• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Arada boş hücrelerin de olduğu sütunda, aynı metnin kaç defa tekrarlandığını bulma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

A_day

Yeni Üye
Aldığı beğeni
3
Excel V
Office 2021 TR
Konu Sahibi
Ekli, basitleştirilmiş örnek dosyada göreceğiniz gibi, C sütununda firma isimleri var. Hemen sağındaki D sütununda, o firma için kaç adet üretim yapılacağı yazılı.

İmalat, firmanın tabloya girdiği gün içerisinde bitirilemez, bir sonraki güne sarkarsa, bir alt satıra aynı firma ismi tekraren yeniden yazılmakta. Üretim adedi ise sadece firmanın tabloya işlendiği ilk günkü satırda, D sütununda sabit kalmakta, yinelenmemekte. Üretim bitirilememişse, firma ismi araya hafta tatili girse bile, yeni haftada aynı mantıkla, üretim bitirilene kadar devam etmekte.

Örnek üzerinden anlatacak olursam; 09.10.24 Çar günü [C7] hücresinde yazılı "Erler" firması için ilk imalat günü olmuş. Bir sağdaki [D7] hücresine Erler firmesı için yapılacak imalatın toplam adedi girilmiş. İmalatın tümü 09.10.24 tarihinde bitirilemediğinden, bir alt satırda [C8] yani 10.10.24 Per satırında "Erler" firma ismi yinelenmiş. Sonrasında araya hafta tatili girmiş ve üretim 14.10.24 Pzt günü ancak bitirilebilmiş.

Benim E sütununda hesaplatmaya çalıştığım şey ise; yazılacak formül D sütununda bir rakam tespit ettiğinde, bu rakamın hemen solundaki hücrede yazılı firma isminin, C sütununda kaç kez tekrarlandığını hesaplamalı ve toplam üretim adedini bu hesaplamış olduğu sayıya bölerek, Erler firması için yapılan 2200 adetlik imalatın, günlük kaç adetlik ortalama ile bitirilmiş olduğunu hesap etmeli.

Bu formülü yazmaya çalışırken, "Erler" firmasının tabloya ilk ve son kez yazıldığı (C7:C12) tanım aralığını formüle yansıtmayı beceremedim.

Kısacası, örnek üzerinden sorumu net olarak soracak olursam;

[E7] hücresine nasıl bir formül yazmalıyımki, [D7] hücresinde bir sayıya rastladığında, o sayının hemen solundaki [C7] hücresinde yazılı "Erler" firmasının adının, alta doğru kaç kez tekrarlandığını bulsun ve 2200 adetlik imalatı bu bulmuş olduğu sayıya bölerek, hergün için bir ortalama hesaplayıp, yazsın.

Yalnız, araya başka bir firmanın üretimi girdikten sonra, belki 2 gün sonra, belki 10 gün sonra aynı "Erler" firması için, farklı adette yeni bir imalat daha yapabiliriz ve bu imalatlar birbirine karıştırılmamalı. Her imalatın günlük üretim ortalamaları, sadece o dönem içinde hesaplanmalı.

Çözüm
Ali bey ilginize teşekkürler ediyorum.

Sanırım problemi tam olarak anlatamadım. [E] sütunundaki formüllerde revizyon yapmış olduğum dosyayı yeniden ekledim. Bu dosya üzerinde problemimi izaha çalışayım;

[E7] hücresine yazmaya çalıştığım formül şunu yapmalı : kendisiyle aynı satırda olan [D7] hücresini kontrol etmeli. Eğer [D7] hücresinde bir sayı varsa, yine aynı satırda bulunan [C7] hücresindeki firma isminin (yani "Erler" metninin) 7. satır da dahil olmak üzere, aşağıya doğru kaç defa, metin içeriği değişmeden yani bir başka firma adı araya girmeden tekrarlandığını saymalı.

Bunu yaparken, cmt ve pz günleri hizasında firma ismi olmasa bile, aşağıya doğru kontrole devam etmeli ve örnek üzerinden konuşacak olursak, "Erler" firması...
Formüllü çözüm, üretimin başladığı tarihin (Örneğinizde, 9.10.2024) karşısındaki hücrelere , Firma, Toplam, Günlük değerlerini manuel olarak girin, bu satırın altındaki formüllü hücreleri aşağı doğru boş satırlar gelene kadar kopyalayın. En alttaki formül kopyaladığınız ama boş olan hücreleri silin.

Konu Sahibi

Sanırım problemi tam olarak anlatamadım. [E] sütunundaki formüllerde revizyon yapmış olduğum dosyayı yeniden ekledim. Bu dosya üzerinde problemimi izaha çalışayım;

[E7] hücresine yazmaya çalıştığım formül şunu yapmalı : kendisiyle aynı satırda olan [D7] hücresini kontrol etmeli. Eğer [D7] hücresinde bir sayı varsa, yine aynı satırda bulunan [C7] hücresindeki firma isminin (yani "Erler" metninin) 7. satır da dahil olmak üzere, aşağıya doğru kaç defa, metin içeriği değişmeden yani bir başka firma adı araya girmeden tekrarlandığını saymalı.

Bunu yaparken, cmt ve pz günleri hizasında firma ismi olmasa bile, aşağıya doğru kontrole devam etmeli ve örnek üzerinden konuşacak olursak, "Erler" firması yerine "başka bir firma adı" bulduğunda (C7:C12) arasında "Erler" metninin tekrarını 4 olarak hesaplamalı. Bunu yaparken cmt ve pz günleri hizasında yani [E10] ve [E11] hücrelerinde "Erler" metni olmadığı için, boş hücreleri saymamalı.

Yani bu formül [E7] hücresine;

( [D7] / "Erler" metninin tekrar sayısı : 4 = 550 ) yazmalı.

[E8] hücresi ise [D8] boş olduğu için, bir üst hücre olan [D7]'deki değeri yani 550'yi aynen yazmalı.

Umarım yazmayı bir türlü beceremediğim formülü açıklıkla anlatabilmişimdir.

İlginize tekrar teşekkürler ediyorum...

Bunu yaparken, cmt ve pz günleri hizasında firma ismi olmasa bile, aşağıya doğru kontrole devam etmeli ve örnek üzerinden konuşacak olursak, "Erler" firması yerine "başka bir firma adı" bulduğunda (C7:C12) arasında "Erler" metninin tekrarını 4 olarak hesaplamalı. Bunu yaparken cmt ve pz günleri hizasında yani [E10] ve [E11] hücrelerinde "Erler" metni olmadığı için, boş hücreleri saymamalı.

Yani bu formül [E7] hücresine;

( [D7] / "Erler" metninin tekrar sayısı : 4 = 550 ) yazmalı.

[E8] hücresi ise [D8] boş olduğu için, bir üst hücre olan [D7]'deki değeri yani 550'yi aynen yazmalı.

Umarım yazmayı bir türlü beceremediğim formülü açıklıkla anlatabilmişimdir.

İlginize tekrar teşekkürler ediyorum...
Makrolu olur derseniz deneyiniz;

HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

Çözüm
Formülünüzde iki sorun var.
Pazartesi bir üst hücre boş olduğu için günlük boş oluyor.
Her firma başlangıcında D sütundaki hücreyi sabitlemek
Orfa' da olduğu gibi birinci ve ikinci üretimlerinin toplamını alıyor, bunun içinde her üretim için EĞERSAY içeriğini ayrı ayrı belirlemek
=EĞER(HAFTANINGÜNÜ(B7)=1;0;EĞER(VE(HAFTANINGÜNÜ(B7)=7;C7=0);0;EĞER(C7<>C6;D7/EĞERSAY(C$7:C37;C7);E6)))

Konu Sahibi
SNNAY bey harikasınız. Makrolu da olsa doğru sonuçlar veriyor olması benm işimi görür. Gönül dolusu teşekkürler ediyorum.

Alicimri bey size de çok teşekkürler ediyorum. Formülümün hatalı olduğunun ve nerelerde patladığının farkındayım ama işte "ne yaparım, nasıl ederim de hesaplatabilirim?" egzersizleri yaparken ancak bu kadar yazabildim formülü... : )

Tıkandığım nokta; formüle, bir firma isminin, başka bir firma ismi sütuna ekleninceye kadar kaç defa tekrarlandığını ve bu tetkiki hangi tanım aralığında yapacağını anlatamamaktı. Bunu beceremediğim için de örneğin "Orfa" firmasının ismi daha altlarda da geçiyor olduğu için, sayarken, daha alttakileri de saymasıydı. Yani formüle, firma ismi değiştiğinde durması gerektiğini anlatmayı beceremedim...

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri