• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Doğrusal Enterpolasyon (Linear Interpolation) Hesaplamalarında İNDİS ve KAÇINCI ile Ara Değer Bulma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

ayseq

Yeni Üye
Aldığı beğeni
1
Katkı
%0.00
Excel V
Office 365 TR
Konu Sahibi
Merhaba, mühendislik ve maliyet hesaplamalarında kullandığımız standart bir tablomuz var. A sütununda basınç değerleri (10, 20, 30, 40...), B sütununda ise katsayılar var. Kullanıcı veri giriş hücresine "25" yazdığında (tabloda tam karşılığı yok), Excel'in 20 ile 30 arasındaki katsayı değerlerine bakarak otomatik olarak doğrusal enterpolasyon (ara değer) hesaplamasını istiyorum.DÜŞEYARA tam eşleşme yapmadığı için işe yaramıyor. TREND, İNDİS ve KAÇINCI fonksiyonlarını birleştirerek bu matematiksel ara değer formülünü dinamik olarak nasıl kurabiliriz? Test tablosunu içeren dosya ekte yer almaktadır.

Sorunuzla, dosyanız farklı 25 değerinin de 0,9971 olarak kat sayı değeri var.
Ayrıca 10, 20, 30................. gibi değerler olsa, 25 yazınca 20'nin mi, 30'un mu kat sayısı kullanılacak

Konu Sahibi
Çok haklısınız, harika bir noktaya değinmişsiniz. Benim kurguladığım tabloda 25 değeri zaten hazır olduğu için mantık tamamen birbirine karışmış, hocanın 'yanlış' demesinin sebebi de tam olarak buymuş.Söylediğiniz gibi, sıcaklık değerlerinin 10, 20, 30... gibi gittiği bir senaryoda, biz araya tabloda olmayan 25 (veya 22, 27 gibi herhangi bir değer) yazdığımızda Excel'in bunun bir alt sınırını (20) ve bir üst sınırını (30) aynı anda görüp ikisinin katsayısı arasında doğrusal bir oranlama (lineer enterpolasyon) yapması gerekiyor.Mantığı şimdi çok daha net anladım ancak bunu Excel'de İNDİS ve KAÇINCI fonksiyonlarıyla dinamik bir formüle nasıl dökeceğimi tam olarak çözemedim. Excel'in 20 ve 30 satırlarını otomatik algılayıp bu matematiksel hesabı kendi yapacağı dinamik formül kurgusunu nasıl yapabiliriz?Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Deneyiniz.

Çözüm
"katsayısı arasında doğrusal bir oranlama (lineer enterpolasyon) yapması gerekiyor." konusunu anlamadım, aşağıdaki formül alt ve üst değerleri buluyor.
Bu iki değerle nasıl bir işlem yapacağını belirtiseniz. formül geliştirebilinir
HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

Konu Sahibi
"katsayısı arasında doğrusal bir oranlama (lineer enterpolasyon) yapması gerekiyor." konusunu anlamadım, aşağıdaki formül alt ve üst değerleri buluyor.
Bu iki değerle nasıl bir işlem yapacağını belirtiseniz. formül geliştirebilinir
HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.
Tekrar merhaba,
Yazdığınız formül harika çalışıyor, alt ve üst sınır katsayılarını tam olarak tespit ediyor!Matematiksel olarak yapılması gereken doğrusal oranlama (enterpolasyon) işlemi tam olarak şudur:
Sonuç = Alt_Katsayı + (Aranan_Sıcaklık - Alt_Sıcaklık) * (Üst_Katsayı - Alt_Katsayı) / (Üst_Sıcaklık - Alt_Sıcaklık)
Yani aranan sıcaklık alt ve üst sıcaklıkların neresindeyse, bulacağımız katsayı da alt ve üst katsayıların tam o oranında denk gelmeli (Örn: 25 yazdıysak, 20 ve 30'un tam ortasındaki katsayıyı bulmalı).Kurduğunuz formüldeki değişkenler üzerinden gidersek, katsayıların yanına sıcaklıkların alt ve üst değerlerini de (A sütunundan) tanımlayıp bu matematiksel işlemi yapmamız gerekiyor.Bu matematiksel oranlamayı sizin kurduğunuz dinamik =LET(...) yapısının içerisine işlem olarak nasıl ekleyebiliriz? Mantığı bu şekilde formüle dökebilirsek hocanın istediği çözüme tam ulaşmış olacağız.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim

#4 nolu mesajım işinizi görmedi mi?

Konu Sahibi
Çok özür dilerim Patron hocam, arada Alicimri hocanın mesajına odaklandığım için 4 nolu mesajdaki dosyanızı gözden kaçırmışım.Şimdi indirip yeni verilerle (örneğin 13 yazarak) test ettim, tam olarak hocanın istediği gibi kusursuz ve dinamik çalışıyor. Elinize, emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri