz hesaplaması yapılır.
Buna göre hesaplama tablonuz ekteki gibi olmalıdır.

Ekli dosyalar

• faizhesap.xlsx
    11.1 KB · Gösterim: 6
Alternatif olsun.
Deneyiniz. Lütfen dönüş yapınız.

Ekli dosyalar

• faizhesap.xlsx
    10.4 KB · Gösterim: 5
Her harcama kaleminin ve aidat için için son ödeme günlerinin( tahakkuk günü) belirlenmesi ve Sn atoykan hesaplama şekli kullanılması gerek.

Son düzenleme:
Merhaba, cevaplarınız için çok teşekkür ederim, deneyip sizlere geri dönüş yapacağım.

İnceledim, emeğiniz için teşekkür ederim, sormak istediğim soru şu. Bir uygulama buldum demo sürümü, burada örnek bir hesaplama yaptırdım ama sizin dediğiniz gibi olmadı. Burada her ay sonu kalan ana paraya %5 uyguluyor. Bir sonraki aya geçtiğindeyse yine o ayın borcunu ve geçen aydan kalan faizsiz borcu toplayıp onun %5'ini alıyor. Ben bunu yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim? Bir önceki aydan faizi çıkartıp bir sonraki aya hesaplamaya eklemeyi ve hangi sütunda gecikme faizi alacağını nasıl hesaplatabilirim? Bu kısmı anlayamıyorum. Atıyorum ocak ayı için burada 4 işlem yapılmış ama 6-7 işlemde yapılabilirdi, bu bağlamda formülüze nasıl edebilirim?1734888275005.png

Ama isterseniz verileri manuel bir şekilde excele ekleyebilirim.

İnceledim, emeğiniz için teşekkür ederim, sormak istediğim soru şu. Bir uygulama buldum demo sürümü, burada örnek bir hesaplama yaptırdım ama sizin dediğiniz gibi olmadı. Burada her ay sonu kalan ana paraya %5 uyguluyor. Bir sonraki aya geçtiğindeyse yine o ayın borcunu ve geçen aydan kalan faizsiz borcu toplayıp onun %5'ini alıyor. Ben bunu yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim? Bir önceki aydan faizi çıkartıp bir sonraki aya hesaplamaya eklemeyi ve hangi sütunda gecikme faizi alacağını nasıl hesaplatabilirim? Bu kısmı anlayamıyorum. Atıyorum ocak ayı için burada 4 işlem yapılmış ama 6-7 işlemde yapılabilirdi, bu bağlamda formülüze nasıl edebilirim?Ekli dosyayı görüntüle 31151
Deneyiniz; Sn. VetExc hocamızın formülü ile düzenlendi.

Ekli dosyalar

• AİDAT.xlsx
    18.4 KB · Gösterim: 7
Son düzenleme:
Çözüm
1734892369004.png1734892399873.pngSanırım bir önceki aydaki faizli parayı da hesaplıyor. Bu durumda faizin faizini almış olmuyor muyuz? Uygulamadaki verileri excele işlediğimde 645 tl çıkıyor, excelde ise 645,75Tl çıkıyor. Sanırım uygulamada şöyle bir şey yapmışlar. 01.03.2022 borcumuz 615tl ama bunun içinde 28.02.2022den kalan 15tl faiz de var. Bunu çıkartıp mart ayındakine ekleyip alıyor ve sonuç olarak bize 615tl'nin %5'i değil de, 600Tl'nin %5'ini alıyor.

Paranın %5'ini cezai şart olarak eklemek başka birşeydir, %5 faiz başka birşeydir. Hesaplamada faizden bahsediyorsunuz, ancak tutarın %5'ini eklemek istiyorsunuz, bu cezai şarttır; faiz değildir, etik de değildir, yasal da değildir. Özel sözleşme ve/veya şartname ile bu tip bir kural tesis edilmediği sürece ilk resmi itirazda suçlu duruma düşersiniz.

Paranın %5'ini cezai şart olarak eklemek başka birşeydir, %5 faiz başka birşeydir. Hesaplamada faizden bahsediyorsunuz, ancak tutarın %5'ini eklemek istiyorsunuz, bu cezai şarttır; faiz değildir, etik de değildir, yasal da değildir. Özel sözleşme ve/veya şartname ile bu tip bir kural tesis edilmediği sürece ilk resmi itirazda suçlu duruma düşersiniz.
Çok bilgili olmadığım için uygulamayı yapan şirketi arayıp sormuştum bana uygulamadaki hesaplama doğru efendim tarzında cevap verdiler. Ben o yüzden öyle bir şey yapmak istedim. Apartman olarak yıllık uygulamaya para vermek istemediler, bi bakayım belki yardımcı olurum diye excelden yapmaya çalışıyordum. şu kısmı yanlış anlattım sanırsam ya da ben anlamadım. " Bunu çıkartıp mart ayındakine ekleyip alıyor ve sonuç olarak bize 615tl'nin %5'i değil de, 600Tl'nin %5'ini alıyor." orada çıkan değer 15tl yani geçen aydan kalan borcumuz 315 değil de 300 tl olmuş. Bu borç ödenmediği için sonraki aya aktarılmış ve toplam borcumuz Oraya göre 600tl olmuş bunun da o ay için %5'ini hesaplamışlar ve 30tl çıkmış. Eğer 15tl'yi çıkartmadan ekleseydi sanırım 30tl değil de 30,75tl çıkacaktı.

8# nolu mesajdaki dosyayı tekrar indirin sonradan tekrar düzenlenmiş siz eski haliyle indirmişsiniz.
Evet, ben eskisini indirimişim kusura bakmayın, tekrardan indirip kontrol ediyorum. Hatırlatma için teşekkür ederim.

Merhaba, elimde şöyle bir tablo var. Örnek bir tablo her ay sonunda gecikme faizini hesaplamayı hedefliyorum. Bir sonraki ay içinse, faizsiz borçtan yine gecikme varsa gecikme faizi hesaplamak istiyorum ama mantığını bir türlü yapamadım. Yardımcı olabilecek birileri var mı?
Ekli dosyayı görüntüle 31138
Ben dosya içindeki linke göre hesaplama yapmıştım yıllar önce.

Ekli dosyalar

• Gecikme tazminatı.xlsx
    10.7 KB · Gösterim: 6
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri