• Foruma hoş geldin 👋 Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü eğer-indis kullanımı koşullu arama

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

Hamikeserci

Yeni Üye
Kullanıcı Bilgileri
Aktiflik
Aldığı beğeni
10
Excel V
Office 2019 TR
Konuyu Başlatan
merhaba arkadaşlar hocalarım,

" benzer konuları inceledim fakat aradıgımı bulamadım :("

Şimdi F4 hücresine yıl girdiğim zaman yandaki P3 hücresine o yıl satırında 2.satır boş ise 1. satırdaki gidiş tarihini, ve B hücresine geliş tarihini eğer 2. satırda tarih varsa A ve B hücrelerine ona karşılık gelen tarihleri atmasını istiyorum. indis ve eğer düşey ara ile yapmak isteim bir türlü veriyi çekemedim. mesela 2002 yazdığım zaman a ve b hücrelerine 15/01/2002-19/01/2002 tarihlerini çekecek. 2003 girdiğim zaman ise 2003 karşısında 1. satırda tarih varsa 1. satırdakilerini 2. satırda tarih varsa 2. satırdaki tarihleri yazacak.

yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
1630420755207.png

Çözüm
Tavsiye :

Birleştirilmiş hücreler ile ilgili formüller Excel'de hep probleme (ya da formüllerin daha uzun ve karmaşık olması) neden olmaktadır...

Örneğinizde, 2002, 2003 ... gibi yıllar formülde koşul olarak kullanılmaktadır.... Ve de birleştirlmiş hücrelerdir...
Bir de, her yıl için 2 adet yer ayrılmış.. Yani yıl içinde 3 izin kullanınca bir üst mesajda verilen formül değiştirilmeli.....
Oysa ki, 2002, 2003 gibi yıllarda, birleştirilmiş hücreler yerine her hücreye yıl yazılsa, kaç izin kullanıldığına bakılmaksızın kolayca formüle edilebilir...

Örnek dokumanı incelersiniz...
Burada, yıllar her satıra yazdırıldı...
Ve 2002 yılında 4 adet izin kullanıldı. Bu 4 izinden tarih olarak en son (yani en Büyük) tarihin...
Sayın @Hamikeserci sorularinizda resim yerine örnek belge ile paylaşırsanız daha sağlıklı çözümler üretilir.
Teşekkürler

Selamlar,
Eklediğiniz dokumana göre
P5 hücresine

Kod:
Değerli Misafirimiz İçeriği Görebilmek İçin Üyemiz İseniz Giriş Yap'ın Ya da Üye Ol'un.

formülünü yazın ve formülü Q5 hücresine kopyalayın...

Dokumanınız ektedir..İncelersiniz..

Ekli dosyalar

• izinnn.xlsx
    11.9 KB · Gösterim: 3
Tavsiye :

Birleştirilmiş hücreler ile ilgili formüller Excel'de hep probleme (ya da formüllerin daha uzun ve karmaşık olması) neden olmaktadır...

Örneğinizde, 2002, 2003 ... gibi yıllar formülde koşul olarak kullanılmaktadır.... Ve de birleştirlmiş hücrelerdir...
Bir de, her yıl için 2 adet yer ayrılmış.. Yani yıl içinde 3 izin kullanınca bir üst mesajda verilen formül değiştirilmeli.....
Oysa ki, 2002, 2003 gibi yıllarda, birleştirilmiş hücreler yerine her hücreye yıl yazılsa, kaç izin kullanıldığına bakılmaksızın kolayca formüle edilebilir...

Ve 2002 yılında 4 adet izin kullanıldı. Bu 4 izinden tarih olarak en son (yani en Büyük) tarihin hesaplanmasında

P5 hücresine

Kod:
Değerli Misafirimiz İçeriği Görebilmek İçin Üyemiz İseniz Giriş Yap'ın Ya da Üye Ol'un.

formülü yazıldı...
Bu dokuman da ektedir.. İncelersiniz...

Not : Birleştirilmiş hücre yine kullanacağım derseniz eğer,
(Ben birleştirilmiş hücrelerin etkisini gösterebilmek için iki ayrı dokuman ekledim)
Yıl kriterini, izin tarihleri üzerinden değerlendirebilirsiniz.....
P5 hücresine
=EĞERHATA(1/(1/TOPLAMA(14;6;G$4:G$19/(YIL(G$4:G$19)=$P$3);1));"")
formülünü yazabilirsiniz...

Burada, kullanılan izin 30.12.2002 - 05.01.2003 gibi iki yıla da uzanıyorsa PROBLEM....

Ekli dosyalar

• izinnn.xlsx
    13.6 KB · Gösterim: 6
Son düzenleme:
Çözüm
Bu da alternatif olsun. P5 e aşağıdaki formülü yazın Ctrl + Shift + Enter yapıp sağa çekin. Hücre biçimlendirmeden format tarih olmalı.
Kod:

Tavsiye :

Ve 2002 yılında 4 adet izin kullanıldı. Bu 4 izinden tarih olarak en son (yani en Büyük) tarihin hesaplanmasında

P5 hücresine

Kod:

formülü yazıldı...
Bu dokuman da ektedir.. İncelersiniz...

Not : Birleştirilmiş hücre yine kullanacağım derseniz eğer,
(Ben birleştirilmiş hücrelerin etkisini gösterebilmek için iki ayrı dokuman ekledim)
Yıl kriterini, izin tarihleri üzerinden değerlendirebilirsiniz.....
P5 hücresine
=EĞERHATA(1/(1/TOPLAMA(14;6;G$4:G$19/(YIL(G$4:G$19)=$P$3);1));"")
formülünü yazabilirsiniz...

Burada, kullanılan izin 30.12.2002 - 05.01.2003 gibi iki yıla da uzanıyorsa PROBLEM....
ben genelde birleştirmeden önce formülü yazıyorum ondan sonra birleştiyiroum :D ama dediğiniz gibi yıl sonuyla yıl başındaki tarh arasına deng gelirse en büyük tarih olarak alması nasıl bir sıkıntı doğurur tam kavrayamadım. şuan ana döküman yanımda değil yarın alayını detayla irdeleyip kavrayamdıgım noktaları sorarım üstad. tekrar sağolasın bu çözüm şuan istediğim çözüm eğerhata kullanımı bu tür mevzular için ise o konuya detaylı bir inceleme yapayım.

dediğiniz gibi yıl sonuyla yıl başındaki tarh arasına deng gelirse en büyük tarih olarak alması nasıl bir sıkıntı doğurur tam kavrayamadım

Örnek bir dokuman ekliyorum....İncelersiniz...
Açıklamaları sayfada yapmaya çalıştım....

Ekli dosyalar

• izzin.xlsx
    14.5 KB · Gösterim: 8
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri